Зеленський звернувся до парламенту Швейцарії і назвав “життєво важливим” дозвіл на реекспорт зброї в Україну


16:4615.06.2023

Президент України Володимир Зеленський у четвер закликав Швейцарію дозволити реекспорт зброї в Україну, заявивши, що цей крок буде життєво важливим у боротьбі з російським вторгненням.

 Про це повідомляє Reuters.

“Я знаю, що в Швейцарії обговорюється питання експорту військових матеріалів для захисту та оборони України. Це було б життєво важливо”, – сказав Зеленський у відеозверненні до обох палат швейцарського парламенту. “Нам потрібна зброя, щоб ми могли відновити мир в Україні”.

Швейцарія має давню політику, яка забороняє будь-якій країні, що купує швейцарську зброю, реекспортувати її сторонам конфлікту. У листопаді минулого року країна також запровадила спеціальне швейцарське ембарго на постачання озброєнь до Росії та України.

Це питання викликало широкі дебати у Швейцарії, яка змушена балансувати між традиційним зовнішньополітичним нейтралітетом і занепокоєнням своїх європейських сусідів та власної збройової промисловості.

Зеленський, одягнений у звичайну чорну футболку з написом “Україна” на грудях, подякував Швейцарії за прийняття санкцій ЄС і закликав країну прийняти у себе глобальний мирний саміт.

“Дуже важливо проявити солідарність, тому що ці санкції допоможуть нам покласти край агресії, – сказав він. “Ми повинні посилити санкції”.

“Я хотів би запросити вас провести глобальний саміт миру. Ви можете відіграти там провідну роль, і ви можете привнести свій національний досвід. Ви можете принести свої ноу-хау і організувати такий мирний саміт”.

Ця промова викликала напруженість у швейцарському парламенті: права Швейцарська народна партія (SVP) розкритикувала її, заявивши, що вона порушує нейтралітет країни.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube