Зберегти культурні цінності Миколаєва: музеям допомагають матеріалами та обладнанням для тривалого зберігання експонатів чи на випадок екстреної евакуації (ФОТО)


06:0607.06.2022

Миколаївським музеям допомагають підготувати експонати до тривалого зберігання на час війни та на випадок екстреної евакуації.

Спеціальні дерев’яні ящики, плівки та інші пакувальні матеріали, в тому числі обладнання для убезпечення фондосховищ, вже отримали Музей суднобудування і флоту та Миколаївський обласний краєзнавчий музей.

Допомогу музейним установам надали Платформа MY ART, Ресурсний центр громадських ініціатив та Агенція розвитку Миколаєва за підтримки Програми ЄС House of Europe та Goethe-Institut в Україні, повідомили в Агенції розвитку Миколаєва.

«На жаль, культурна спадщина – супутня жертва російської агресії. Миколаїв щодня потерпає від ворожих обстрілів. Звичайно, від прямого потрапляння снаряду ніщо не врятує, але можна убезпечитись від вогню та можливої вибухової хвилі. Тому важливо, щоб музейні колекції, які зберігають українську національну ідентичність і становлять культурну й історичну цінність, вийшли з цієї війни із якнайменшими втратами», – каже Євген Гомонюк, менеджер з комунікацій в Агенції розвитку Миколаєва.

З цією метою у квітні-травні Агенція розвитку Миколаєва вела перемовини із музеями Миколаєва щодо складання списку необхідних потреб для збереження й захисту таких експонатів.

Дерев’яні ящики, пухирчасту плівку для пакування, джутову тканину, вогнетривкий брезент, крафтовий і мікалентний папір, гофрокартон й інші необхідні речі загалом отримають п’ять адресатів: Музей суднобудування і флоту, Миколаївський обласний краєзнавчий музей, Музей підпільно-партизанського руху, Миколаївський обласний художній музей ім. Верещагіна та Музей мариністичного живопису імені Р.Г. Судковського в Очакові.

Окрім цих пакувальних матеріалів, музеї отримають і спеціальне технічне обладнання для підтримки постійної температури в місцях зберігання артефактів, які повинні бути захищені від тепла або вологості. Це обігрівачі й теплові гармати, бактерицидні лампи, осушувачі й зволожувачі повітря, гігрометри та термометри.

Як повідомляло Інше ТВ, Миколаївський музей починає збір експонатів за темою повномасштабного російського вторгнення. Долучайтеся!



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube