“Страх до усрачки, але без поваги”. Як російські еліти ставляться зараз до путіна


22:5307.10.2022

Володимиру Путіну 7 жовтня виповнилося 70 років. Він перебуває при владі майже третину свого життя – і явно не збирається від неї відмовлятися. Щоправда, від знаменитої путінської “стабільності”, заради якої росіяни послідовно відмовилися від усіх своїх прав і свобод, давно нічого не залишилося. Саме Путін був тим, хто вирішив почати загарбницьку війну в Україні – і все ще продовжує її (хоч і явно програє). Спецкор “Медузи” Андрій Перцев з’ясував, як тепер підлеглі Путіна ставляться до свого начальника.

Ще 4 жовтня Рамзан Кадиров оголосив, що очолювана ним Чечня широко відзначатиме 70-річчя Володимира Путіна. На цей святковий день у республіці заплановані:

скачки, присвячені ювілею;
відкриття центру олімпійської підготовки з дзюдо імені Путіна;
мото- і велопробіг;
чемпіонат і Кубок Росії з кільцевих перегонів;
презентація проекту будівництва нового урядового комплексу.
Ось що про прийдешній ювілей написав Кадиров:

“Усім народам Росії дуже пощастило з президентом. Володимир Володимирович є в нашій країні патріотом номер один. І немає в цих словах перебільшення. Так, як переживає за нашу Батьківщину Володимир Путін, не переживає ніхто”.

У більшості інших російських регіонів свято відзначатимуть куди скромніше. Джерело, близьке до адміністрації президента (АП) РФ, а також три співрозмовники в керівництві трьох регіонів розповіли “Медузі”, що від Кремля не надходило вказівок, як потрібно відзначати 70-річчя президента. Відповідно, масштабних заходів не заплановано.

“Після відкриття колеса огляду швидко стало зрозуміло, що зараз ніяких свят краще не проводити, не час. Губернатори навіть думають про те, щоб урізати витрати на новорічні свята – зайвих грошей зараз ні в кого немає. Сиділи ж у ковід без ялинок, і зараз можна посидіти”, – пояснив співрозмовник, близький до Кремля.

За оцінкою джерела в керівництві одного із суб’єктів РФ, це рішення – “здорова ідея”: “Навіщо підкреслювати, що президент у нас давно пенсіонер?”

“Кожні 48 годин відбувається херня”

“Страх перед ним до усрачки. Але це страх без поваги. Поваги [до Путіна] немає вже пару-трійку років”, – вважає співрозмовник, близький до уряду. Про такі настрої в кабінеті міністрів розповіли ще два співрозмовники, близькі до уряду, і одне джерело, близьке до Кремля.

За їхніми словами, ставлення до президента різко зіпсувалося після підвищення пенсійного віку 2018 року, яке, згідно з соцопитуваннями, не підтримала більшість росіян. Формально кабінет міністрів оновився 2020-го, коли прем’єром замість Дмитра Медведєва став Михайло Мішустін, але багато працівників середньої ланки працюють в уряді багато років. І вони пам’ятають, що наслідки від пенсійної реформи, погодженої і схваленої Путіним, Кремль переклав саме на уряд – і в падінні рейтингів влади винуватими в підсумку оголосили саме уряд. “При слові “рейтинги” люди [в уряді] здригаються досі”, – розповідає одне з джерел, близьких до уряду.

У наступні роки ситуація тільки погіршувалася. За словами співрозмовників “Медузи”, поступово президент перестав попереджати міністрів про те, що саме він планує зробити в найближчому або віддаленому майбутньому.

“Ще недавно віцепрем’єри і міністри працювали для президента хоча б гуглом. Він їм озвучував сценарії, які вважав імовірними, і запитував: “А якщо так вчинити – яких наслідків чекати? А якщо так – що потім буде?” Зараз цього немає”, – коментує джерело, близьке до уряду.

За його словами, після початку пандемії ковіду Путін (як відомо, він дуже побоюється за своє здоров’я) остаточно відмовився від консультацій з урядом – і всі ключові рішення почав ухвалювати сам після короткого обговорення з найближчим “близьким колом” (вважається, що останніми роками до нього насамперед входить керівництво спецслужб і силових відомств).

“[Після початку пандемії] все звалюється на голову без попереджень”, – говорить один зі співрозмовників. Як приклад джерела наводять “заходи підтримки” росіян під час ковіду, що стали мемом, – а саме “неробочі дні зі збереженням заробітної плати” і підтримку багатодітних сімей.

“Президент може [подібне] несподівано заявити. [Зробити] жест широкої душі, так би мовити. А потім починається гарячковий пошук [грошей на його виконання] – звідки їх висмикнути”, – пояснило одне з високопоставлених джерел.

За його твердженням, ще кілька років тому Путін діяв протилежно: спочатку вислуховував пропозиції від відомств, потім вибирав, яка пропозиція видається йому оптимальною.

Водночас близькі до уряду співрозмовники зазначили, що міністри не наважуються сперечатися з Путіним навіть під час найбільш “несподіваних” рішень. І роблять це саме через страх: “Коли заарештували Улюкаєва, всі все зрозуміли”.

Близькі до уряду джерела додали: цей же страх – а також небажання Путіна чути від підлеглих про проблеми – призводить до того, що багато чиновників серйозно прикрашають дійсність у доповідях президенту. Наприклад, не повідомляють про реальні наслідки санкцій для економіки.

“Кожні 48 годин відбувається якась херня, ніхто толком нічого не розуміє. До виконавців усе доводиться в останній момент”, – ємко описало ситуацію джерело, близьке до Кремля.

“Програвати він не вміє. Визнавати, що програє, – тим більше”

Усі ці проблеми посилилися після початку війни. Як раніше писала “Медуза”, багато хто, навіть найвисокопоставленіші чиновники, до останнього моменту не знали про початок повномасштабного вторгнення. Крім того, за оцінкою джерел, після 24 лютого президент втратив інтерес до “мирних справ”, а його “ближнє коло” стало ще тіснішим. Тепер, за інформацією “Медузи”, на рішення президента хоча б частково можуть вплинути тільки члени Ради безпеки (РБ) – та й то далеко не всі. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков на запитання “Медузи” на момент публікації не відповів.

“Задоволених Путіним, напевно, майже немає. Бізнес і багато членів уряду незадоволені тим, що президент почав війну, не подумавши про масштаби санкцій. “Яструбів” не влаштовують темпи “спецоперації”. Вони думають, що можна діяти рішучіше”, – говорило ще в травні 2022-го джерело”, близьке до Кремля.

Через місяці настрої цивільних чиновників і “яструбів” мало змінилися. При цьому позиція Путіна – у міру того, як невдачі Росії на фронті зростають, – дрейфує в бік думки “партії війни” (тобто високопоставлених прихильників подальшої ескалації), а настрій представників “партії миру” став ще більш песимістичним.

Співрозмовник “Медузи”, близький до уряду, уточнив, що роботи у кабінету міністрів відтоді тільки додалося: “Оголошено мобілізацію, а грошей на неї в бюджеті, природно, не заплановано”.

Мобілізація завдає неприємностей і політичному блоку АП. За словами близького до нього джерела, у Кремлі розуміють: насильницький призов на війну сотень тисяч росіян негайно вдарив по рейтингу президента (навіть за відкритими даними він знизився на 6%). “А з нас запитують: чому впало, а як підвищити?” – каже співрозмовник.

Політтехнолог, який співпрацює з АП і адміністраціями одразу кількох російських регіонів, підтвердив цю інформацію. За його словами, до початку мобілізації влада не фіксувала помітних протестних настроїв у регіонах. “Але [тепер] ситуація зовсім інша: Росія до [початку мобілізації] і після – це дві різні країни”, – підкреслив він.

Джерела, близькі до Кремля, а також співрозмовник, знайомий з людьми, які входять в оточення Путіна, зазначили, що зараз президент “не може дати образ майбутнього” навіть найвисокопоставленішим чиновникам і найбільшим бізнесменам: “Ці люди страждають через санкції, втрачають величезні кошти. Але їм абсолютно неясно, чи зможе Кремль усе це компенсувати”.

У результаті, вважають співрозмовники “Медузи”, “вертикаль влади” в Росії починає “плисти і розвалюватися”. Наприклад, російські губернатори почали відкрито заявляти, що у них немає грошей на виконання обіцянок Москви, а творець ПВК Вагнера Євген Пригожин і глава Чечні Рамзан Кадиров відкрито (і дуже жорстко) критикують силові відомства.

“Зараз, наприклад, [мер Москви Сергій Собянін] оголошує, що бюджет міста надасть підтримку сім’ям мобілізованих. Такі рекомендації надійшли з АП та іншим губернаторам, щоб ті знижували соціальну напруженість. Але грошей у більшості голів на це немає. А дії Собяніна колеги з інших регіонів сприймають, скоріше, негативно: “Іди-но ти, Сергію Семеновичу, зі своїм піаром””, – пояснило джерело, близьке до АП.

Как и в случае с сотрудниками правительства, российские высокопоставленные чиновники не позволяют себя отрицательно высказываться по отношению к Путину, отмечают собеседники “Медузы”. «Кто же его посадит? Это уже памятник», – иронизирует один из них.Как «памятник» собирается заканчивать войну, представителям русского истеблишмента неясно. Несколько высокопоставленных собеседников «Медузы» тоже испытывают тревогу по поводу рассуждений Путина о ядерном ударе на фоне успехов украинской армии на фронте. «Проигрывать он не умеет, — говорит один из них. — Признавать, что проигрывает, тем более».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube