Site icon inshe.tv

Між білоруськими та російськими військовими конфлікти і неприязнь, — “Хартії’97” (ВІДЕО)

Між білоруськими та російськими військовими конфлікти і неприязнь, — “Хартії’97” (ВІДЕО) 1

Процес прихованої мобілізації в Білорусі триває вже кілька місяців.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила головна редакторка незалежного сайту Білорусі “Хартія’97” Наталія Радіна.

Так вона прокоментувала інформацію, що в мережі широко обговорюють відео зі словами військового комісара Брестської області, який повідомив, що з лютого для чоловіків, які не пройшли звіряння з даними військового обліку, буде заборонено виїзд із Білорусі.

YouTube video player

“Ця інформація була офіційно спростована Міністерством оборони, але за фактом ми знаємо, що цілим категоріям, представникам окремих професій або чоловікам, які відслужили в частинах ССО, забороняють виїжджати з Білорусі. Дійсно такі випадки є. Крім заборони їм також забороняють розповідати про це ЗМІ, тому вони мовчать. Але дійсно часткова мобілізація в Білорусі вже відбувається, прихована”, — сказала Радіна.

Зарплати у білоруських військовослужбовців будуть вищими, ніж у пересічних громадян. Але, на думку журналістки, це не ті гроші, заради яких “можна продавати душу і совість”.

“Тому я дуже сподіваюся, що в разі, якщо все-таки білоруським військовослужбовцям доведеться зайти на територію України, то вони скористаються першою ж можливістю і здаватимуться в полон. Я знаю, що воювати вони не хочуть. Не одурманені здебільшого російською ідеологією, хоча, звичайно, про всіх говорити не можна, вистачає відморозків і в білоруській армії. Але дуже сподіваюся, що все-таки вони воювати повноцінно не будуть. Ми знаємо, що це розуміє, зокрема, і керівництво Росії, і в адміністрації Лукашенка, вони бачать настрої серед білоруських військовослужбовців. Тому зараз ідеться про те, щоб білоруські військовослужбовці, якщо вже й брали участь у наступальних діях в Україні, то йшли другим ешелоном на окуповані території. Але дуже сподіваюся, що навіть у цьому випадку білоруські військові перейдуть на бік України”, — заявила головред.

Вона підтвердила, що російські військові не сприймають білоруських як рівних.

“Є вже конфлікти між білоруськими та російськими військовослужбовцями, і цих конфліктів достатньо. Є неприязнь, росіяни поводяться відповідним чином і в Білорусі, немає жодної поваги ні до білоруського народу і його культури, ні до його традицій. І це відчувається, зокрема, в армії, тим більше, що там люди змушені перебувати в умовах казарм, полігонів і ці конфлікти виникають”, — розповіла журналістка.

Також вона прокоментувала перестановки в Міноборони Білорусі. Лукашенко призначив Олександра Баса начальником головного управління підготовки ЗС РБ.

“Я це не пов’язую з якимись серйозними речами в Білорусі. Лукашенко рухає якісь фігури, важко зрозуміти, тому що це абсолютно закрита система. Що так відбувається, я не думаю, що сьогодні від цього взагалі залежить результат ситуації війни в Україні. Тому що потрібно розуміти, що Лукашенко втратив будь-яку суб’єктність. Коли він там переставляє фігурки своїх холуїв, це вже ні на що не впливає. Насправді Лукашенко абсолютно залежний від Кремля, і перестаньмо аналізувати якісь його суперечливі заяви, тому що від нього сьогодні нічого не залежить”, — резюмувала Наталія Радіна.

Exit mobile version