На Миколаївщині прокуратура через суд хоче повернути курган, який передали в комунальну власність Дорошівської сільради


19:5701.07.2024

Господарським судом Миколаївської області відкрито провадження за позовом Вознесенської окружної прокуратури про повернення державі земельної ділянки з археологічною пам’яткою місцевого значення – курганом.

Про це повідомили в Миколаївській обласній прокуратурі, передає Інше ТВ.

Вказаний курган є поховальною спорудою, доби бронзи та раннього заліза III тис років до н.е. – І тис років н.е., та несе археологічну та історичну цінність як джерело інформації про спільноти, які проживали в дані часи на теренах регіону.

Прокуратурою встановлено, що не зважаючи на законодавчу заборону передачі пам’яток археології у комунальну власність, земельну ділянку разом з курганом безпідставно проінвентаризовано як землі сільськогосподарського призначення та надалі передано у комунальну власність Дорошівській сільській раді.

Ураховуючи, що збереження археологічних пам’яток завдання не окремих людей, а всього суспільства, оскільки вони є невідтворним джерелом інформації про зародження й розвиток цивілізації, а уповноважені на захист інтересів держави в цій сфері органи бездіють, прокурор звернувся до суду за захистом пам’ятки археології.

Наразі розгляд справи триває.

Як повідомляло Інше ТВ, На Миколаївщині землю розпаювали разом із стародавнім курганом, прокуратура хоче повернути



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube