Баштанка після обстрілів – місто, що встояло (ВІДЕО)


10:5610.04.2022

Від початку повномасштабної війни з Баштанки виїхали 70 відсотків населення. 1 березня у середмістя зайшла російська колона, велися бої. Нині тут зруйновані будинки, потрощені магазини, наслідки пожеж.

У сюжеті Суспільного – про місто і про людей, які з різних причин вирішили залишатися у Баштанці та відновлювати свої будинки.

На одній з вулиць міста будинки потрощені від ракетних ударів з боку російських військових, на землі уламки предметів побуту, дитячі іграшки. Територія у воронках від російських ракет. Є будинки, які уціліли. Чутно дитячі голоси. Тут ми зустрічаємо родину Магалевських. У В’ячеслава та Ірини шестеро дітей. Їхній будинок пошкоджений вибуховою хвилею, проте виїжджати з Баштанки не хочуть.

“Повністю всі вікна повибивані, ні одного вікна не було. Шифер – взагалі все знесло, одні палки були, рейки. Чоловік вже накрив, чим було, хоч якось, бо передавали дощ”, – розповіла Ірина.

Зі слів В’ячеслава, під час атак на місто у кожному будинку на їхній вулиці перебували люди.

“Дуже страшно. Але покидати дім не хочемо. Поки тут сидимо, облаштувалися в одній кімнатці та й сидимо собі. Прислухаємося що до чого”, – сказав В’ячеслав.

Будинок Леоніда також пошкоджений вибуховою хвилею. Коли поруч впав снаряд, він спав. Диван, на якому чоловік відпочивав, загорівся. У кімнаті розбилися вікна та осипалася стеля. Уламки пошкодили протез Леоніда. Зізнається, страшно, але виїхати з міста змоги не має.

“У мене інвалідність, хто зі мною тягатиметься? Мені важко. То був протез, а як все падало…я його знімаю, протез лежав. На протез впало, переламало його. Хто мені його зараз буде ремонтувати – ніхто. Ось так і живемо. Зараз одну кімнатку більш-менш відремонтували, помогли люди, то й тут ночую собі”, – розповів Леонід.

У кімнатах, на городі та навіть у корі дерева. Леонід показує осколки від снарядів, які знайшов у себе на території.

“Гнати їх гадів звідси і якомога далі! Щоб діти й ми, старі, щоб не страждали. Добре, що хтось може виїхати, а хто не може? Мені особисто, та й сусідам, дуже було страшно, коли вони почали гатить, ховалися”, – сказав Леонід.

Від початку повномасштабної війни у Баштанській громаді російські війська зруйнували 176 будинків.

“У п’ятиповерхівках вікна повилітали, чотири аптеки згоріло, в людей багато магазинів погоріло. На сьогоднішній день в нашій громаді потрошки починає бізнес назад приходити до тями, забивати свої вікна, вичищати, вигрібати. Тяжко насправді, дуже тяжко”, – розповів Баштанський міський голова Олександр Береговий.

Одна з аптек у місті загорілася 1 березня, коли російська колона увійшла до міста і почалися бої. Всередині людей не було. Нині серед попелу залишки ліків, розчинів, упаковки з ватою, табличка “Відчинено”.

“У нас в центрі міста п’ять аптек. Чотири з них згоріли. Тобто це одна з тих аптек, яка згоріла. Це якраз першого числа, коли в нас у місті зав’язалися бої, то окупанти гатили з усього, що в них було, не розбираючись, по всіх напрямках, і по людях, по всьому”, – розповів Олександр Береговий.

Під час атаки російських військових на місто згоріла й одна з місцевих пекарень. Власник підприємства та його співробітники перебували всередині будівлі та готували хліб, коли почули звуки вибухів та почало вилітати скло з вікон.

“Бахкало, шибки вилітали, ми не знали, це по нашій будівлі чи не по нашій. Не знали, що робити. Ми відчинили двері, бачимо, що тут темрява, дим, ми почали задихатися димом. Ми спитали владу нашу, що нам робити. Вони підказали, що можна побігти до поліції, тут недалеко, в укриття. Ми вийшли і бачимо неприємну картину: будівля горить, купа техніки”, – згадує власник пекарні Юрій.

Пекарню відкрили рік тому. Щодня тут готували дві сотні хлібин на день. Зараз вона непридатна для роботи.

Як розповів Олександр Береговий, Баштанку обстрілювали шість днів різними системами залпового вогню: “Градами”, “Смерчами”, а також мінометами, авіаційними бомбами.

“Частина нашої громади була під окупацією. Також люди по три доби без води, без світла, без тепла були. Це, чесно, жахіття. Одне хочу сказати, я вдячний своїй громаді, що вона така активна, що в нас всі люди дійсно молодці, всі наші чоловіки… в нас дійсно громада справжніх мужиків”, – сказав Олександр Береговий.

Як повідомляло Інше ТВ, За добу ворог здійснив 7 ракетних ударів по Миколаївщині – ОК «Південь»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube