“Фашисти, нацисти, виготовляли біологічну зброю” – це не про нас. На кого рф готувала вторгнення до України


18:3827.11.2022

Росія готувалася напасти на Японію влітку 2021 року, за кілька місяців до того, як президент Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну.

Про це свідчить електронний лист інформатора Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), наданий Newsweek

Електронний лист, датований 17 березня, був надісланий агентом на прізвисько “Вітер змін” Володимиру Осечкіну, російському правозахиснику, який керує антикорупційним сайтом Gulagu.net, а зараз перебуває у вигнанні у Франції.

Агент ФСБ пише регулярні депеші Осечкіну, розкриваючи гнів і невдоволення всередині служби через війну, яка почалася, коли Путін вторгся в сусідню Україну 24 лютого.

Лист, написаний викривачем і опублікований Осечкіним, був проаналізований експертом з питань ФСБ Христо Грозевим. Він повідомив, що показував лист “двом реальним (нинішнім або колишнім) співробітникам ФСБ”, які “не сумніваються, що його написав колега”.
У серпні 2021 року Росія “досить серйозно готувалася до локального військового конфлікту з Японією”, повідомив агент в електронному листі Осечкіну в березні.

Агент ФСБ припустив, що замість цього Росія вирішила вторгнутися в Україну через кілька місяців.

“Впевненість у тому, що країни увійдуть у стадію гострої конфронтації і навіть війни, була високою. Чому зрештою для війни було обрано Україну [сценарій не зазнав суттєвих змін] – це вже питання до інших”, – написали вони.

Викривач детально описав пересування вертольотів радіоелектронної боротьби, націлених на Японію, а також запуск російської пропагандистської машини з величезним поштовхом для навішування ярликів “нацистів” і “фашистів” на японців.

Курильські острови

Мирний договір, який формально завершив би Другу світову війну, так і не був підписаний Росією і Японією, значною мірою через суперечки щодо групи островів, на які претендувала Японія, але які були окуповані Росією.

Острови Кунаширі, Іодрофу, Шикотан і Хабомаї Курильської гряди були захоплені СРСР наприкінці Другої світової війни. Токіо претендує на ці острови як на свої “північні території”, і це питання десятиліттями напружує відносини між Росією і Японією.

За словами агента ФСБ, “ключовим каменем спотикання” між Москвою і Токіо є Курильські острови.

Через своє розташування між великим японським островом Хоккайдо і російським півостровом Камчатка, острови мають ряд військових і політичних переваг.

“Для Японії тут знаходиться наріжний камінь її сучасної геополітики: статус переможеної країни у Другій світовій війні досі не дозволяє японцям мати офіційні збройні сили, службу зовнішньої розвідки та низку інших речей. Для Країни висхідного сонця повернення Курильських островів фактично означало б перегляд [або навіть скасування] її післявоєнного статусу”, – пишуть вони.

Тим часом для Москви острови є “розмінною монетою”, продовжили викривачі.

“Піднебесна (Китай) вкрай негативно сприймає будь-які спроби ревізії післявоєнних домовленостей, а потенційна перемога Токіо в суперечці за Курили є неприйнятною для Пекіна. Настільки неприйнятна, що Китай з легкістю ускладнить життя Росії за такий “подарунок””.

“Історично військова розвідка Японії завжди була на високому рівні, але після поразки у Другій світовій війні вона була просто ліквідована за наказом переможців”, – писали вони.

Розсекречено

У серпні 2021 року ФСБ розсекретила графічну інформацію про те, як катували радянських громадян японські спецслужби під час Другої світової війни.

Викривач ФСБ розповів, що перед службою було поставлено завдання запустити “інформаційну кампанію проти Японії в російському суспільстві”.

“[Це сталося] різко, раптово і майже несподівано”, – написали вони.

Розсекречені матеріали містили дані допиту Отозо Ямади, генерала Імператорської армії Японії часів Другої світової війни.

“Спочатку, ще 8 серпня, російські ЗМІ досить скупо коментували новину: стверджували, що Японія готувалася до війни з СРСР ще з 1938 року, виношувалися плани нападу, здійснювалися диверсії тощо, – пише викривач.

“Але 16 серпня російські ЗМІ буквально одночасно вибухнули, обговорюючи розсекречені документи в зовсім іншій тональності: Японці нібито проводили страшні біологічні експерименти над радянськими в’язнями, а з радянськими полоненими поводилися вкрай погано. Всюди були розписані подробиці про чумних вошей, якими катували в’язнів. Russia Today, головний рупор міжнародної пропаганди, також долучився до цього”.

У своєму електронному листі викривачі додали кілька посилань з прокремлівських ЗМІ з цього питання, в тому числі одне під назвою “Як СРСР врятував світ від біологічної війни, яку готувала Японія” та інше під назвою “Розсекречені докази підготовки Японії до війни з СРСР”.

У повідомленні РБК, опублікованому 20 серпня 2021 року, з посиланням на розсекречені документи ФСБ йдеться про те, що в концтаборі в районі Харбіна проводилися експерименти над ув’язненими, і що під час Другої світової війни “японці випробовували на них бактеріологічну зброю і “нові хімічні отруйні речовини””.

Раніше засекречені матеріали також були опубліковані ФСБ в серпні 2021 року, з яких, за словами служби, випливало, що Японія планувала застосувати бактеріологічну бомбу в 1944 році.

“ФСБ навіть вчасно розсекретила в потрібний момент, коли починався цей поштовх … він був засекречений весь цей час, а потім [Росія] розсекретила його якраз тоді, коли все це нарощування відбувалося проти Японії, і готувало російське населення до того, щоб почати вірити, що японці – фашисти”, – пише Newsweek.

“Вони ніби поміняли Японію на Україну. Вони просто божевільні. Просто візьміть те, що Росія розглядала [перед тим, як] напасти на Японію, це божевілля, так само як і те, що Росія напала на Україну – це божевілля. Це божевілля”.

Викривач повідомив, що влітку 2021 року в російському інформаційному просторі відбувалася “активна розкрутка” проти Японії.

“Ставка робилася на те, що японці спеціалізувалися на жорстоких біологічних експериментах, проявляли нелюдськість, мали схильність до нацизму. І вони повинні були б демілітаризуватися після війни, але вони порушують ці правила, створюючи ризики для Росії”, – написали вони.

“Але в цілому війна для Росії була неминучою через маніакальне бажання війни з боку керівництва… І зараз основна частина боєздатних частин з цього напрямку перекинута в Україну”, – додав викривач.

Newsweek звернувся за коментарями до міністерств закордонних справ Росії та Японії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube