Професор Варшавського університету Менковська-Норкене: «Чинний уряд Польщі розіграв карту України перед виборами»


22:4822.09.2023

У середу Польща оголосила про припинення поставок зброї в Україну через суперечку щодо експорту зерна. Професор Варшавського університету Рената Менковська-Норкене пов’язує таке рішення Польщі з майбутніми виборами. На думку експерта, така поведінка може підірвати не лише добрі відносини з Україною, а й з країнами НАТО та ЄС.

Про те, до чого можуть призвести непорозуміння між Польщею та Україною, у програмі «Тема дня» литовське LRT.lt говорило з професоркою Варшавського університету Ренатою Менковською-Норкене та бізнесменом, екс-міністром економіки України Айварасом Абромавічюсом.

– Пане професоре, Польща оголосила, що не буде постачати Україні зброю через розбіжності щодо зернової угоди. Наскільки можна довіряти полякам?

Р. Менковська-Норкене: Мені боляче це говорити, але зараз у Польщі йде виборча кампанія, і нинішній уряд буде говорити і робитиме абсолютно все, щоб виграти ці вибори. І незважаючи на те, що <…> більшість населення все одно підтримує Україну, і ми, політологи, знаємо, що українці дійсно борються не тільки за свою безпеку, а й за нашу безпеку, що ми повинні співпрацювати з нашими союзниками по НАТО, з Європейським Союзом (ЄС), на жаль, нинішня влада використовує карту України саме з метою набрати ще більше відсотків на виборах, щоб залучити на свій бік голоси антиукраїнськи налаштованих потенційних виборців, які раніше належали до «Конфедерації» – ультраконсервативної націоналістичної партії. Партії, з якою нинішня влада не хоче формувати уряд після виборів, а тому хоче розіграти антиукраїнську карту, щоб отримати ці голоси. І, знаєте, це саме те, що відбувається, незважаючи на те, що це загроза безпеці Польщі, а також хорошим відносинам не лише з Україною, а й з країнами НАТО та ЄС.

– Війна в Україні, пане Абромавічус, стала заручником внутрішньої політики Польщі. Як ви самі це оцінюєте? Чи відчувають українці сьогодні себе зрадженими своїми союзниками?

А. Абромавічус: Ситуація складна, і, звичайно, українці дуже незадоволені тим, що Польща створила прецедент. Тоді угорці, словаки, болгари, румуни теж ввели так звану заборону на ввезення зерна, а насправді українці найбільше зацікавлені в транзиті, щоб зерно через порти, через території цих країн потрапляло в треті країни.

Я думаю, що завдяки президенту Литви найближчим часом цей короткочасний конфлікт буде вичерпано, і, як ми бачили, він уже вирішується, хоча польський уряд лише вчора заявив, що «вся військова підтримка буде припинена, тому що ми тепер будемо озброюватись самі», що гаубиці «Краб» все ж таки знову будуть поставлятись в Україну. Тому я вважаю, що це короткочасний конфлікт, який має швидше емоційне підґрунтя.

Звісно, у Польщі відбуваються вибори, але Зеленський теж дуже емоційно на все реагує, і я думаю, що найближчим часом цей конфлікт буде згладжений.

– Ви згадали Зеленського, і це не вперше, коли він використовує сильні висловлювання, можна згадати саміт НАТО у Вільнюсі та його заяви перед приїздом до литовської столиці. Він не завжди є відточеним дипломатом і вимагає те, що, на його думку, потрібне країні. Як Ви вважаєте, пан Абромавічюс, ці вимоги іноді можуть відштовхнути союзників?

A. Абромавічюс: У 99% усіх ситуацій він, напевно, чинить правильно, але іноді він трохи перегинає палицю – можливо, це якраз той випадок.

Президент дивиться не лише на короткострокову, а й на довгострокову перспективу, він дивиться на те, якими будуть умови вступу України до ЄС, він бачить, що Польща, можливо, створює прецеденти, погрожуючи не пустити Україну до ЄС, якщо вона не поступиться по зерну – це дещо емоційна реакція. Але я думаю, що завдяки президенту Литви Науседе, і ми, литовці, маємо цим пишатися, два важливі лідери сусідніх країн будуть зведені разом, примирені, і, я думаю, допомога Україні триватиме в тому ж темпі, що й досі.

– Пані Менковська, ми наближаємось до жовтня, Україна отримає оцінку Європейської комісії щодо перспектив її членства у Спільноті. І Україна, і Польща інтенсивно розвивають сільське господарство і сьогодні, здається, польське міністерство сільського господарства озвучило заяви про те, що можна заблокувати членство Києва. Наскільки серйозно слід ставитись до цих заяв? Чи це не є просто передвиборними емоціями?

Р. Менковська-Норкене: І, на жаль, цей уряд, звісно, не відступить, коли мова піде про найдивніші чи найзагрозливіші (рішення – LRT.lt) нашій безпеці та гарним стосункам як з ЄС, так і з Україною.

Чим більше проблем у цього уряду і чим більша ймовірність того, що саме “Право і справедливість” може не виграти вибори, тим більше жахливих речей робитиме цей уряд, тобто речей, які на 180% перекреслюють те, що Польща демонструвала донедавна, – підтримку України, затяту підтримку вступу України до ЄС.

Фактично кампанія така, що цей уряд справді ставить усе на кін, тим самим посилюючи як наратив партії, так і її реальні дії. Щодо “Крабів”, ви сказали про озброєння, яке буде відправлено, то наш прем’єр-міністр каже, що це контракти, які були підписані раніше.

Це означає, що нічого нового не буде і нічого нового не відбувається. Проте такий жорсткий підхід зберігається. Полякам, на жаль, це подобається дедалі більше, особливо тим залізним виборцям нинішнього уряду, а це вже інша проблема.

Польський уряд мав час – через ембарго, через заборону на імпорт і навіть через заборону на транзит – розібратися з цим, тобто переконатися, що транзит справді впорядкований, і що немає місць, де зерно фактично опиняється в самій Польщі. Хто займається цим бізнесом, коли з’являється така можливість, ми точно не знаємо. Це можуть бути одні й ті самі люди, досить близькі до уряду, але якщо ми говоримо про те, чи зараз цей уряд беззастережно підтримуватиме українців, я б не була впевнена до 15 жовтня.

– Пане Абромавічюс, Ви самі бізнесмен. Наскільки важливим є зараз експорт сільськогосподарської продукції сусідам України, і наскільки важлива просто транзитна лінія? І взагалі чи можна ще заробити на експорті зернових?

A. Абромавічюс: Українські фермери цього року не зароблять на експорті зерна, і будуть значні втрати, бо ціни впали вдвічі, а експорт зерна з точки зору логістики дорожчий, ніж, скажімо, для литовських фермерів. Принаймні 50 євро – це, напевно, та маржа, яку литовські фермери зароблять цього року.

Мінімальна кількість українського зерна осідає на території Польщі та сусідніх країн, тому найголовніше – це експорт, і тому президент України, прислухавшись до думки бізнес-асоціацій, особливо перед виборами у Польщі, я думаю, що він змушений буде поступитися.

Поляки можуть офіційно не показувати, що вони десь поступилися через свої вибори, але українці будуть змушені поступитися. Позиції України слабші, потрібна підтримка, а Польщу не можна доводити до міжнародного суду Світової організації торгівлі, бо відповідачем там буде ЄС, а не сама Польща. Україна не може дозволити собі злитися на ЄС, на Єврокомісію, тому я вважаю, що Україна поступиться, і конфлікт закінчиться.

– Професор, за кілька тижнів у Польщі пройдуть вибори, “Право та справедливість” претендує на третій термін, а головними суперниками є “Громадянська коаліція” Дональда Туска. Чи зміниться підтримка Польщі у разі зміни уряду в Польщі?

Р. Менковська-Норкене: Зараз ми маємо ситуацію, коли, з одного боку, цей уряд допомагає українцям тут, на місці, у Польщі, видає їм ідентифікаційні номери та не заперечує проти того, щоб українці перебували в Польщі, працювали тут, жили тут, були допущені до всієї системи. Самі поляки також відчиняють свої двері, і це, я сказала б, дуже добре.

Однак цей уряд не сприяв тому, щоб поляки добре ладнали з українцями, щоб не зростала напруженість та антиукраїнські настрої. Уряд не стежив за цим. Але пан Туск обіцяє, що зробить усе можливе, щоб не було конфліктних ситуацій та щоб українці розглядалися як внесок у економічне зростання Польщі. І мені здається, що це дуже добре.

Підтримка України, я думаю, завжди буде сильною, і я думаю, що польський уряд, якщо Туск буде в ньому, матиме найкращі відносини як з НАТО – тому що Столтенберг є другом Туска, – так і з ЄС, де є люди, які іноді справді стурбовані тим, що робить нинішній польський уряд.

Мені здається, що після цього ситуація може трохи покращити саме тому, що Польща стане найкращим союзником у цих організаціях.

Як повідомляло Інше ТВ, Польща продовжить військові поставки Україні, за винятком нового озброєння



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube