Лідер більшості в Сенаті США хоче провести голосування щодо допомоги Україні та Ізраїлю 4 грудня. Однак в Конгресі сумніваються, що допомогу зможуть виділити до кінця року


08:1427.11.2023

Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер планує провести голосування щодо запиту президента Джо Байдена щодо допомоги для України та Ізраїлю вже 4 грудня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Стверджується, що оголошення Шумера чинить тиск на сенаторів, щоб вони прийшли до згоди про безпеку кордону в рамках законопроекту, у який закладено виділення допомоги Україні та Ізраїлю.

Лідер більшості в Сенаті назвав питання кордону “найбільшою перешкодою” для надання коштів для захисту України від Росії та Ізраїлю. Він також закликав демократів більше співпрацювати з республіканцями, щоб спробувати укласти угоду.

Зазначається, що майже напевно є 60 голосів за те, щоб виділити Україні ще десятки мільярдів допомоги, але республіканці попередили, що не проголосують за це без угоди про кордон.

Поштовх Шумера до голосування в Сенаті на початку грудня дає крайній термін для переговорів. Конгрес двічі ухвалював законопроекти про витрати цієї осені, які не враховують допомогу Україні, і в новому році ситуація тільки ускладниться.

“Ніщо не зробить таких автократів, як Путін або Сі Цзіньпін зараз більш щасливими, ніж те, що Сполучені Штати коливаються у підтримці українського народу та його військових. Це не тільки українська або трансатлантична безпека, це також і американська безпека”, – заявив Шумер.

Він також анонсував брифінг щодо України для всіх сенаторів, який відбудеться найближчими днями.

Однак голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США, республіканець Майк Тернер вважає, що нову американську допомогу Україні та Ізраїлю буде важко ухвалити до кінця року.

“Я думаю, що буде дуже важко зробити це до кінця року, і наразі перешкодою є політика Білого дому щодо південного кордону”, – сказав Тернер в ефірі програми Meet the Press на телеканалі NBC, пише Кореспондент.

Тернер прогнозує, що “Конгрес вимагатиме внесення змін до законів, щоб гарантувати, що кордон повернеться до попереднього стану”. За його словами, це може включати обмеження в’їзду шукачів притулку через мексиканський кордон та інші заходи для його захисту.

Республіканці в Конгресі прагнуть пов’язати схвалення військової допомоги Україні та Ізраїлю з більш жорсткою прикордонною політикою після того, як президент Джо Байден підписав тимчасовий законопроєкт, який продовжив фінансування уряду США до початку наступного року.

Наступного тижня Конгрес повертається до роботи, і на порядку денному стоять законопроєкти щодо Ізраїлю та України.

Читайте: Щоб уникнути шатдауну: Конгрес США схвалив законопроект про тимчасове продовження фінансування уряду



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube