«Уся робота під час пандемії COVID-19 – це злагоджений ланцюг усіх служб медичної галузі», – Андрій Самойлов


09:5802.10.2020

Про алгоритм роботи швидкої допомоги в умовах пандемії  COVID-19 під час онлайн-брифінгу розповів головний лікар КНП «Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Миколаївської обласної ради Андрій Самойлов.

Він зазначив, що першочерговими симптомами для виклику «швидкої» є підвищення температури, кашель та утруднене дихання. «Сьогодні майже всіх пацієнтів з такими симптомами ми розглядаємо як людей з підозрою на коронавірусну хворобу», – пояснив Андрій Самойлов.

За його словами інформація надана пацієнтом під час виклику «швидкої» збирається диспетчером та передається до бригад екстреної медичної допомоги. Бригада одягає засоби індивідуального захисту та виїжджає до місця виклику.

 Андрій Самойлов розповів, що, починаючи з березня місяця, тобто з початку пандемії, усі бригади мають можливість самостійно спілкуватися з пацієнтом мобільним зв’язком для уточнення анамнезу і у випадку підозри на COVID-19  попереджати його про ймовірну госпіталізацію. Також пацієнту рекомендують замірити температуру ртутним градусником та якщо у нього є засоби індивідуального захисту вдягнути їх.

Далі пацієнта відвозять до визначеного стаціонару де лікарем приймального відділення, після оцінювання стану пацієнта, приймається рішення щодо госпіталізації чи лікування на дому. Госпіталізації підлягають хворі у тяжкому стані. Якщо хвороба має легкий перебіг, пацієнта на швидкій допомозі відвозять додому.

Після цього, навіть якщо це була підозра на коронавірусну хворобу у пацієнта, автомобіль «швидкої» проходить первинну дезінфекційну обробку. Вторинна  обробка проводиться  на місцях базування карет швидких допомог. Як зазначив головний лікар КНП «Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» це займає достатньо тривалий час.

Під час онлайн-брифінгу Андрій Самойлов також нагадав, що з 2013 року введено нові правила і згідно постанови КМУ «Про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» – розподіл на первинну медичну допомогу та екстрену медичну допомогу.

«Наразі ми не повинні виїжджати на загострення хронічних захворювань, які успішно лікують сімейні лікарі. Виклик «швидкої» – це раптові стани, розвиток яких веде до летального випадку. У нас, нажаль, значна частина викликів від хронічних хворих, які не мають декларацій з сімейним лікарем та не визначають правильність етапу свого лікування, а одразу звертаються до швидкої допомоги. Такі виклики забирають час від екстрених хворих і якщо порахувати, то на 500 викликів 150-200 буде з підвищенням артеріального тиску», – зазначив він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube