Николаевские кораблестроители способны строить любые корабли для украинских ВМС – обзор


17:1815.10.2020

Николаевские конструкторы и верфи способны уже сегодня выполнить постройку любого корабля для Военно-морских сил Украины.

Напомним, на прошлой неделе командующий ВМСУ Алексей Неижпапа заявил, что считает возможным сформировать кластер кораблестроения в Николаеве с тем, чтобы в Николаеве выполняли полный комплекс работ для ремонта или строительства военных кораблей.

Это, вместе с заявленными проектами строительства военных катеров в партнерстве с Францией и Британией вызвало оживление дискуссии о том, способны ли сегодня украинские судостроители выполнить полный комплекс работ по созданию таких сложных объектов, как современный боевой корабль.

Интернет-проект Миколаїв – місто корабелів видит в этом влияние кремлевской пропаганды. По проектам николаевских конструкторов уже сегодня строят современные сложнейшие корабли во всем мире, а николаевские верфи, несмотря на потери последних лет, готовы принять заказы любой сложности, даже без дополнительной модернизации, утверждается в обзоре судостроительного комплекса Николаева.

Приводим основной текст обзора от проекта Миколаїв – місто корабелів:

“На першому місці в огляді заслуговано Миколаївська верф «Нібулон» з проєктом буксиру Т3500. «Нібулон» з 2015 року провів декілька етапів докорінної модернізації підприємства, сьогодні це одна з найсучасніших верфей у Європі, що оснащена кращим обладнанням, включно верстати з ЧПУ, від провідних світових виробників.

Николаевские кораблестроители способны строить любые корабли для украинских ВМС - обзор 1

В своєму портфоліо верф має вже 140-метрове кранове судно, а загалом з 2014 року побудовано понад 40 суден. Відмінний стан верфі дозволив укласти контракт на побудування серії патрульних катерів OCEA FPB 98 MKI:

Проєкт буксиру Т3500 розроблено Миколаївським ПКБ «Асаба Дизайн Центр». Зверніть увагу, що це те саме ПКБ, що має за плечима побудовані для ВМС Екваторіальної Гвінеї корвет Bata, фрегат Wele Nzas, патрульні кораблі та ін. «Асаба» також пропонує експортний варіант багатоцільового корабля водотоннажністю близько 500 т, що може бути реалізований у вигляді OPV або ракетного катера. Більшість проєктів ПКБ «Асаба Дизайн Центр» реалізовані на верфі «Нібулон» та болгарській верфі MTG Dolphin Shipyard, що у Варні.

На другому місці – проєктно-конструкторське бюро MDEM з проєктом багатоцільового судна забезпечення яхт YS 5009. Насправді, MDEM сьогодні не лише ПКБ, а мультисервісна компанія, що виконує також дослідницькі роботи, тренінги для фахівців інших країн тощо. А з 2006 року, від часу заснування, компанія реалізувала близько 400 проєктів суден та кораблів. Значна частина цих проєктів не розголошується, але ви можете просто подивитись на проєкти однієї з найвідоміших світових суднобудівних корпорацій Damen Shipyards Group, підрозділом якої в Україні є MDEM

Судно пр. YS 5009 призначене для постачання запасів та матеріалів, забезпечення підводних занурень, ремонту інших суден та обладнання, розташування додаткових пасажирів та проведення подій. Судно обладнане палубним краном вантажопідйомністю 11.45 тон та має 240 кв.м. палубного простору й критий ангар для підводних апаратів чи інших транспортних засобів – автомобілів, мотоциклів тощо. Судно пр. YS 5009 обрано для свого огляду за сучасний дизайн та за явну схожість з патрульними чи аварійно-рятувальними кораблями, яких так потребує Україна. Восьме судно цього проєкту, BLUE OCEAN, у березні 2020 зійшло на воду на верфі Damen Shipyards Group в Анталії, Туреччина.

Відкриту частину проєктів, що робили миколаївські конструктори MDEM у 2019 році можна подивитись за посиланням: http://shipbuilding.mk.ua/?p=2480 . Там у переліку є патрульні катери для Нідерландів, наприклад, що будуються у Польщі.

На третьому місці – проєкт траулеру «Rose de Cascia» від ПКБ «Сі-Джоб Миколаїв». Проєкт обрано за інноваційність. … ці судна будуються за національною програмою підтримки бізнесу у Франції. Тобто уряди країн Європи таким чином стимулюють ї промисловий бізнес і суднобудування – це розумна політика, якої так не вистачає в Україні.

Перелік топових зразків завершує проєкт від ДП «Дослідно-Проєктний Центр Кораблебудування» (ДПЦК) для В’єтнаму. За проєктом TT-400TP побудовано 6 артилерійських катерів для ВМС та за проєктом TT-400 побудовано 9 патрульних кораблів Берегової Охорони В’єтнаму. Проєкт обрано для цього огляду за значну серію військових кораблів від Українського ПКБ, втілену у металі. А ще, саме цей проєкт у попередні роки розглядався як ймовірний прототип перспективного Українського ракетного катеру «Лань». Це не єдиний приклад реалізації проєктів ДПЦК на зовнішньому ринку. За пр. 58150, шифр «Гюрза», побудовані річкові броньовані артилерійські катери для ВМС Узбекистану та ракетно-артилерійські кораблі пр. 250, шифр «Барс-МО», для ВМС Казахстану

…Хоча державне керівництво за всі роки Незалежності не приділяє системної уваги розвитку ВМС України і це негативно позначається на вітчизняних верфях та КБ, ДПЦК суттєво зміцнив власні позиції за рахунок зовнішньоекономічних контрактів, доля яких складає близько 78% в прибутку підприємства. Наприклад, чистий дохід з 10031 тис. грн у 2015 році зріс до 175714 тис. грн. у 2019 році. Більша частина проєктів ДПЦК, реалізованих на зовнішньому ринку втаємничена з зрозумілих причин. У 2017 році повідомлялося, що ДПЦК розроблює два проєкти малих протичовнових кораблів МПК500 та МПК900 для ВМС В’єтнаму

Це не всі ПКБ, що у Миколаєві займаються створенням сучасних кораблів та суден. За кілька минулих років Миколаївські ПКБ зростали буквально вибухово і забезпечували проєктування та технологічну підготовку виробництва для підприємств усього Світу від Сінгапуру до Канади.

Що стосується суднобудівних підприємств, то вони суттєво втратили свої позиції в наслідок корупції й непрофесійного керування на всіх рівнях від заводу до Уряду та за допомогою російського лоббі, що прибирало конкурентів з ринку. Ця історія не виключно про втрати. Були значні зліти і навіть ще у 2005 році Україна входила в ТОП-10 Європейського суднобудування. Докладніше про Миколаївське суднобудування за доби Незалежності можна почитати тут: http://shipbuilding.mk.ua/?p=2623 .

Але на сьогодні жоден з суднобудівних заводів не припинив свою діяльність і більшість з них зберігає спроможності до відновлення. Щоб пояснити, що ми маємо на увазі про спроможність до відновлення, окрім суднобудівного заводу «Нібулон», про який ми вже згадували вище, зазначимо про потенціал суднобудівного заводу «Океан». В 2018 році завод вдалося вилучити з російської власності і сьогодні він має повний технологічний ланцюг, щоб забезпечити нове суднобудування. Якщо коротко, то одним реченням можна сказати так – прямо зараз суднобудівний завод «Океан» здатен починати побудування військових кораблів хоч вітчизняного, хоч британського або іншого проєкту без будь яких додаткових умов або модернізації. Модернізація потрібна. Вона дозволить підвищити продуктивність праці, зменшити виробничі видатки тощо. Але повторюємо – все обладнання для нового суднобудування на «Океані» в наявності”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube