«Миколаївський диктант-2»: містяни під диктовку писали текст миколаївського «кіборга» Олександра Терещенка (ФОТО)


16:0828.06.2024

Сьогодні, 28 червня, миколаївці написали диктант з нагоди Дня Конституції. Така акція у нашому місті проходить вже вдруге. Одним з її ініціаторів є Миколаївська міська рада.

Про це повідомили в Миколаївській міськраді, передає Інше ТВ.

Цьогоріч до неї долучились  десятки поціновувачів української мови. Серед них – військові, правоохоронці, рятувальники, представники міської ради, благодійних організацій, працівники комунальних підприємств тощо.

Як розповіла представник оргкомітету Інга Хоржевська, минулого року акція «Миколаївський диктант до Дня Конституції України» пройшла дуже успішно.

«Диктант “Музи бранного поля” за текстом Дмитра Креміня  писали не тільки миколаївці, а і наші сусіди, херсонці, українці, які перебувають за кордоном і у вимушеній еміграції. Загалом нам надійшло майже 600 робіт», – повідомила Інга Хоржевська.

За її словами, учасники диктанту свої роботи на перевірку присилали декілька місяців (остання надійшла аж у вересні), хоча на це відводилась одна година після завершення написання.

Автором тексту цьогорічного диктанту «Ніхто з нас не народжений для війни» став відомий миколаївець, ветеран російсько-української війни, Народний Герой України Олександр Терещенко.

Наразі він за межами Миколаївщини. Але завдяки сучасним технологіям він зміг звернутися до учасників диктанту.  

«Українська мова на півдні України протягом століть зазнавала чи не найжорсткіших утисків та дискримінації. Вона була «мужицькою», «селянською». російська, а потім радянська імперія старанно насаджували нам комплекс меншовартості, намагалися перетворити нас на сірий і невиразний натовп. Але їм то не вдалося, як і не вдалося знищити нашу рідну, українську мову! Вона зберіглася в генетичному коді українського народу», – сказав Олександр Терещенко.

Як повідомляло Інше ТВ, Перший «Миколаївський диктант» 2023 року написали понад пів тисячі миколаївців (ДОДАНО ФОТО).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube