Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от “НИБУЛОНа” заработает уже завтра (ФОТО)


07:2525.03.2020

Об этом сообщил генеральный директор “НИБУЛОНа” Алексей Вадатурский.

Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от "НИБУЛОНа" заработает уже завтра (ФОТО) 1
Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от "НИБУЛОНа" заработает уже завтра (ФОТО) 3
Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от "НИБУЛОНа" заработает уже завтра (ФОТО) 5
Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от "НИБУЛОНа" заработает уже завтра (ФОТО) 7
Лаборатория для диагностики коронавируса с оборудованием от "НИБУЛОНа" заработает уже завтра (ФОТО) 9

“Отже, завдяки ще одній додатковій лабораторії фахівці в Миколаєві зможуть працювати цілодобово двома бригадами і проводити до 400 аналізів.

Як я уже писав, реагенти для екстракції RNA/DNAVirus і набори для прямого якісного виявлення нової РНК коронавірусу, виробництва R-Biopharm AG (Німеччина, Дармштадт), ми замовили раніше. Буквально у понеділок я врахував запити фахівців і дозамовив ще 800. Таким чином, наступного тижня ми передамо 1000 реагентів.

Продемонструю вам лише кілька робочих фото обладнання лабораторії, адже ми не запрошували ЗМІ висвітлювати цю подію. Не хотіли зайвий раз відволікати медиків від роботи. У них і так мало часу.

Ось так можна працювати і вирішувати питання.

І хотів було завершувати на цьому свій допис, але потім вирішив усе ж написати і про існуючі в Україні проблеми. Вони є, але ситуація зовсім не безнадійна. І відразу скажу, що й вирішити їх можна за дуже короткий час, було б бажання.

Насправді, я не очікував, що мій допис так сколихне інформаційний простір нашої країни. І тепер дві доби поспіль я безперервно відповідаю на дзвінки від керівників областей та міст, профільних фахівців, представників ЗМІ та просто пересічних людей.

Мені довелося відмовити у коментарях усім, адже в такому випадку я б тільки і займався тим, що роздавав інтерв’ю, замість реального вирішення проблеми.
Натомість, щоб підтвердити, що в Україні таки дійсно є аналогічні нашим установки, можливо старіші, в межах 10 років, і не такі продуктивні, але є, я ще раз перевірив цю інформацію. І тепер з усією відповідальністю можу повідомити, що таке обладнання є в 13 областях у Держспоживслужбі. Такі установки є і в обласних лабораторних центрах МОЗ України. Наприклад, за моїми даними, тільки в Києві та Київській області таких до 10. В цілому до 100, як я і говорив. І, що головне, є фахівці. Детальну інформацію я можу дати уповноваженим особам.

Отже проблему з проведенням таких аналізів реально вирішити в найкоротший термін. Тому я звертаюся з цього приводу до Президента, Прем’єр-міністра, до міністра охорони здоров’я. Будь ласка, доручіть відповідним державним органам видати розпорядження, постанову чи інший документ, бюрократичний папірець, іншими словами, щоб уповноважити лабораторії Держспоживслужби виконувати лабораторні дослідження на наявність короноварісу, забезпечити їх тест-системами. Також доручіть терміново провести інвентаризацію обладнання на місцях. І тоді не потрібно буде шукати мільйони доларів державних коштів, щоб імпортувати аналогічне обладнання, яке, через великий попит, знайти сьогодні вкрай важко.

Своє ж обладнання я віддав, бо розумію, що отримати ліцензію, знаючи нашу бюрократію, нереально.
Все.

В ці дні я почув і відчув проблеми і офіційних українських представників західних компаній- виробників такого обладнання. Справа в тому, що вони зверталися до різних інстанцій, адже можна було завезти це обладнання на два тижні раніше. А сьогодні, коли захворювання масові, цей процес значно ускладнений. Але попри це, при подоланні бюрократії з тендерами та закупівлями, вони готові в найкоротші терміни поставити комплект сучасного обладнання і 4000 тест-систем. Мова йде про дві компанії: Біонікс Лаб, директор Щербина Ігор Володимирович, +380 44 379-17-97 і Хімлаборреактив, комерційний директор Ступак Аліна Леонідівна, +380 (44) 494 42 42.

Оперативність дозволить людям не чекати по 7-10 днів результати аналізу з Києва, а за кілька годин виконувати їх на місцях. По великому рахунку, такі аналізи можна було проводити кожному при перетині українського кордону і відразу ізолювати інфікованих людей. Але, на превеликий жаль, час втрачено.

Тож я вже вдруге публічно інформую про ситуацію: виявлення проблеми – спосіб її вирішення – втілення на практиці.

Ну й куди ж без політики і виборів…
Хочу відразу закликати місцевих політиків. Не думайте про майбутні вибори і не намагайтеся піаритися та заробляти бали за рахунок цієї ситуації. Справи погані. Тому організуйте належну роботу на місцях і боріться за здоров’я і життя людей, незважаючи на свої власні амбіції. Оцінку вашим діям чи бездіяльності будуть давати ті, хто пройде це випробування. А українці точно його пройдуть і я їм в цьому допомагатиму.

І щоб місцеві політики і чиновники чітко усвідомили, я ще раз нагадаю, що при бажанні та правильній організації лабораторію можна влаштувати за добу, хоча ми й шукали цілий тиждень, хто готовий прийняти це обладнання”, – написал Алексей Вадатурский.

Напомним: “НИБУЛОН” покупает 15 аппаратов для вентиляции легких и передает области аппарат для диагностики коронавируса (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube