Николаевский облсовет просит КМУ передать заводоуправление ГП «Судостроительный завод им.61 коммунара» под ГТУ юстиции и хозсуд


14:0810.06.2016

На состоявшейся сегодня, 10 июня, сессии Николаевского облсовета депутаты 44-мя голосами «за» приняли обращение к КМУ относительно передачи недвижимого имущества из сферы управления ГК «Укроборонпром» в сферу управления Министерства юстиции Украины.

В Обращении речь идет о том, что сейчас в помещении Николаевского облсовета по ул.Адмиральской, 22 в Николаеве размещается хозяйственный суд Николаевской области, а ГТУ юстиции в Николаевской области размещаются в неприспособленных помещениях бывшего детского сада на ул.8 Марта, 107 в г.Николаеве. Между тем в здании по ул.Адмиральской, 38, где размещается заводоуправление ГП «Судостроительный завод им.61 коммунара», достаточно помещений для размещения ГТУ юстиции и хозсуда Николаевской области.

З В Е Р Н Е Н Н Я

Наразі в Миколаївській області існує гостра проблема із розміщенням державних установ Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області та Господарського суду Миколаївської області.

Господарський суд Миколаївської області розміщений в приміщенні, що належить до комунальної власності, а саме в будівлі Миколаївської обласної ради по вул. Адміральський, 22. Згідно договору оренди комунального майна обласний бюджет отримує за оренду приміщення 1 (одну) грн. на рік. Це, безперечно, порушує права громади області, та є прикладом неефективного використання комунального майна спільної власності територіальних громад Миколаївської області.

Щодо органів юстиції, в м. Миколаєві розташовані наступні організації: Головне територіальне управління юстиції в Миколаївській області. Миколаївське міське управління юстиції (до складу якого входять Ленінський. Заводський. Центральний. Корабельний відділи державної виконавчої служби, Міський, Ленінський. Заводський, Центральний. Корабельний відділі державної реєстрації актів цивільного стану, відділ державної реєстрації прав на нерухоме майно, відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, легалізації об’єднань громадян, п’ять миколаївських державних нотаріальних контор, Миколаївське районне та Жовтневе районне управління юстиції, Державний нотаріальний архів).

Вказані організації займають 20 приміщень, і лише одне з них – приміщення Корабельного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ММУЮ – розташоване в приміщенні, що знаходиться в державній власності у сфері управління Міністерства юстиції України, на балансі Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області. Всі інші приміщення орендуються вказаними організаціями.

Згідно штатного розпису, у вказаних організаціях працюють 368 осіб.

Вказана кількість приміщень не забезпечує ефективного використання бюджетних коштів з декількох підстав. По-перше, значно зростають витрати на оплату комунальних послуг. По-друге, орендовані приміщення знаходяться в незадовільному стані, та потребують значних фінансових витрат на поточний ремонт та оздоблення приміщень. При цьому, договори оренди зазвичай укладаються на строк, що не перевищує трьох років, і їх пролонгація не завжди є можливою. Отже, неодноразово траплялась ситуація, коли бюджетні кошти, вкладені в ремонт приміщень, витрачались, а через деякий час організація вимушено змінювала місцезнаходження у зв’язку із закінченням строку договору оренди, і знову поставала необхідність витрачати бюджетні кошти на ремонт наступного приміщення.

Головне територіальне управління юстиції в Миколаївській області, на сьогоднішній день розміщене за адресою м. Миколаїв, вул. 8-березня, 107, в непристосованих приміщеннях колишнього дитячого садка № 122, що належать до комунальної власності міста Миколаєва, на умовах оренди. Вказана будівля знаходиться на значному віддаленні від центра міста. При Головному територіальному управлінні юстиції Миколаївської області постійно діє громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги, і розміщення установи на великої відстані від центра міста значно ускладнює доступ громадян до підрозділів Управління, в тому числі і до передбаченої законом України “Про безоплатну правову допомогу” безоплатної правової допомоги. Крім цього. Головним територіальним управлінням юстиції в Миколаївській області було зроблено капітальний ремонт будівлі, а також неодноразово проводились поточні ремонтні роботи. На вказані ремонтні роботи було витрачено значні бюджетні кошти, при цьому поліпшувалось приміщення, яке не знаходиться в державній власності. До того ж приміщення дитячого садка, в якому розташовано Управління, не використовується за призначенням, більше поблизу дитячих садків немає, а, отже, порушуються права дітей та їх батьків, що проживають в цій частині міста.

В той же час на балансі державного концерну “Укроборонпром” є будівля, розташована за адресою м. Миколаїв, вул. Адміральська, 38. Загальна площа приміщень цієї будівлі є достатньою для розміщення в ній всіх вказаних органів юстиції та Господарського суду Миколаївської області. Будівля лише частково використовується під розміщення адміністративного персоналу заводоуправління Суднобудівного заводу ім. 61 Комунара. Більшість приміщень цієї будівлі не використовується. В минулому ця будівля вже використовувалась для розміщення відділів державної виконавчої служби ММУЮ. При цьому слід зазначити, що на території заводу є інші адміністративні будівлі, які також не використовуються у зв’язку з чисельним зменшенням кількості персоналу.

Тому Миколаївська обласна рада вважає доцільною передачу будівлі за адресою м. Миколаїв, вул. Адміральська, 38, яка зараз знаходиться на балансі державного концерну “Укроборонпром”, на баланс Міністерству юстиції України, з метою подальшого розміщення в цьому приміщенні Головного територіального управління юстиції Миколаївської області та всіх його підрозділів. В цьому ж приміщенні, шляхом укладення договору оренди з Державною судовою адміністрацією України, можливе розміщення Господарського суду Миколаївської області.

Втілення цієї пропозиції не потребує жодних видатків ані державного, ані комунальних бюджетів.

Передача будівлі за адресою м. Миколаїв, вул. Адміральська, 38, дозволить поліпшити доступ громадян Миколаївської області до органів правосуддя та до отримання адміністративних послуг, що надаються органами юстиції. При цьому це не знизить ефективності функціонування Суднобудівного заводу ім. 61 Комунара, адже на території заводу достатньо незайнятих адміністративних будівель для розміщення адміністративного персоналу заводоуправління. Крім цього, передача будівлі дозволить звільнити приміщення дитячого садка, яке наразі займає Головне територіальне управління юстиції Миколаївської області, та використовувати його за призначенням.

У зв’язку з викладеним, Миколаївська обласна рада звертається до Кабінету Міністрів України із проханням передати будівлю за адресою  м. Миколаїв, вул. Адміральська, 38, яка зараз знаходиться на балансі державного концерну “Укроборонпром”, на баланс Міністерству юстиції України, з метою подальшого розміщення в цьому приміщенні Головного територіального управління юстиції Миколаївської області та всіх його підрозділів. В подальшому, після прийняття будівлі на баланс Міністерства юстиції України, запропонувати Міністерству укласти договір з Державною судовою адміністрацією України про надання в оренду частини вказаної будівлі для розміщення Господарського суду Миколаївської області.

 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube