Site icon inshe.tv

Цікава історія. Китайський “жучок” знайдено в автомобілі уряду Великої Британії

Цікава історія. Китайський "жучок" знайдено в автомобілі уряду Великої Британії 1

В автомобілі, що належить уряду Великобританії, було знайдено відстежувальний пристрій. Висловлюються припущення, що це справа рук спецслужб КНР.

Про це повідомляє The Sun із посиланням на джерела в британському правоохоронному відомстві.

Джерело в силових структурах повідомило, що принаймні одна SIM-карта, здатна передавати дані про місцезнаходження, була виявлена в опломбованій частині автомобіля, імпортованого з Китаю.

Автомобілі, в яких проводився обшук, часто використовуються дипломатами і високопоставленими членами уряду.

Діючий офіцер розвідки безпеки сказав, що автомобілі були “хірургічним шляхом розібрані до останньої гайки і болта” на тлі побоювань, що китайські спецслужби націлилися на міністрів Великобританії.

Джерело повідомило inews: “Це [SIM-карти] дає можливість вести спостереження за урядом протягом місяців і років, постійно фіксуючи пересування, постійно створюючи багату картину діяльності.

“Це можна робити повільно і методично протягом дуже, дуже тривалого часу. У цьому і є вразливість”.

За словами колишнього аналітика GCHQ, мета полягає “більше в кількості” і в тому, щоб встановити якомога більше, щоб “точно вказати на об’єкти, що представляють інтерес”.

Зрозуміло, що китайські автозапчастини встановлюються без розкриття через гарантійні та комерційні угоди.

Колишній лідер торі сер Ієн Дункан Сміт закликав визнати Китай загрозою для Великої Британії.

Він сказав виданню: “Я не знаю, скільки ще Великій Британії потрібно знати про загрозу, яку Китай становить для всіх нас.

“Безумовно, настав час змінити інтегрований огляд і назвати Китай системною загрозою”.

Ця заява була зроблена після того, як члени парламенту також заявили, що Китай має бути офіційно визнаний “загрозою” для Великої Британії, а економічні зв’язки між країнами мають бути розірвані, щоб дозволити Великій Британії відстоювати свої цінності.

Але слід уникати потенційно ризикованого зсуву в бік більш жорстких формулювань, якщо уряд не зможе взяти на себе зобов’язання щодо значущих дій, попередив Комітет у закордонних справах (FAC) минулого місяця.

У звіті про оновлення Інтегрованого огляду (ІО) оборонної і зовнішньої політики Комітет у закордонних справах закликав Велику Британію посилити свою стійкість до міжнародних загроз – в тому числі до Китаю – якщо вона хоче залишатися глобальним “важковаговиком”.

Для цього комітет рекомендував залучити нового “національного лідера з питань стійкості” та започаткувати регулярні міжурядові зустрічі з цього питання.

Голова комітету Алісія Кернс зазначила, що здатність Британії реагувати на “сейсмічні” глобальні потрясіння була “неодноразово перевірена” в останні роки, починаючи з пандемії Covid-19 і закінчуючи вторгненням Росії в Україну.

За її словами, ці події “викрили нашу вразливість”, зробивши “зрозумілим”, що нація повинна стати більш стійкою, зокрема, шляхом дотримання “тонкої лінії” у відносинах з Китаєм.

Комітет дійшов висновку, що залежність Британії від глобальної держави “обмежує” її здатність захищати власні інтереси і цінності, обмежуючи її можливості, коли Китай “кидає виклик міжнародному порядку”.

Він попередив, що Китай становить “значну загрозу” для Великої Британії на “багатьох різних рівнях”, посилаючись на такі потенційні небезпеки, як крадіжка інтелектуальної власності та залякування британських громадян.

Exit mobile version