Які обов’язкові обстеження має пройти хворий при симптомах COVID-19, – роз’яснення управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА


14:5829.10.2020

У четвер, 29 жовтня, під час онлайн-брифінгу заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації – начальник відділу надання медичної допомоги матерям та дітям Олег Бабін повідомив про те, які обов’язкові обстеження мають пройти особи у яких наявні симптоми COVID-19, розповів про дії медичного  працівника у разі підтвердження захворюваності у хворого та роз’яснив, чи схожі грип та COVID-19. 

Олег Бабін зазначив, що при симптомах COVID-19 хворий обов’язково має пройти такі обстеження: ПЛР-тест, ЕКГ, загальний клінічний аналіз крові, загальний клінічний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові, визначення рівня глюкози крові.

Він поінформував, що у разі підтвердження у особи захворювання на COVID-19, медичний працівник реєструє випадок у формі первинної облікової документації № 060/о «Журнал обліку інфекційних захворювань». Далі здійснюється інформування керівництва закладу охорони здоров’я для організації подальшого клінічного спостереження, своєчасної медичної допомоги та протиепідемічних заходів. В строк до 2-х годин з моменту встановлення випадку COVID-19 медичний працівник інформує лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю, складає графік спостереження та встановлює контактних осіб хворого.

В разі проходження особою з власної ініціативи тестування на SARS-CoV-2 методом ПЛР та при отриманні позитивного результату дослідження, такі результати мають бути передані лабораторією до надавача первинної медичної допомоги, у якого обслуговується особа, для подальшої  реєстрації та моніторингу випадку захворювання.

Стосовно самоізоляції, Олег Бабін  повідомив, що її можна у деяких випадках достроково припинити. 

«Припинити достроково самоізоляцію можливо  при відсутності симптомів захворювання та при наявності негативного ПЛР -тесту, зробленого у лабораторії, яка внесена до переліку лабораторій, що мають право проводити тестування на COVID-19», – зазначив він.

Відповідаючи на питання щодо схожості коронавірусної інфекції й грипу та чи пришвидшують антибіотики видужання, як у випадку захворювання грипом, так і COVID-19, Олег Бабін звернув увагу на те, що COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Він зазначив, що вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті.
 

Грип та коронавірусна хвороба це вірусні захворювання, які не лікуються антибіотиками. Якщо виникло ускладнення вірусного захворювання, а саме гострий бронхіт, пневмонія, тобто приєдналась бактеріальна інфекція, тільки тоді призначається антибіотикотерапія.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube