«В умовах пандемії особам, які ще не мають сімейного лікаря, раджу, якомога швидше звернутися до сімейних амбулаторій», – Лариса Челенгірова


17:2001.10.2020

Медичний директор КНП ММР «ЦПМСД №6» Лариса Челенгірова під час онлайн-брифінгу у Миколаївській ОДА надала роз’яснення до якого лікаря звертатися особам з підозрами на COVID-19, якщо не підписана декларація з сімейним лікарем. За її словами усі пацієнти з 2018 року мають змогу заключити декларації з сімейними лікарями, педіатрами, терапевтами звернувшись на прийом.

Якщо так трапилось, що декларації з сімейним лікарем немає, а людину спіткало захворювання або є підозра на коронавірусну хворобу Лариса Челенгірова порадила залишатися вдома та зателефонувати до реєстратури лікарні, яка знаходиться поблизу місця проживання.

Після з’єднання з черговим лікарем будуть надані рекомендації щодо подальших дій. Після цього родичі чи знайомі хворого, маючи його паспорт та ідентифікаційний номер, можуть звернутися до закладу для підписання декларації з сімейним лікарем.

При поверненні з-за кордону де спостерігається спалах COVID-19 громадян автоматично приєднують до електронного сервісу «Дій Вдома». При відсутності  скарг на стан здоров’я  пацієнт має право пройти обстеження  в акредитованій лабораторії. Після  даної процедури необхідно звернутись до лікаря та оформити декларацію.

«Дуже вдячна тим, хто проявив відповідальність та вчасно вибрав лікаря підписав декларацію.  Особам, які ще не мають сімейного лікаря в умовах пандемії раджу, якомога швидше звернутися до сімейних амбулаторій, лікувальних закладів та оформити декларацію», – зазначила медична директорка.

Відповідаючи на питання в якому випадку сімейний лікар має призначити хворому дослідження ПЛР або ІФА Лариса Челенгірова розповіла, що враховуючи патогенез  захворювання та згідно регламентуючих документів,  наказу МОЗ України №1227, лікар, проаналізувавши анамнез захворювання, дані клінічних обстежень, можливо прихований перебіг захворювання, епідоточення  хворого тощо, має  прийняти рішення щодо призначення  ПЛР, або ІФА М чи ІФА  G тестів.

Вона зазначила, що для певного  періоду  хвороби на COVID-19  є часові рамки обстеження, більш того з досвіду обстежень пацієнтів спостерігаються  випадки виявлення коронавірусу у практично здорових осіб, а клінічні дані гострих респіраторних захворювань дуже різноманітні і дуже складно без консультації прийняти рішення чим дана особа хворіє. Тому при перших симптомах необхідно обов’язково звернутися до сімейного лікаря за телефоном та отримати пораду.

«Закликаю усіх використовувати засоби індивідуального захисту», – сказала Лариса Челенгірова.

Читайте: «Абсолютно неприпустимо нехтувати карантинними обмеженнями», – Олександр Стаднік звернувся до жителів області



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube