І папа заплакав. Новообраний президент Аргентини хоче прийняти юдаїзм


12:0029.11.2023

Хавʼєр Мілей, який виріс католиком, планує прийняти юдаїзм, а проізраїльська позиція майбутнього президента робить Аргентину головним союзником Ізраїлю в Латинській Америці

Про це пише Bloomberg.

Адміністрація Хав’єра Мілея, що приходить до влади, стає одним з найбільш проізраїльських урядів в історії Аргентини, в той час як інші латиноамериканські країни виступають проти стратегії прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу з викорінення ХАМАСу.

Через тиждень після перемоги у другому турі виборів 19 листопада Мілей прибув до Нью-Йорка в понеділок вранці для своєї першої закордонної поїздки в якості новообраного президента і попрямував прямо до могили відомого ортодоксального єврейського рабина в Квінсі. Одягнувши кіпу та все чорне вбрання, він відвідав могилу Менахема Менделя Шнеєрсона, щоб вшанувати його пам’ять.

Цей символічний жест ілюструє, наскільки відданий майбутній лідер поглибленню культурних і політичних зв’язків Аргентини з Ізраїлем, в той час як більша частина Латинської Америки, католицької твердині, залишається нейтральною або навіть критично налаштованою.

Мілей відвідав Охель Хабад Любавич перед будь-якими іншими зустрічами з офіційними особами США або Міжнародним валютним фондом у Вашингтоні. За словами одного з його прес-секретарів, обраний президент має намір прийняти юдаїзм, і в суботу взяв участь в єврейській церемонії в Буенос-Айресі, де отримав благословення від іншого рабина.

Менш ніж за два тижні до вступу на посаду і без сформованого кабінету міністрів, він назвав візит до США “духовною” поїздкою – другою в своєму роді з початку вересня. Залишається незрозумілим, коли Мілей, який виріс католиком, має намір навернутися.

Палка проізраїльська позиція нового президента робить Аргентину, де вже проживає найбільше єврейське населення в регіоні, головним союзником Ізраїлю в Латинській Америці. Мілей неодноразово заявляв, що планує відвідати країну і перенести посольство Аргентини до Єрусалиму з Тель-Авіва. Водночас, він лише починає налагоджувати відносини з Папою Римським Франциском, який є аргентинцем, після того, як раніше обрушився на нього з критикою як на кандидата в президенти.

Хоча Аргентина традиційно підтримує добрі відносини з Ізраїлем – президент Альберто Фернандес, який залишає посаду, обрав близькосхідну країну для своєї першої міжнародної поїздки на посаді глави держави в січні 2020 року – підхід Мілея контрастує зі зростаючою критикою з боку лівих лідерів Латинської Америки щодо наступу Ізраїлю в секторі Газа.

Раніше цього місяця президент Колумбії Густаво Петро погрожував призупинити дипломатичні відносини після того, як ізраїльські чиновники назвали деякі його коментарі антисемітськими, а чилійський лідер Габріель Боріч тимчасово відкликав свого посла з єврейської держави на знак протесту проти її нападу в Газі. Ліворадикальний уряд Болівії взагалі розірвав дипломатичні відносини з Ізраїлем, звинувативши його у “злочинах проти людяності”. Бразильський президент Луїс Інасіо Лула да Сілва зайняв більш нейтральну позицію, хоча він також розкритикував реакцію Ізраїлю.

Для Карлоса Рукауфа, віце-президента Аргентини наприкінці 1990-х років, каже, що поїздка Мілея цього тижня відображає міжнародні пріоритети його уряду.

“Те, що він так рано поїхав до США або дав зрозуміти, що поїде до Ізраїлю, є дуже чітким сигналом про зовнішню політику Мілея”, – сказав він в одному з інтерв’ю.

Стратегія нового президента з’явилася в час, коли ставки дуже високі: після жовтневої атаки в Ізраїлі ХАМАС утримує в заручниках до 21 громадянина Аргентини – однієї з найбільших національностей, що брали участь у нападах на Ізраїль. Четверо аргентинських бранців були серед 12 заручників, звільнених з Гази у вівторок, повідомила газета La Nacion, після того, як уряд заявив, що в понеділок було звільнено ще шістьох заручників.

Єврейська громада Аргентини – приблизно 220 000 осіб – також стикається з насильством у себе вдома. У 1992 році було підірвано посольство Ізраїлю в Аргентині. Два роки по тому терорист на автомобілі атакував єврейський общинний центр АМІА в Буенос-Айресі, вбивши 85 людей і поранивши сотні в результаті найсмертоноснішого терористичного нападу в Аргентині.

На думку інших спостерігачів, підтримка Мілея Ізраїлю являє собою скоріше нахил, ніж зміну існуючої політики країни.

“Його особиста пристрасть до цього питання, його сильні особисті переконання дозволяють нам очікувати, що підтримка Аргентини Ізраїлю буде посилюватися”, – сказав Хуан Крус Діас, керуючий директор буенос-айреської консалтингової компанії Cefeidas Group. “Ми говоримо скоріше про безперервність, ніж про перерву”.

Нагадаємо: Президентом Аргентини став “популіст з бензопилою”. Трамп його вже привітав



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube