МЗС Чехії розпочало «казкову» кампанію у відповідь на брехню російських пропагандистів (ФОТО)


14:1921.01.2024

Хвиля брехливих заяв з боку Москви, яка незабаром піднялася після відмови Чехії обговорювати «кремлівську повістку» в Раді Безпеки ООН, не дозволила чеському МЗС обмежитися лише дипломатичними заявами.

На своїй сторінці в соцмережі Х відомство публікує сторінки «збірки коментарів» до «Прокремлівських казок».

Про це повідомляє «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

На сторінках стилізованої книжки ведмідь у картузі та косоворотці з гармошкою в лапах «співає» пропагандистські куплети, а МЗС суворо роз’яснює контекст.

«Замруживши очі та широко розтягуючи гармоній, ведмідь співає: «Правда чи ні… Підтримуючи Україну, Чехія спонсорує міжнародний тероризм».

А МЗС Чехії відповідає: «Росія геть зовсім не жертва тероризму. Злочинний російський режим нападає на українських громадян. Україна захищається від звірств. Чехія повністю підтримує її законне право на самооборону».

«Це компанія у відповідь на потік абсурдних російських заяв, який набирає чинності вже пару тижнів поспіль. Спочатку ми відреагували офіційною заявою. Але, коли зрозуміли, що російська пропаганда сконцентрувалася саме на Чехії, ми вирішили відреагувати нетрадиційним способом. Робота МЗС спрямована не лише за кордон. Тема зовнішньої політики цікавить і нашу внутрішню аудиторію тут, у Чехії. Російська пропаганда прагне впливати на чеських громадян, тому цілком природно, що і ми почали коментувати те, що відбувається, звертаючись до наших співвітчизників, до громадян Чехії», – описує мету «казкової» кампанії МЗС Чехії у соціальній мережі Х директор відомчого відділу комунікації Карел Смекал.

Чеське зовнішньополітичне відомство активно працює у соцмережах. Що підштовхує МЗС боротися за передплатників, публікувати пости та набирати під ними лайки?

– Звичайно, насамперед ми державна структура, та «створення хітів у соцмережах» нашою головною метою не є. Скажімо, ми не прагнемо впливати на мислення. Ми – держслужба та насамперед шукаємо ефективний спосіб донесення інформації до громадян.

У даному випадку спрацювала наша «чеська ДНК». Коли ми стикаємося з чимось безглуздим, а заяви Росії не тільки останніми тижнями, але вже давно відрізняються високим ступенем абсурду – ми, чехи, реагуємо з гумором. Згадайте книгу «Пригоди бравого солдата Швейка» або п’єси Вацлава Гавела, написані саме в жанрі абсурду, – це чеський підхід. Тому в цьому випадку ми й обрали такий спосіб реакції, – каже Карел Смекал.

Деколи МЗС Чехії буває на адресу Росії дуже відвертим, майже відмовляючись від дипломатичних фраз. За словом у кишеню ви не лізете і кажете те, що думаєте. Як у таких випадках досягти необхідного балансу?

-Зауважу, що публічне спілкування у соціальних мережах, про яке ми говоримо, завжди відповідає офіційному способу спілкування. Однак і дипломатична мова має власну, скажімо так, шкалу нахабства. Рівень спілкування, який ми обираємо в соціальних мережах, – це відображення того рівня, який застосовується при спілкуванні по дипломатичних каналах. У той же час, я впевнений, якщо хтось вам загрожує, то і ваша відповідь може і повинна бути, скажімо так, нахабною. Це природно. Такий підхід я вважаю правильним, – наголошує директор відділу комунікації МЗС Чехії Карел Смекал.

Як повідомляло Інше ТВ, У Чехії дозвіл воювати за Україну отримала ціла рота чехів і одна жінка



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube