Лукашенко – співучасник викрадення і позбавлення ідентичності українських дітей, – Єльський університет


07:3317.11.2023

Понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну на початку 2022 року.

Про це йдеться у дослідженні Єльського університету, повідомляє Reuters.

Генеральний прокурор України заявив у травні, що він розслідує ймовірну роль Білорусі у примусовому переміщенні понад 19 000 ідентифікованих дітей з окупованих Росією територій з моменту початку конфлікту, в тому числі до Росії.

За оцінками деяких експертів та організацій, загальна кількість таких дітей є набагато більшою.

Висновки Лабораторії гуманітарних досліджень при Єльській школі громадського здоров’я, яка отримує фінансування від Державного департаменту США, надані агентству Reuters, є найбільш повними на сьогоднішній день щодо передбачуваної ролі Білорусі в російській програмі переселення українських дітей.

Росія раніше заявляла, що пропонує гуманітарну допомогу тим, хто бажає добровільно виїхати з України, і відкидає звинувачення у воєнних злочинах.

Серед ключових висновків, викладених у 39-сторінковому звіті, є те, що дітей вивозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, що дослідники Єльського університету назвали постійною практикою.

Понад 2 000 дітей, яких Єльський університет ідентифікував, були перевезені до дитячого центру “Дубрава” в Мінській області Білорусі в період з вересня 2022 року по травень 2023 року, а 392 дитини були перевезені до 12 інших закладів.

“Систематичні зусилля Росії з ідентифікації, збору, транспортування та перевиховання українських дітей здійснюються за сприяння Білорусі”, – йдеться у доповіді.

“Федеральний уряд Росії та білоруський режим спільно координують і фінансують переміщення дітей з окупованої Росією України через Росію до Білорусі”.

Перевезення до Білорусі через Росію “в кінцевому підсумку координувалися” між президентом Росії Володимиром Путіним і білоруським лідером Олександром Лукашенком, додається в доповіді.

У березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна. Він звинуватив його та Уповноважену з прав дитини в Росії Марію Львову-Бєлову у воєнному злочині, пов’язаному з незаконною депортацією сотень дітей з України.

Переміщення дітей віком до 18 років через кордон без згоди батьків або опікунів заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Українська прокуратура з розслідування воєнних злочинів заявила, що розслідує ці депортації як потенційний геноцид.

Конвенція про геноцид – договір, прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН після нацистського Голокосту – визначає п’ять дій, кожна з яких може становити злочин, якщо вона вчинена з геноцидним наміром, включаючи примусове переміщення дітей з їхньої групи.

Міністерство закордонних справ України та Генеральна прокуратура, яка здійснює нагляд за розслідуванням воєнних злочинів, не відразу відповіли на запити про коментарі.

Опинившись у Білорусі, діти піддавалися військовій підготовці та перевихованню, а Лукашенко схвалив використання державних організацій для перевезення дітей з України до Білорусі та фінансування їхнього транспортування, йдеться у звіті Єльського університету.

Невідомо, скільки дітей, виявлених у дослідженні Єльського університету, залишаються в Білорусі.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube