Сьогодні – Міжнародний день турботи про себе. Скільки пацієнтів у Миколаївській області безоплатно допомогу щодо психічного здоровʼя на первинці?


10:5224.07.2024

У всьому світі 24 липня відзначають Міжнародний день турботи про себе. Турбуватися про себе варто не тільки у цей день, а завжди. Це стосується  не лише фізичного, ментального здоров’я: відчуттів та емоцій.

У 2022 році Національна служба здоров’я України впровадила у Програмі медичних гарантій новий пакет послуг – “Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Саме сімейні лікарі, терапевти та педіатри першими прийняли виклик і почали надавати психологічну допомогу пацієнтам.

Про це йдеться в пресрелізі НСЗУ, передає Інше ТВ.

У Миколаївській області за цим пакетом законтрактовано 33 медичних заклади, і від початку 2024 року безоплатно допомогу щодо психічного здоровʼя на первинці отримали майже 8268 пацієнтів. Найчастіше мешканці області зверталися з таких причин:

відчуття тривоги, нервування, напруженості;

порушення сну;

психологічні симптоми, скарги інші;

пригнічений настрій;

розлади поведінки дітей.

Щоб отримати допомогу щодо психічного здоровʼя на первинці, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, з яким пацієнт має декларацію, та надати згоду на скринінг на психічні розлади. За згоди пацієнта лікар проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу – для виявлення психічних і неврологічних розладів у дорослих, на виявлення емоційних, поведінкових розладів, ознак насильства – у дітей.

За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати: 

направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити психічні чи неврологічні розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям;

направлення до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта);

першу психологічну допомогу – не тільки пацієнтові, а й членам родини, які доглядають за ним;

складання плану ведення та лікування пацієнта/пацієнтки з виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції сімейного лікаря;

моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження та лікування;

забезпечення супроводу пацієнтів із психічними чи неврологічними розладами;

за відсутності позитивної динаміки у стані пацієнта/пацієнтки – направлення до психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога, невролога (залежно від діагнозу та стану пацієнтів), взаємодія з цими лікарями тощо.

Повний перелік послуг в межах пакету  – на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024» п. 30.

Знайти найближчий до вас заклад ПМД, законтрактований за пакетом з допомоги щодо психічного здоровʼя на первинному рівні, можна на дашборді НСЗУ на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг – оберіть потрібну область та групу послуг («51 Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»).

Як повідомляло Інше ТВ, Психіатрична допомога у Миколаївській області: які безоплатні послуги можуть отримати пацієнти регіону, та де саме 



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube