Польща повідомила Німеччині, що на яхті, яку підозрюють в атаці на Nord Stream, були росіяни. Там не вірять


17:5310.10.2023

Польська секретна служба передала Німеччині дані про те, що на борту яхти “Андромеда”, імовірно, причетної до атаки на газогони Nord Stream у Балтійському морі, були росіяни.

Про це повідомило Zeit. ІншеТВ перекло для вас цей текст.

Німецький уряд і німецькі органи безпеки скептично ставляться до нових свідчень можливої причетності Росії до атаки на “Північний потік”. Нещодавно польська спецслужба надіслала німцям звіт, в якому йдеться про те, що поляки ідентифікували членів екіпажу вітрильної яхти “Андромеда”. Згідно з доповіддю, кілька чоловіків, які, ймовірно, перебували на яхті принаймні деякий час, мали російське громадянство. Першою про це повідомила газета Welt am Sonntag.
Вважається, що “Андромеда” відіграла вирішальну роль в атаці на “Північний потік-1” і “Північний потік-2” 26 вересня минулого року. “У нас є вагомі підстави вважати, що ця яхта була використана для скоєння злочину”, – заявив заступник генерального прокурора Ларс Отте в червні в комітеті з питань внутрішніх справ німецького Бундестагу. 19 вересня 2022 року, за даними прокуратури Гданська, польські прикордонники перевірили екіпаж “Андромеди” під час зупинки яхти в Колобжегу (Кольберг), Польща, і записали особисті дані членів екіпажу. Чоловіки нібито пред’явили болгарські документи, які були явно підроблені. Один з них, імовірно, шкіпер яхти, назвався “Михайлом Поповим”.

Що відомо полякам про екіпаж?

Польська спецслужба тепер вважає, що їй відомі справжні особи цих людей, і припускає, що деякі з них можуть мати зв’язки з російською військовою розвідкою. Німецька влада, з іншого боку, більш обережно ставиться до нової версії, згідно з дослідженнями ZEIT, Süddeutsche Zeitung і ARD. Навіть якщо це правда, що на борту яхти було кілька росіян, це не дозволяє зробити жодних висновків щодо того, за чиїм наказом було здійснено напад. Наприклад, лише за кілька днів до атаки на “Північний потік” російська влада, за власною інформацією, запобігла вибуху бомби на газопроводі “Турецький потік” і заарештувала підозрюваного – росіянина, який, однак, як стверджується, діяв від імені української спецслужби. Згідно з повідомленнями, навіть польська влада всередині країни вважає, що підготовка атаки на “Північний потік” була здійснена українцями.

Берлін також вказує на різні дивацтва і протиріччя в поведінці поляків. Наприклад, польська влада до сьогоднішнього дня залишила без відповіді європейське доручення про розслідування, з яким Генеральний прокурор ФРН звернувся за правовою допомогою, і лише на рівні спецслужб надіслала нові наводки в бік Росії. Це означає, що вони не можуть бути легко долучені до матеріалів розслідування. Досі німцям не передали відеозаписи, які, як кажуть, існують з “Андромеди” та її екіпажем з того дня у вересні минулого року, про який йде мова. А очевидці, які бачили “Андромеду” в Колобжегу (Кольберзі), не дають свідчень.
Тому в німецькому уряді і в слідчих колах також вважають можливим відволікаючий маневр з боку Варшави. Польща перебуває в розпалі передвиборчої кампанії, і польський уряд від самого початку публічно підозрював Росію у скоєнні злочину. Не виключено, що польська влада наголошує на російській версії, щоб відвернути увагу від України. Відповідно, слідчі також обережно ставляться до вказівок на можливі зв’язки одного чи двох чоловіків з російськими спецслужбами.
Нещодавно державний секретар Польщі Станіслав Жарин в інтерв’ю ARD заявив, що вони знають “весь маршрут” “Андромеди” і не мають “жодних сумнівів, що на цьому судні, на цій яхті не було вибухівки, жодних вибухових матеріалів, щоб підірвати “Північний потік-2” або “Північний потік-1”. Наскільки йому відомо, екіпаж був “скоріше людьми, які шукали розваг, ця поїздка мала суто туристичний характер. Там не було нікого, хто мав хоча б найменшу військову або диверсійну підготовку”. Заяви Жарина суперечать висновкам його власної влади, які зараз з’явилися. Наскільки достовірною є нова інформація з Польщі, тепер має показати перевірка німецьких слідчих.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube