Яценюк согласился уйти в отставку, но выставил неприемлимые условия


20:2214.03.2016

Радио Свобода обобщила все условия и условности, связанные с затяжным политическим кризисом, который может разрешиться уже сегодня. Вот что она сообщает:

О 19:30 у Києві розпочалась зустріч президента України з лідерами парламентських фракцій і груп. Після закінчення офіційної частини буде неофіційна – політики продовжать обговорювати шляхи виходу з політичної кризи, зокрема відставку прем’єр-міністра і можливу зміну складу коаліції. Обговорення триває вже кілька тижнів, але ситуація залишається патовою.

Це найменш публічна політична криза за останні 25 років, говорять у парламентській фракції Блоку Петра Порошенка. «Усі розуміють, що політична криза є, але як вийти з неї – поки не ясно. Схоже на те, що Яценюк погодився піти у відставку, але виставив неприйнятні умови», – розповіли Радіо Свобода в оточені парламентаріїв із президентського блоку.

Хто може стати наступником Арсенія Яценюка на посаді прем’єр-міністра, поки не відомо – обговорення триває.

«Про спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана на посаді прем’єр-міністра говорять і у фракції, і у президента. Але поки нічого конкретного не відомо», – наголосили джерела у фракції. Крім Гройсмана, досі обговорюють кандидатури міністра фінансів Наталі Яресько, секретаря РНБО Олександра Турчинова і міського голови Львова Андрія Садового, лідера партії «Самопоміч». Про останнього повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко, поки мер Львова разом із лідером фракції Олегом Березюком спілкувався з президентом.

Після зустрічі Садовий заявив, що неодноразово чув пропозиції очолити уряд, але зараз порозуміння мають знайти основі гравці в парламенті:

«Арсеній Петрович є сьогодні прем’єром і нікуди не збирається йти. І дуже важливо, щоб дві найбільші фракції знайшли порозуміння і запропонували варіант виходу з ситуації. Не треба перебільшувати можливості «Самопомочі» – ми маємо 26 депутатів в парламенті», – сказав Садовий.

Джерела Радіо Свобода повідомляють, що обговорення кризи продовжиться і після загальної зустрічі лідерів фракцій і груп із президентом, можливо, триватиме всю ніч. Раніше голова фракції БПП Юрій Луценко заявив, що в президентського блоку є кандидатура на посаду прем’єр-міністра, але вони не назвуть ім’я, поки Яценюк не піде у відставку.

15 березня міняти міністрів не будуть – заступник голови фракції БПП

Цього вівторка, на першому сесійному засіданні цього тижня, ані прем’єра, ані міністрів ще не змінять, заявив Радіо Свобода заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. Він говорить, що фракція не називає остаточно прізвища наступника Яценюка, тому що ані формату коаліції під це прізвище, ані заяви прем’єр-міністра про відставку немає. Як відправити Яценюка у відставку без власного бажання, також невідомо.

«Ні для кого не секрет: обговорюється прізвище Яресько, обговорюється прізвище Гройсмана.  Це не є секретом. Офіційно – це коли висуне коаліція, але яка коаліція? З кого?» – заявив Гончаренко.

Політолог Тарас Березовець говорить, що торг про нову коаліцію йде повним ходом. В коментарі Радіо Свобода він наголосив, що, крім Яценюка, президент хоче змінити щонайменш трьох міністрів – економічного розвитку, охорони здоров’я та екології. Посаду міністра економічного розвитку можуть поєднати з посадою першого віце-прем’єра, яку може посісти одна з найближчих до Порошенка осіб. Мова йде або про голову адміністрації Бориса Ложкіна, або про його заступника Дмитра Шимківа.

Ляшку пропонували три міністерські посади за участь у коаліції – політолог

“Мені відомо, що в обмін на участь Радикальної партії в коаліції вже було запропоновано три міністерські посади Олегу Ляшку. Проблема в тому, що в нього немає гідних кандидатур, в нього дуже слабкий професійний склад. Це партія-фейк. Зокрема, мова йшла про міністра охорони здоров’я і екології на цих переговорах», – заявив Березовець.

Політолог вважає більш імовірним призначення або Володимира Гройсмана, або Олександра Турчинова – секретаря РНБО (в останньому випадку, на думку Березовця, Яценюк би погодився піти у відставку).

«Він унікальний тим, що влаштував би і Арсенія Яценюка, і Петра Порошенка. Ця кандидатура влаштувала би багатьох. Яценюк ще минулого тижня сказав, що є три виходи: або формується постійна коаліція під діючого прем’єра і переформатовується уряд, або президент і БПП самі формують коаліцію і уряд. Або дострокові вибори», – заявив Березовець.

Спілкуючись із Радіо Свобода, народний депутатСергій Пашинський, представник партії Яценюка «Народний фронт», заявив, що про кандидатуру Турчинова він ніколи не чув.

«Вперше чую про пана Турчинова на посаду прем’єр-міністра. На жаль,  політичні авантюристи розхитують ситуацію і ставлять питання про обрання коаліцією нового прем’єра. На сьогоднішній день Яценюк – прем’єр. Якщо БПП ставить питання ультимативно, тоді будь ласка, хто ця людина, яка команда, яка програма?» – запитує Пашинський.

Голова комітету з питань безпеки і оборони також заявив, що Яценюк не тримається за крісло і незабаром планує презентувати програму дій уряду. Від підтримки програми і буде залежати – йти у відставку чи залишатися. За регламентом, взагалі не можна ще півроку ставити питання недовіри до уряду, нагадав Пашинський.

Або Яценюк йде у відставку, або вибори – нардеп БПП

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко заявив, що ситуація залишається патовою – або Яценюк йде у відставку, або країна стоїть на порозі перевиборів.

«Я не вірю, що Яценюк був готовий піти у відставку. Всі його останні заяви показують, що в ніяку відставку він йти поки що не збирається. Всі його заяви дуже нагадують мені заяви одного відомого персонажа, який весь час говорив, що він легітимний», – заявив Денисенко.

Політолог Віктор Небоженко вважає такі довгі переговори ознакою слабкості позиції президента. Як він наголосив у коментарі Радіо Свобода, говорити про наступника Яценюка неможливо, тому що сам президент його так і не назвав. За інформацією Небоженка, Яресько поставила занадто суворі умови оновлення уряду, а ставити Гройсмана президент не наважиться – не хоче брати відповідальність за суттєвий перекіс балансу влади.

“Яценюк гарно розуміє, що в президента немає для нього заміни. Тому він веде політичний наступ. Ми не одразу це помітили, але це він висуває претензії до президента, а не президент до нього. Це може тягнутися до літа, але Яценюку, звісно, не варто чекати з реформами. У Петра Порошенка немає своєї кандидатури прем’єра, який би підпорядковувався лише Адміністрації президента», – заявив Небоженко.

Політолог припустив, що наразі президент бере паузу для того, щоб обдумати кандидатури. Згідно з лютневим  дослідженням Інституту Горшеніна, Яценюк має найбільший антирейтинг із політиків – його дії не схвалює майже 85% населення. Потенційний президентський рейтинг не дотягує, за дослідженням Інституту Горшеніна, навіть до 2 відсотків.

Яценюк согласился уйти в отставку, но выставил неприемлимые условия 1

Яценюк согласился уйти в отставку, но выставил неприемлимые условия 3


© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube