У цього також навкруги самі вороги – Сі закликав готувати Китай до найгірших сценаріїв


20:4631.05.2023

Китайський лідер Сі Цзіньпін закликав своїх високопосадовців з питань національної безпеки подумати про “найгірші сценарії” і підготуватися до “бурхливого моря”, оскільки правляча Комуністична партія посилює зусилля з протидії будь-яким внутрішнім і зовнішнім загрозам.

 Про це пише CNN.

“Складність і труднощі питань національної безпеки, з якими ми зараз стикаємося, значно зросли”, – заявив Сі у вівторок на засіданні партійної Комісії з національної безпеки, повідомляє державне інформаційне агентство Сіньхуа.

“Ми повинні дотримуватися мислення, орієнтованого на результат і на найгірший сценарій, і бути готовими пройти серйозні випробування сильними вітрами і бурхливими хвилями, і навіть небезпечними, штормовими морями”, – додав він.

Останні суворі вказівки Сі, найвпливовішого лідера Китаю за останні десятиліття, з’явилися в той час, коли Пекін стикається з безліччю викликів, починаючи від проблем в економіці і закінчуючи тим, що він вважає все більш ворожим міжнародним середовищем.

Зважаючи на те, що він назвав “складною і серйозною” ситуацією, Сі сказав, що Китай повинен прискорити модернізацію своєї системи і сил, і засобів національної безпеки, зосередившись на тому, щоб зробити їх більш ефективними в “реальних бойових діях і практичному застосуванні”.

Він також закликав Китай просуватися вперед у створенні системи моніторингу ризиків національній безпеці і раннього попередження, посилити освіту з питань національної безпеки і поліпшити управління безпекою даних і штучного інтелекту.

З моменту приходу до влади десять років тому Сі зробив національну безпеку ключовою парадигмою, яка пронизує всі аспекти управління Китаєм, кажуть експерти.

Він розширив концепцію національної безпеки, включивши в неї все – від політики, економіки, оборони, культури і екології до кіберпростору. Вона поширюється від морських глибин і полярних регіонів до космосу, а також великих даних і штучного інтелекту.

Відповідно до концепції “всеосяжної національної безпеки” Сі, Китай запровадив цілу низку законів для захисту від передбачуваних загроз, включаючи закони про боротьбу з тероризмом, контршпигунством, кібербезпеку, іноземні неурядові організації, національну розвідку і безпеку даних.

Зовсім недавно він розширив сферу дії свого і без того всеосяжного закону про боротьбу зі шпигунством, поширивши його на державну таємницю і розвіддані, а також на будь-які “документи, дані, матеріали або предмети, пов’язані з національною безпекою та інтересами”.

“Все в КНР Сі – це національна безпека, і все більше уваги приділяється кращій координації безпеки і розвитку, причому, як видається, безпека переважає над економікою”, – написав Білл Бішоп, давній спостерігач за Китаєм, в інформаційному бюлетені Sinocism, маючи на увазі Китай під його офіційною назвою – Китайська Народна Республіка.

У Гонконзі Пекін запровадив масштабний закон про національну безпеку, щоб придушити інакомислення після того, як місто сколихнули величезні протести за демократію.

Сприйняття того, що безпека замінила економічне зростання як головний пріоритет Пекіна, посилюється численними нещодавніми рейдами на іноземні компанії, в тому числі на американську консалтингову компанію Bain & Company і фірму з проведення комплексних перевірок Mintz Group.

Ці рейди налякали міжнародний бізнес у той час, коли китайський уряд намагається залучити іноземні інвестиції, щоб допомогти відродити економіку, яка сповільнилася через три роки нульових ковідних обмежень.

У березні китайська влада затримала японського співробітника компанії Astellas Pharma в Пекіні за підозрою в шпигунстві – це вже 17-й громадянин Японії, затриманий в Китаї з моменту введення в дію закону про боротьбу зі шпигунством в 2014 році.

На зустрічі у вівторок Сі сказав, що Китай повинен активно формувати “безпечне зовнішнє середовище”, щоб краще підтримувати безпеку “відкриття” країни і “сприяти глибокій інтеграції розвитку і безпеки”.

Нагадаємо, Китай цитує Кулебу. Там прокоментували скандальну статтю Wall Street Journal



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube