Site icon inshe.tv

Пекін обурений, що над ВПС США збили їхній висотний аеростат, і вважають, що це “неприпустимо та безвідповідально”

Пекін обурений, що над ВПС США збили їхній висотний аеростат, і вважають, що це "неприпустимо та безвідповідально" 1

Попри заяву Міноборони США, що збитий над американською територією китайський аеростат був розвідувальним, а не “метеозондом”, як стверджують у Пекіні, Китай продовжує наполягати – це був цивільний аеростат для метеорологічних та інших дослідних цілей.

Про це, відповідаючи на запитання західних ЗМІ, заявила на брифінгу речниця МЗС КНР Мао Нін, повідомляє Ліга.

За її словами, “під впливом західних вітрів та з обмеженими можливостями самокерування” аеростат “далеко відхилився від запланованого курсу”, і це “абсолютно несподіваний, поодинокий випадок, викликаний форс-мажорними обставинами”.

“Умисне роздмухування цього питання американською стороною і навіть застосування сили неприпустимі та безвідповідальні”, – сказала дипломат.

У МЗС КНР наголосили, що збивання аеростата – “явно надмірна реакція” США, тож Пекін “категорично проти цього”.

“Перед лицем таких несподіваних, поодиноких інцидентів обидві сторони, особливо США, мають діяти спокійно, професійно і коректно, без застосування сили”, – резюмувала китайський дипломат.

Невідомо, коли влада КНР повідомила у Вашингтон, що їхній “метеозонд” “відхилився від курсу” і залетів у повітряний простір США, – і чи було це зроблено взагалі.

Через аеростатний скандал Держсекретар США Ентоні Блінкен відтермінував свій візит в Китай.

Нагадаємо, аеростат був розміром з три шкільні автобуси, його збили після того, як він пролетів над секретними військовими об’єктами по всій Північній Америці.

Exit mobile version