Site icon inshe.tv

Євген Магда: “У нас на очах відбувається деміфологізація Ізраїлю як всемогутньої держави, але Ізраїль не втрачає іміджу єдиної демократії на Близькому Сході”

Євген Магда: "У нас на очах відбувається деміфологізація Ізраїлю як всемогутньої держави, але Ізраїль не втрачає іміджу єдиної демократії на Близькому Сході" 1

Палестинське бойове угруповання ХАМАС сьогодні оголосило війну державі Ізраїль, про це заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґалант, після того, як бойовики із сектора Газа випустили ракети по території Ізраїлю зранку у суботу. “Сьогодні вранці Хамас зробив велику помилку і почав війну з державою Ізраїль”, – йдеться в заяві Ґаланта. “Сили оборони Ізраїлю борються з ворогом всюди”, – сказав міністр.

Володимир Зеленський, президент України, яка бореться з російським вторгненням, заявив, що Ізраїль, на який у суботу напали палестинські бойовики в безпрецедентній атаці, має незаперечне право на захист.

«Право Ізраїлю захищатися є незаперечним», – написав Володимир Зеленський у Telegram.

«Терор — це завжди злочин, не тільки проти однієї країни чи конкретних жертв, а й проти всього людства», — додав президент України.

Українська редакція порталу LRT.lt попросила прокоментувати ситуацію навколо Ізраїлю українського експерта у питанні Євгена Магду, який 2006-го року захистив дисертацію кандидата політичних наук на тему “Глобальний вимір регіонального конфлікту на Близькому Сході”:

– У телеграмі Ви написали, що Росія інтернаціоналізує цей конфлікт. І зараз головне – не втратити увагу до України.

– Так, безумовно нам це потрібно. Ми маємо активно показувати, якою є ситуація в Україні. Це насамперед робота наших дипломатів в усіх посольствах без виключення. І це має бути в контесті солідарності з Ізраїлем, безумовно. Тобто ми маємо показувати, по-перше контакти Росії з ХАМАСом, бо вони дійсно є. І це абсолютно не секрет. Делегації ХАМАСу неодноразово були Москві. І я не вірю, що така системна атака підготовлена була на якомусь аматорському рівні. Це фантастика!

– Як експерт в питанні Ізраїлю скажіть, взагалі що це? Ось те пекло, що відбувається на вулицях ізраїльських міст сьогодні зранку.

– Це гібридна війна. Це гібридна війна в її первинному визначенні. Коли набагато слабший супротивник завдає удару по сильнішому за рахунок несподіванки. Те, що відбувається зараз у нас на очах, – це деміфологізація Ізраїлю як всемогутньої держави на Близькому Сході. Але від того Ізраїль не втрачає іміджу єдиної демократії на Близькому Сході. Це теж треба не забувати.

По-друге, я думаю що буде серйозна політична криза в Ізраїлі. Там і без того позиції Нетаньягу були не дуже сильні. Я не виключаю, що його в цій ситуації можуть просто попросити на політичну пенсію.

– Його іноді називають ледь не “другом Путіна” деякі експерти. Але тут цікаво, що Нетаньягу казав щось одне, політики і Моссад щось інше…

– Знаєте, є відома фраза, що у Перемоги багато батьків, а поразка – завжди сирота.

Нетаньягу мав старшого брата, який загинув в Уганді під час операції зі звільнення заручників. Він був командиром ізраїльського спецназу. Він був єдиним, хто там загинув. Тому, я думаю, що у нього свій рахунок. І цей рахунок існує. Просто ми бачимо зараз багато цікавих факторів, на які треба звертати увагу. По-перше несподіванка. В шаббат давно не було бойових дій. І тут ми бачимо, що Хамас підготувався. Тобто і різні протитанкові засоби, і засоби пересування, але вони не будуть вступати в безпосередні зіткнення “армія на армію”. Зрозуміло, у них є досвід другої ізраїльсько-ліванської війни. Це досвід більше Хезболли на території Лівану. Зараз буде багато хто плутати, але це сполучені судини насправді. І досвід Хезболли передати Хамасу набагато легше, ніж передати досвід Армії оборони Ізраїлю Українській Армії, повірте мені. І навпаки.

Тому буде багато різних факторів і буде багато впливу.

В якому сенсі? Впливу інформаційного. Дивіться, ми зараз в першу чергу дивимось відео, які зняті бойовиками, правда? Тобто це вони виграють інформаційну війну. Є книжка відома “Війна в 140 знаків” про використання твіттера. І я думаю, ми зараз це теж будемо бачити. А бойовики після того, як вони досягнуть максимуму з приводу захоплення полонених і максимальної деструкції того, що вони зможуть зробити на територіях власне Ізраїлю, вони повернуться назад в Сектор Газа, і там будуть ховатися за мирними мешканцями, які до них цілком лояльні. І, відповідно, робити ту роботу, яка бойовикам потрібна. Тобто ми будемо бачити саме гібридну війну, в якій Ізраїлеві буде нелегко. Тому що на його можливі удари по Сектору Газа чи по Західному берегу річки Йордан світова спільнота не завжди буде реагувати позитивно. Ну ми ж розуміємо це.

– Ви кажете “війна у 140 знаків”, а у мене одразу вмикається параноя стосовно політики твітера і присутніх там ботів.

– Дійсно, ви знаєте тут позиція Ілона Маска буде дуже цікава. Тут я думаю, що вже по ідеї підключилося ізраїльське лобі достатньо потужне в Сполучених Штатах. Там є такий американо-ізраїльський комітет у публічних справах, який зазвичай організовував зустріч ізраїльського прем’єра практично одразу після призначення, візит до Сполучених Штатів і з устріч з президентом. Так було десятиліттями. А Нетаньягу, наскільки я знаю, в цю каденцію не зустрічався ще з Байденом. Він зустрічався вже на полях Генеральної асамблеї ООН. Але це трішки не те.

Візит до Білого дому одразу після затвердження і зараз така часова прогалина – це достатньо цікаво.

– Ви сказали про падіння міфу всемогутності Ізраїля. Як так трапилося, що розвідка проспала?

– Не знаю. Для цього треба володіти інформацією зсередини і усвідомлювати, наскільки ситуація в регіоні є небезпечною, хиткою. Ну просто, знаєте, всі ми люди. і немає, очевидно. Чи були проблеми, пов’язані з кадрами, чи були проблеми, пов’язані з недовірою політичного керівництва до висновків Моссаду. Ми не знаємо всієї кухні. Тобто ми знаємо міф про те, що є потужні ізраїльські спецслужби.

– Але вони діють на території всього світу, діють навіть на території Ірану. Це постійні підриви об’єктів з виробництва тих самих безпілотників.

– Але от виходить, що захистити власну територію Ізраїлеві виявилось набагато складніше. І це буде ще один аргумент, який буде використовуватися проти Ізраїлю. Йому будуть закидати, що вони захопили території, які мали за рішенням про поділ підмандатної Британської Палестини, належати демократичному Ізраїлеві і демократичній Палестині. А кордони дуже такі, знаєте, гнучкі виявилися. І з цим теж будуть проблеми. Ми зараз будемо до всього іншого жити в полоні власних уявлень про ситуацію на Близькому Сході. А вона, на мою думку, набагато менш лінійна, ніж нам видається.

Як повідомляло Інше ТВ, Ізраїль масовано обстріляли ракетами, на півдні йдуть бої з бойовиками Сектору Газа (ВIДЕО)

Також повідомлялось Для українців в Ізраїлі випустило рекомендації посольство України

«Тут точно стирчать велетенські московські вуха» – військовий експерт про напад ХАМАС на Ізраїль

«Перевіряється інформація про можливу загибель однієї громадянки України та проводиться розшук двох наших громадян в Ізраїлі» – Зеленський (ВІДЕО)
Exit mobile version