Ізоляція Криму, виробництво зброї, та мобілізація: Зеленський розповів The Economist про плани на 2024 рік


07:1002.01.2024

Ізолювати Крим від рф, наростили власне виробництво зброї, та мобілізувати українців. Поверхнево про плани України на найближче майбутнє Зеленський розповів в інтерв’ю виданню Economist, передає УНН.

Журналісти відзначили, що Володимир Зеленський неохоче ділився планами України на 2024 році. Зокрема, Президент зазначив, що витоки інформації перед контрнаступом минулого літа допомогли росіянам підготувати свою оборону.

Однак, Зеленський натякнув, що Крим і пов’язана з ним битва в Чорному морі стануть центром тяжіння війни. Зокрема, в планах України ізоляція Криму, незаконно анексованого росією в 2014 році, і зниження російського військового потенціалу в цьому регіоні.

Надзвичайно важливі для нас, тому що це спосіб зменшити кількість атак з цього регіону. – зазначив Президент.

Зеленський підкреслив, що успішна операція у Криму може стати “прикладом для світу. Крім того, це також матиме великий ефект всередині росії. Бо страта центральної частини кремлівської пропаганди показала б, що “тисячі російських офіцерів загинули лише через амбіції путіна”.

Український Президент відзначив, що Україна вже має чимало досягнень на стратегічно важливому півострові, знищивши “достатню кількість” кораблів Чорноморського флоту. Британські чиновники порахували, що лише за останні чотири місяці було знищено п’яту частину цього флоту. Втрата військово-морських баз, що росія утримувала протягом останніх 240 років, була б величезною незручністю для пана путіна.

Зеленський зазначає, що швидкість будь-якого успіху залежатиме від військової допомоги, яку він отримає від західних партнерів.

В інтерв’ю він згадав зокрема про “Таурус”, німецьку далекобійну крилату ракету зі здатністю вибухати глибоко всередині цілі. Зокрема, наявність саме такого снаряду дасть можливість Україні зруйнувати Керченський міст вартістю 4 мільярди доларів, та фактично ізолювати Кримський півострів від рф.

росія має знати, що для нас це (Кримський міст – ред.) військовий об’єкт. – зазначив Зеленський.

Втім Зеленський припускає, що німці не єдина західна держава, яка стоїть на його шляху.

Пан Зеленський все ще менш відкритий щодо своїх цілей на сході та півдні. Заявлені стратегічні амбіції України повернути державу до її початкових кордонів не змінилися і не зміняться, але він більше не встановлює часових рамок і не дає обіцянок щодо того, скільки території Україна може “деокупувати” наступного року. Його безпосереднім завданням у сухопутній війні залишається “захищати схід, врятувати ці дуже важливі міста України, схід і південь, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв”, а також захистити критичну інфраструктуру своєї країни.

Economist відзначає, що завищені очікування пана Зеленського напередодні контрнаступу 2023 року частково призвели до почуття розчарування.

Журналісти також згадали інтерв’ю для The Economist Валерія Залужного, командувача українських сил. Він дав його журналу у листопаді 2023 року та визнав тоді безвихідь України на полі бою. Спочатку це викликало гнівну реакцію пана Зеленського, втім згодом він змінив своє повідомлення, зазначивши що, аби продовжувати боротися у цій війні з рф, не лише Захід має мобілізуватись, а й насамперед сама Україна.

Ми маємо зважати на власні сили. – каже пан Зеленський.

Хоча він все ще впевнений, що Америка врешті-решт надасть військову допомогу, Україна, за його словами, також нарощує власне виробництво на випадок, якщо західних поставок не вистачить. У рамках цього плану Б він просить американський уряд надати Україні ліцензії на виробництво зброї, починаючи з артилерійські системи та ракети протиповітряної оборони.

Мобілізація – це не лише те, що солдати йдуть на фронт. Це про всіх нас. Це мобілізація всіх зусиль. Тільки так можна захистити нашу державу та деокупувати нашу землю. Скажімо чесно, ми переключилися на внутрішню політику. – наголосив Зеленський.

Це вибір, який українцям доведеться зробити. “Якщо ми продовжуємо зосереджуватися на внутрішній політиці, нам потрібно призначати вибори. Змінити закон, конституцію. Але забудьте про контрнаступальні дії та деокупацію”.

Читайте: Новорічне привітання президента України Володимира Зеленського (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube