Оксана Єльчієва розповіла про зміни в законодавстві щодо соціального захисту населення


18:0712.08.2020

Вчора, 11 серпня, директор департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Оксана Єльчієва провела брифінг в онлайн-режимі щодо питань соціального захисту населення.

Про це повідомляє прес-служба Миколаївської облдержадміністрації.

Перед тим, як розповісти про нововведення в законодавстві вона наголосила на тому, що в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 управління соціального захисту продовжують надавати весь спектр соціальних послуг, але є обмеження щодо особистого прийому громадян. Люди мають можливість звернутися у телефонному режимі за номерами (0512) 711-588 та (0512) 533-588 або пишіть на електронну пошту sotszahist@mk.gov.ua.

Щодо змін, які відбулись в призначенні державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям Оксана Єльчієва повідомила, що 2 червня 2020 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб».

«Якщо ми кажемо безпосередньо про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, то хотілося б звернути увагу на те, що на даний час призначення такої державної соціальної допомоги передбачає те, що особа має працювати, при чому працювати має не менше ніж три місяці у відповідний період, який береться в розрахунок доходу. Або особа має перебувати в центрі зайнятості, або особа має бути фізичною особою-підприємцем і сплачувати єдиний соціальний внесок для того, щоб була можливість призначити таку соціальну допомогу», ̶  зазначила вона.

За словами Єльчієвої одиноким матерям буде призначатися соціальна допомога в залежності від майнового стану сім’ї. Тобто якщо раніше допомога надавалася практично всім особам в свідоцтвах про народження дітей яких був вказаний лише батько чи мати, то зараз така виплата буде трансформована і надаватись лише тим, хто дійсно цього потребує.

Даючи відповідь на питання Оксана Єльчієва повідомила, що відбулись певні зміни в Порядку обчислення сукупного доходу сімей і тепер дохід  буде братися не за шість місяців, а буде обраховуватись за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги.

З квітня місяця урядом була розроблена програма, яка передбачала допомогу фізичним особам-підприємцям на час карантину і у Миколаївській області таку допомогу отримало 1540 осіб на загальну суму 14,7 млн грн. Але в зв’язку з тим, що карантин пом’якшено і є можливість працювати, то з вересня місяця така виплата особам-підприємцям на дітей буде припинена.

Також Оксана Єльчієва зазначила, що рішенням Уряду встановлено порядок виплати щомісячної державної соціальної допомоги на догляд одиноким пенсіонерам, яким виповнилося 80 та більше років, та які потребують постійного стороннього догляду, у розмірі 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Що стосується видачі «пакунків малюка» на Миколаївщині, то Єльчієва всіх заспокоїла повідомивши, що вони продовжують видаватися породіллям і в запасі є достатня їх кількість в розмірі приблизно тисяча одиниць.

Також з вересня місяця планується впровадження пілотного проєкту з монетизації «пакунку малюка». Тобто це допомога батькам, у яких народилася дитина, яка надається не у натуральному вигляді, а в грошовій формі на певний рахунок, який відкривається породіллі і туди будуть направлені 5000 гривень. Але ці кошти можуть бути використані лише на придбання товарів для дітей або породіллі.

Також на брифінгу було підняте важливе питання щодо доплат до пенсій родинам військовослужбовців, загиблих під час участі в АТО/ООС. Таке рішення було прийняте на засіданні Уряду, за ініціативи Президента України Володимира Зеленського. Ця допомога розрахована на тих, хто втратив годувальника і розмір пенсії яких не досягає 7800 гривень.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube