Миколаївський історик Горбуров презентував нову книгу «Истории без ретуши» (ФОТО)


19:3225.10.2019

24 жовтня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбулася презентація нової книги відомого миколаївського історика і краєзнавця, кандидата історичних наук Євгена Григоровича Горбурова «Истории без ретуши: Из блокнота краеведа».

Книга вийшла у видавництві «Іліон», ілюстрована фотодокументами, із багатьма з яких читач ознайомиться вперше. Видання присвячене 230-річчю з дня заснування м. Миколаєва, повідомляється на сторінці бібліотеки у Фейсбук.

До видання увійшли 30 нарисів про історичні події, що відбувалися в XIX- XXI ст., особистостей, які брали в них участь, унікальні артефакти того часу. Частина нарисів свого часу була опублікована в газеті “Вечірній Миколаїв”, а деякі публікуються уперше. Кожна оповідь надана з дотриманням історичної правди, тобто без ретуші і авторських домислів.

У своїй книзі Євген Григорович розказує про знаменитих миколаївців, чиї імена увійшли до різних енциклопедій – К.І. Константинова, Д.Д. Максутова, В.В. Рюміна, М.С. Лисянського, А.Г. Поперечного, а також знайомить з історіями життя маловідомих героїв Другої Світової війни, трудівників, які відбудовували місто в тяжкі післявоєнні роки. Окремий нарис присвячено Е.О. Шоріну – особистості, яка зробила вагомий внесок у розвиток нашого міста.

Інші глави присвячені історіям про малодосліджені артефакти з приватних колекцій (жетони, різні нагороди, речі побуту тощо). Це оповіді про старі предмети з “біографією”, які стали свідками цікавих подій минулого.

Під час презентації Є. Горбуров розказав про історико-краєзнавчі дослідження, результатом яких стало створення книги. Слова вдячності автору висловили герої нарисів, їх рідні та близькі. Розповідь про героїв супроводжувалась документальними відеосюжетами, фотоматеріалами.

Музичним дарунком усім присутнім стала пісня М. Лисянського «Осенние листья» у виконані співачки, голови ТО «Козацька майстерня» Олени Луценко.

Євген Григорович передав книгу у подарунок до фондів Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки, бібліотеки державного архіву Миколаївської області, Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького, Миколаївського обласного краєзнавчого музею, музею суднобудування і флоту, бібліотек вишів.

З виходом нової книги привітали автора Миколаївський міський голова О.Ф. Сєнкевич, депутат Миколаївської облради В.О. Сторчеус, заслужений діяч мистецтв України І.Я. Булавицький, головний редактор газети «Вечерний Николаев» І.М. Данилов, заступник голови Миколаївського міськвиконкому (початок 1990-х р.) К.Л. Ковальська, член союзу журналістів України Н.Л. Макарова, директор музею суднобудування і флоту Т. С. Мітковська, голова Миколаївської обласної організації ветеранів України В.І. Редька, заслужений художник України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка В.М. Семерньов, літературний краєзнавець З.І. Шаталова.

Презентація книги пройшла в затишній дружній атмосфері. На заході були присутні начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Ю.Й. Любаров, голова адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради О.Д. Береза, директор видавництва «Іліон».

Г.В. Румянцева, герої нарисів, їх рідні та близькі, друзі та колеги автора, а також всі кому цікава історія рідного міста та його мешканців.

Читайте: Братья Капрановы создали «Конституцию в комиксах»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube