Депутаты Николаевского облсовета обратились в высшие органы власти относительно ситуации в теплоэнергетике и «Николаевоблтеплоэнерго»


13:3726.07.2016

Единогласно – 44 голосами «за» – депутаты поддержали обращения в высшие эшелоны власти относительно ситуации на ОКП «Николаевоблтеплоэнерго» и в теплоэнергетике.

Правда, до голосования к депутатам обратилась руководитель областного профсоюза работников ЖКХ Светлана Начинова, которая была возмущена тем, что депутаты «выделяют деньги на асфальт», но не на погашение задолженности по зарплате 700 работников ОКП «Николаевоблтеплоэнерго». Ей пообещали вернуться к вопросу компенсации на следующей сессии Николаевского облсовета.

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської обласної ради  до Прем’єр-міністра України,

Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Національної комісії регулювання електроенергетики України щодо фінансово-економічної ситуації, що склалася в обласному комунальному підприємстві «Миколаївоблтеплоенерго»

 

Депутати обласної ради вкрай стурбовані фінансово-економічною ситуацією, що склалася на підприємствах комунальної теплоенергетики міст обласного значення.

Внаслідок дії вимог постанови Кабінету Міністрів України                     від 18 червня 2014 року № 217 «Про затвердження порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов’язки» в розпорядженні підприємств залишається 10 %  коштів, які сплачуються споживачами, що по суті паралізувало виробничу діяльність, зумовило введення режиму неповного робочого тижня та виникнення заборгованості із заробітної плати.

В той час, коли розрахунки підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий у 2016 році природний газ становили 130%, антиринкова дискримінаційна політика по відношенню до цих підприємств призвела до зарахування НАК «Нафтогаз України» 73 млн.грн. бюджетного періоду        2016 року в рахунок погашення боргів за природний газ минулих періодів при невідшкодованій різниці в тарифах за станом на 01 липня 2016 року в сумі понад 40 млн. грн. і штучно створила передумови зриву виконання інвестиційних програм, планів загальної підготовки до наступного опалювального сезону та виникнення критичної соціальної напруги серед трудових колективів підприємств.

Незважаючи на попередні звернення облдержадміністрації з цього питання, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, продовжується практика вилучення обігових коштів, а постановою від 30 червня 2016 року № 1195 базового теплопостачального підприємства – ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», на якому заборгованість із заробітної плати на кінець липня  складатиме 7,8 млн.грн.,  встановлюється норматив перерахування коштів для власного використання на рівні 10,64 %, у той час, як реальне газоспоживання не здійснюється.

Ми, депутати обласної ради, звертаємося з проханням терміново втрутитись в зазначену ситуацію та з метою своєчасної підготовки об’єктів теплопостачання до опалювального сезону 2016/2017 року, виконання інвестиційних програм зі встановлення приладів обліку теплової енергії в житловому фонді, погашення заборгованості із заробітної плати і забезпечення своєчасної виплати поточної заробітної плати:

призупинити до 01 листопада 2016 року дію постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року № 217;

доручити відповідним міністерствам і центральним органам виконавчої влади ініціювати підготовку змін до вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України в частині встановлення нормативу відрахувань, який не перевищує рівня питомої ваги вартості природного газу в діючих тарифах на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії;

ініціювати внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016» щодо врахування видатків на відшкодування різниці в тарифах для населення на комунальні послуги.

 

Прийнято на шостій позачерговій сесії Миколаївської обласної ради сьомого скликання 26 липня  2016 року

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської обласної ради до

Президента України Порошенка П.О. щодо розв’язання проблем теплопостачальної галузі

Шановний Петре Олексійовичу!

Сприяючи захисту законних прав та інтересів теплової енергетики міст області, ми, депутати Миколаївської обласної ради, висловлюємо Вам свою повагу та звертаємося з приводу підписання життєво важливого для теплопостачальної галузі Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення» (далі – Закон № 2706), прийнятого Верховною Радою України 07 липня 2016 року.

На цей час теплопостачальні підприємства області з об’єктивних причин не в змозі своєчасно розраховуватися за спожитий природний газ з                НАК «Нафтогаз України» внаслідок несвоєчасного проведення компенсації різниці в тарифах та пільг/субсидій з Державного бюджету України, розбалансованості законодавчих вимог щодо строків розрахунків за природний газ та теплову енергію, наявності багатомільйонної заборгованості населення та бюджетних організацій за спожиту теплову енергію, послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.

В результаті виникнення заборгованості за спожитий природний газ                     НАК «Нафтогаз України» було нараховано теплопостачальним підприємствам непомірні штрафні санкції, сплата яких призвела до блокування їх роботи та створила підґрунтя реальної загрози для наступного опалювального сезону.

Ухвалений парламентом Закон № 2706 покликаний забезпечити стале функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, яким не відшкодовано різницю між затвердженим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво послуг або не здійснено фінансування витрат, пов’язаних із наданням пільг та житлових субсидій населенню, компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Реалізація зазначеного Закону № 2706 дозволить розблокувати роботу теплопостачальних підприємств з метою уникнення техногенних катастроф, належного теплопостачання споживачів і підготовки до опалювального сезону 2016/2017 року.

Зважаючи на вищевикладене, звертаємось до Вас, шановний Петре Олексійовичу, сприяти розв’язанню проблем, що поставили теплопостачальну галузь на межу виживання, та підписати Закон України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», прийнятий Верховною Радою України 07липня 2016 року.

 

Прийнято на шостій позачерговій сесії Миколаївської обласної ради сьомого скликання 26 липня  2016 року

 

 

 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube