Новий освітній простір. Короткі підсумки розвитку освіти в Миколаївській області (ФОТО)


12:4630.05.2019

Освітня реформа, рушієм якої стало Міністерство освіти і науки України і особисто пані Міністр Лілія Гриневич, вже довела свою дієвість. Діти у всіх куточках України мають можливість отримувати однаково якісні знання, користуватись одними й тими ж перевагами. За останні три роки в системі освіти Миколаївщини відбулись якісні зміни.

З метою реалізації нового підходу у системі освіти в руслі реформування на Миколаївщині втілено ряд ініціатив, спрямованих на покращення комфорту та якості здобуття знань для учнів. 
Інклюзивні центри, опорні школи, поповнення парку шкільних автобусів, новітнє обладнання, реконструкція шкіл – частина змін, які вдалося за неповні три роки реалізувати команді Миколаївської обласної державної адміністрації.

Зокрема, завдяки оголошеному «Року освіти – 2018» видатки бюджету області на систему освіти Миколаївщини минулоріч зросли у порівнянні з 2014 у 2,3 рази.
При цьому, увагу акцентовано на таких складових як доступність освіти, новий освітній простір і нове освітнє середовище.
Протягом 2017-2018 років в області створено 21 інклюзивно-ресурсний центр. За 2,5 роки кількість дітей з особливими потребами, що інтегровані в освітнє середовище та закладів освіти, які реалізують модель інклюзивної освіти, збільшено у 6 разів. За останній рік – утричі. За темпом зростання – це найвищий показник в Україні.
У 2018 році до державної освітньої субвенції у сумі 9,2 млн грн, яку отримала Миколаївщина на розвиток інклюзивної складової, з обласного бюджету виділено 7 млн грн, що дозволило придбати сучасне обладнання для інклюзивно-ресурсних центрів, облаштувати у закладах 8 ресурсних кімнат та медіатек.

Крім того, створено інноваційну платформу РінноХаб, у межах якої започатковані інклюзивні стартапи і проекти. Зокрема, на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили функціонує Науковий дослідно-практичний центр, який удосконалює сучасне інтерактивне обладнання для дітей з особливими потребами, розробляє новітні методики інклюзивного навчання, є навчальним майданчиком для педагогів.

У 2019 році обсяг фінансування інклюзивної освіти з обласного бюджету збільшено до 10 млн грн., повідомляє прес-служба ОДА.

Протягом двох років (2017-2018) успішну апробацію пройшло впровадження інклюзії в роботу літнього дитячого табору “Дельфін”. Тому вже у 2019 році цей досвід буде розширено в рамках реалізації інфраструктурного проекту «Доступна освіта Миколаївщини» щодо створення умов для відпочинку дітей з особливими потребами у дитячих оздоровчих закладах області в літній період.
Окрім цього, оптимізовано мережу шкіл. У порівнянні з 2016 роком кількість закладів І-ІІІ ступенів з наповненістю до 100 учнів зменшено в 1,3 рази.

Ефективним шляхом оптимізації мережі є створення опорних шкіл. У 2016 на Миколаївщині з’явилися 2 перші такі школи, сьогодні їх 19, з них 12 створено в 2018 році. Отже, за рік кількість опорних шкіл зросла в 2,7 рази.

При створенні опорних шкіл значну увагу приділено організації підвезення учнів, які проживають у сільській місцевості, до закладів освіти. Так, за три роки парк шкільних автобусів області поповнено 47 одиниць.

У всіх перших класах створено належні умови для реалізації нових освітніх програм, на це спрямовано майже 44 млн грн. 
Більш як на 23 млн грн придбано обладнання для 69 кабінетів природничо-математичного циклу, 20 кабінетів «Захисту Вітчизни» та 16 лінгафонних кабінетів, STEM лабораторії, 2-х навчально-тренінгових класів.

Майже на 100% поповнено та оновлено комп’ютерні класи, завдяки чому Миколаївщина в п’ятірці областей з найменшою кількістю учнів на 1 ПК. 
Варто відзначити, що у 2018 році в 11 разів збільшено обсяг фінансування заходів військово-патріотичного виховання молоді та дітей – 3,3 млн грн. Проведено понад 20 тисяч заходів національно-патріотичного спрямування, якими охоплено майже 150 тис. юних жителів області.

Також відбулося збільшення на 2,8% охоплення дітей дошкільного віку закладами дошкільної освіти (2019 – 93,5%, 2016 – 90,7%). Так, протягом 2016-2018 років їх створено 1029 додаткових місць, завдяки чому в 3,7 рази зменшено чергу дітей у заклади дошкільної освіти.

Що стосується професійно-технічної освіти, в області створено 5 навчально-практичних центрів, які стали платформою для співпраці закладів, органів влади та роботодавців.

Як показав досвід 2018 року, коли загалом на Миколаївщині було спрямовано майже 30 млн грн на старт НУШ, школярі та їхні батьки були задоволені таким підходом до навчального процесу.
У 2019 році продовжуємо активну роботу з реформування освітнього простору Миколаївщини. Так на реалізацію програми Уряду «Нова українська школа» буде використано 39,2 млн грн:
– близько 9,4 млн грн Миколаївському обласному інституту післядипломної̈ педагогічної̈ освіти; 
– майже 414 тис грн на закупівлю дидактичних матеріалів для учнів початкових класів, що навчаються за новими методиками “Нової української школи” для 124 класів обласних інтернатних закладів
-10,6 млн грн на закупівлю сучасних меблів для початкових класів обласних інтернатних закладів, а також на закупівлю музичних інструментів, комп’ютерного обладнання, мультимедійного контенту для початкових класів шкіл Миколаївщини.

Також розподілено субвенцію на підвищення якості освіти у сумі майже 47 млн грн, що підуть на: 
– більше 24 млн грн на забезпечення шкіл Миколаївської області доступом до Інтернету; 
– більше 22,7 млн грн на закупівлю шкільних автобусів, обладнаних місцями для дітей з особливими потребами, спеціальних автомобілів для інклюзивно-ресурсних центрів, а також персональних комп’ютерів.

Рухаємося далі у напрямку створення належних умов для реалізації нових освітніх програм і нового освітнього простору для наших учнів.

Читайте также: Инклюзивная реформа, говорите? Вот как пришлось сдавать ВНО ребенку с особыми потребностями в Николаеве (ФОТО, ВИДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube