Глава НСЖУ осудил решение парламента ввести санкции против “112 Украина” и NewsOne


21:2104.10.2018

Глава Национального союза журналистов Украины Сергей Томиленко считает неправомерной инициативу Верховной Рады ввести санкции в отношении телеканалов “112 Украина” и NewsOne.

“Сьогодні парламент закликав у позазаконний спосіб закрити два українські телеканали.
Якщо 112 і NewsOne є українськими медіа-підприємствами і працюють в українському правовому полі, то чому народні депутати вирішили, що зупинити їх мовлення можна політичними голосуваннями??
Претензії до редакційної політики, до сюжетів, до ведучих, до менеджменту, до гостей – все це є предметом судових позовів (якщо є склад злочину). Дотримання умов ліцензій – сфера відповідальності Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Саме суди і Нацрада регулюють діяльність українських телеканалів, а не політики.
Хіба в часи Януковича не можна було назбирати голоси за закриття 5-го телеканалу? Або в часи Кучми – за блокування “Української правди” чи “Зеркала недели”? Хіба не “підривну” діяльність вели ці ЗМІ проти чинної влади (в розумінні підривання довіри до нечесних посадовців і політиків)?
Характерно, що у ці дні у Києві перебуває делегація авторитетної організації Freedom House з Вашингтона. Її експерти стурбовані нападами на журналістів та активістів, безкарністю та намаганнями політиків зазіхати на права і свободи. І сьогоднішня постанова парламенту з вимогою закрити два телеканали, які не подобаються більшості у 229 голосів, – яскравий приклад українських реалій для американських правозахисників.
Якщо народні депутати, які сьогодні своїм голосуванням хотіли виборцям продемонструвати, що вони вболівають за інформаційний простір, то у НСЖУ є кілька пропозицій:
– підтримати проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів (вимагаємо від 20 липня 2017-го року – перших роковин по убивству Павла Шеремета);
– підтримати роздержавлення комунальних газет (парламент уже двічі провалив внесення необхідних для сотень редакцій по всій Україні законодавчих змін);
– заслухати звіт Міністра інфраструктури В.Омеляна щодо свідомої політики ПАТ “Укрпошта” на утиск українських газет.
Погоджуюся, що свобода слова – це велика відповідальність журналістів. Але політикам зазіхати на свободу слова – це безвідповідально!”, – написал Сергей Томиленко на своей странице в Фейсбуке.

Напомним: Верховная Рада сегодня рекомендовала Совету национальной безопасности ввести санкции в отношении компаний, которые входят в структуру собственности телеканалов «112 Украина» и «NewsOne».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube