Ольга Айвазовська: «Заради української демократії ми не повинні наполягати на проведенні виборів під час війни»


17:1503.11.2023

Керівниця Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська написала колонку для The Kyiv Independent про несумісність виборів та війни.

Інше ТВ пропонує своїм читачам ознайомитись із перекладом цієї колонки, який зробили в ОПОРІ.

Якби не повномасштабна війна з боку Росії, на українців очікував би гарячий політичний сезон напередодні парламентських виборів 29 жовтня, а також президентських виборів у березні наступного року.

Хоча на Заході лунають голоси на користь того, щоб вибори в Україні відбулися у заплановані терміни, вибори і війна несумісні. Так, вибори є життєво важливою передумовою демократії, і ми з цим згодні. Однак, коли мільйони українців тікають від війни за кордон і тисячі перебувають на лінії фронту, вибори в Україні до закінчення війни не будуть вільними і справедливими. Вони грубо порушуватимуть Конституцію, зроблять виборчі дільниці легкою мішенню для російських ракет і виснажать український бюджет.

Громадянське суспільство України протягом багатьох років наполегливо боролося проти фальсифікацій та авторитаризму на виборах шляхом демократичних реформ. Зараз наші громадяни є основою неймовірного опору України російському вторгненню. Безстрашно жертвуючи життям, щоб захистити свою країну і демократію, переважна більшість українців підтримує ідею проведення виборів лише після війни, навіть якщо це означає ще довше очікування. І те, що вони говорять, не можна ігнорувати.

В умовах воєнного стану вибори в Україні заборонені. Конституція України забороняє проведення виборів під час воєнного стану, який був запроваджений із початком повномасштабної війни Росії в лютому 2022 року. Заборонено достроково припиняти повноваження депутатів, тож повноваження парламенту продовжуються до обрання нового складу після завершення воєнного стану. Це стосується і Президента, повноваження якого продовжуються. Для проведення виборів необхідно внести зміни до Конституції або скасувати воєнний стан.

Україна зіткнеться з непереборними операційними труднощами. Станом на червень понад 20% території України окуповано Росією. Ще довкола 20% тривають важкі бої, а інші частини країни зазнають частих ракетних і безпілотних атак. Сирени повітряної тривоги, які щодня лунають у різних регіонах, перериватимуть виборчий процес, не кажучи вже про небезпеку. Близько 8 мільйонів людей втекли за кордон після початку повномасштабної війни, і їм також потрібно буде проголосувати, що може стати проблемою, оскільки посольства та консульства України за кордоном мають обмежені можливості. Ще від 5 до 12 мільйонів людей стали внутрішньо переміщеними всередині України, і Києву також потрібно буде надати їм відповідні приміщення та провести всебічну кампанію щодо того, як вони можуть проголосувати.

Вибори коштуватимуть дорого в умовах війни з Росією. Витрати, пов’язані з проведенням виборів в умовах руйнувань і хаосу, спричинених російською війною, є невиправданими, коли Україна продовжує боротися за своє існування. Києву доведеться виділяти кошти на відновлення зруйнованої інфраструктури, організацію голосування для мільйонів переміщених осіб за кордоном та забезпечення безпеки виборчих дільниць. Україна критично потребує цих коштів, щоб спрямувати їх на військові дії.

Вибори можуть підірвати національну єдність. Політична конкуренція — критично важлива для демократичних процесів у мирний час, але під час війни політичний розбрат може призвести до нестабільності та національної роз’єднаності. У цей період російська дезінформація отримає ширший простір для маніпуляцій, що дозволить Москві спотворювати реальність в Україні й міжнародну підтримку України.

Вибори — наріжний камінь, але не гарантія демократії. Вибори мають вирішальне значення для функціонування демократії, але цей процес має бути вільним і чесним, а також забезпечувати можливість політичного самовираження і здорової конкуренції. Просте проведення виборів без забезпечення захисту цих елементів, як, наприклад, це було у Росії чи Білорусі, не досягне цієї мети. Воєнний стан обмежує низку прав і свобод, а вибори вимагають їх розширення та захисту. Політичні баталії слід лишити на потім, оскільки українці чітко заявляють про свої пріоритети й спільні інтереси: вижити та перемогти у війні. Крім того, вибори, які не будуть визнані вільними і чесними, підірвуть демократію і зіграють на руку Росії.

Заради української демократії ми не повинні наполягати на проведенні виборів під час війни. Замість цього парламент повинен почати шляхів розв’язання нагальних проблем, які виникнуть у зв’язку з повоєнними виборами, і підготувати законодавство для їх успішного проведення. Це єдиний спосіб, яким Україна може підтвердити свою глибоку відданість демократії, зберігаючи при цьому легітимність, політичну стабільність і національну єдність.

Як повідомляло Інше ТВ,  Зеленський наважився на вибори? Соцопитування твердить про 73% довіри.

Також повідомлялось, що 81% українців вважає, що вибори зараз не на часі – опитування.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube