В Миколаєві помер видатний педагог, психолог, професор, вчитель для багатьох миколаївців Ілля Стариков


13:3501.02.2022

Пішов з життя видатний педагог, психолог, професор, вчитель для багатьох миколаївців – Стариков Ілля Мойсейович.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив секретар НСЖУ Гліб Головченко, передає Інше ТВ.

Стариков Ілля Мойсейович народився 13 серпня 1934 року в Миколаєві. Навчався в школі №37. 1954 року закінчив Миколаївський суднобудівний технікум. Трудову біографію розпочав помічником майстра на суднобудівному заводі «Океан». 1964 року заочно закінчив Державний університет (м. Ростов-на-Дону), керував науково-дослідницьким відділом Миколаївського відділення Центру НОТ «Темп» міністерства суднобудівної промисловості СРСР. Автор кількох винаходів, ряду спеціалізованих тренажерів і пристроїв для навчання робітників суднобудівних професій. Ним опубліковано ряд книг і монографій з методико-теоретичних проблем підготовки робітників, комплексного використання техніко-дидактичних засобів, підручників і навчальних посібників для робітників і бригадирів, виданих в Москві, Санкт-Петербурзі,  Києві та Миколаєві. Науковий консультант ДП «Дельта-лоцман». За наукові досягнення 2004 року обраний закордонним членом Російської академії освіти.

Ілля Мойсейович Стариков – доктор педагогічних наук, професор факультету психології Миколаївського національного університету ім. В. О. Сухомлинського, почесний доктор Академії педагогічних наук України, професор психології, академік.

Видатний фахівець в області професійної педагогіки і соціальної психології. Автор численних монографій, навчальних посібників з професійної педагогіки та психології і більше 500 публікацій з актуальної соціально-психологічної проблематики. Його навчальний посібник «Психологія в конкретних ситуаціях» витримав п’ять видань. Науково-педагогічну діяльність багато років поєднує з літературно-публіцистичною творчістю. Є автором статей, нарисів, новел і оповідань, які постійно публікуються в газетах і журналах. Окремими книгами вийшли друком збірки коротких оповідань і ліричних мініатюр «В ожидании клева» (2007), «Таинства истории» (2010), «Птахи злітаються на свято» (2013), «Таинства судеб и личностей» (2010), «Еврейские судьбы» (2018), «О любви» (2020) та інші. Є інтелектуальним лідером та співавтором проекту серії «Одаренные мудростью».

Стариков Ілля Мойсейович за створення і впровадження прогрессівних педагогічних технологій і методів навчання відзначений медалями ВДНГ СРСР, нагороджений державними медалями України та Росії, лауреат кількох літературних премій. Удостоєний звання «Городянин року – 2004» в номінації «Наука і вища школа».

Як повідомляло Інше ТВ, 25 січня в Миколаєві померла відома театральна актриса Сталіна Лагошняк.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube