Принципове рішення про передачу Україні систем ПРО Patriot прийняте, завершується планування відправки, -CNN


20:0613.12.2022

Адміністрація Байдена завершує розробку планів щодо відправки системи протиракетної оборони Patriot в Україну, про що може бути оголошено вже на цьому тижні, за словами двох американських чиновників і високопоставленого представника адміністрації.

План Пентагону все ще повинен бути схвалений міністром оборони Ллойдом Остіном, перш ніж він буде відправлений на підпис президенту Джо Байдену. Ці три посадовці повідомили CNN, що схвалення очікується.

Україна закликала США надіслати сучасну систему протиповітряної оборони великої дальності, яка є високоефективною для перехоплення балістичних і крилатих ракет, оскільки вона перебуває під шквалом російських ракетних і безпілотних атак, які зруйнували ключову інфраструктуру по всій країні. Це буде найефективніша система оборонних озброєнь великої дальності, надіслана до країни, і офіційні особи кажуть, що вона допоможе захистити повітряний простір для країн НАТО у Східній Європі.

Поки що не зрозуміло, скільки ракетних пускових установок буде відправлено, але типова батарея “Патріотів” включає радар, який виявляє і відстежує цілі, комп’ютери, енергетичне обладнання, станцію управління бойовим застосуванням і до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири готові до запуску ракети.

Очікується, що після того, як плани будуть остаточно узгоджені, “Патріоти” будуть швидко відправлені найближчими днями, і українці пройдуть навчання з їх використання на базі армії США в Графенвері, Німеччина, повідомили офіційні особи.

Україна просила про надання цієї системи протягом багатьох місяців, але логістичні труднощі, пов’язані з її доставкою і експлуатацією, є величезними. Незважаючи на ці перешкоди, “реальність того, що відбувається на землі”, змусила адміністрацію прийняти це рішення, сказав високопоставлений представник адміністрації в інтерв’ю CNN, зазначивши, що тривають інтенсивні ракетні обстріли з боку Росії.

На відміну від менших систем протиповітряної оборони, ракетні батареї “Патріот” потребують набагато більших екіпажів, що вимагає десятків людей для їх належної експлуатації. Підготовка ракетних батарей “Патріот” зазвичай триває кілька місяців, і цей процес Сполучені Штати тепер здійснюватимуть під тиском майже щоденних повітряних атак з боку Росії.

Система широко вважається однією з найпотужніших далекобійних озброєнь для захисту повітряного простору від балістичних і крилатих ракет, а також деяких літаків. Завдяки своїй великій дальності і висоті польоту, вона потенційно може збивати російські ракети і літаки далеко від їхніх цілей на території України.

Раніше США надіслали батареї “Патріотів” союзникам по НАТО, таким як Польща, для посилення їхньої оборони, а також надіслали інші системи озброєнь Україні для надання допомоги проти російського вторгнення.

Останніми роками США відправили ракети “Патріот” до Саудівської Аравії та Іраку для протидії загрозам з боку Ірану та його маріонеток, а також до Тихоокеанського регіону для стримування Північної Кореї.

Загалом, більше десятка союзників США, включаючи Німеччину, Японію та Ізраїль, також придбали цю систему.

В останні місяці США надіслали Україні оборонні національні передові зенітно-ракетні комплекси середнього радіусу дії.

CNN раніше повідомляв, що адміністрація Байдена розглядає можливість такого кроку.

Минулого місяця держсекретар США Ентоні Блінкен заявив CNN, що США “дуже зосереджені” на наданні Україні систем протиповітряної оборони.

“Ми зараз дуже зосереджені на системах протиповітряної оборони, і не тільки ми, багато інших країн”, – сказав Блінкен в інтерв’ю Крістіан Аманпур з CNN.

“Ми працюємо над тим, щоб українці отримали ці системи якнайшвидше і якнайефективніше, щоб вони пройшли навчання, щоб вони були здатні їх обслуговувати, і все це має відбуватися в комплексі, і це вже відбувається. Ми маємо дуже продуманий процес, започаткований Міністром оборони Ллойдом Остіном у Рамштайні, Німеччина, який регулярно збирається для того, щоб переконатися, що українці отримують те, що їм потрібно, і коли вони цього потребують”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube