У Миколаєві розповіли про майнові податки в умовах воєнного стану


10:4428.06.2024

Фахівцями Головного управління ДПС у Миколаївській області проводиться щоденна кропітка робота з платниками податків щодо своєчасної сплати майнових податків до бюджету.

У ході брифінгу начальниця управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Миколаївській Галина Боненко зазначила, що плата за землю, а також податок на нерухомість є одними із вагомих джерел наповнення місцевих бюджетів. Платежі із зазначених податків сплачуються громадянами упродовж 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

За оперативними даними, з початку 2024 року фахівцями податкової служби Миколаївщини сформовано громадянам 336,5 тисячі податкових повідомлень-рішень з плати за землю, нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, та транспортного податку на загальну суму 312,5 млн гривень. За оперативними даними, платникам земельного податку та орендної плати за землекористування підготовлено і направлено 241,5 тисячі податкових повідомлень-рішень у сумі 216,2 млн гривень. За 5 місяців поточного року до місцевих бюджетів Миколаївщини мобілізовано майже 57,1 млн грн плати за землю.

За словами податківиці, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в Миколаївській області, за попередніми даними, обліковується 299,1 тисяча власників об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, з яких 246,3 тисячі громадян не є платниками податку. Для них встановлено пільгу у вигляді зменшення бази оподаткування 60 кв. м. – для квартир, 120 кв. м. – для будинків, 180 кв. м. – для різних типів житлової нерухомості. Пільги встановлені органами місцевого самоврядування для відповідної категорії осіб. За оперативною інформацією, у січні – травні 2024 року для 52,8 тис. фізичних осіб – власників об’єктів нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, сформовано 94,9 тисячі податкових повідомлень-рішень у сумі 95,3 млн гривень. Станом на 01.06.2024 у Миколаївській області забезпечено до місцевих бюджетів 22,7 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Разом з цим, власникам елітних автомобілів Миколаївщини станом на 01 червня 2024 року сформовано на направлено 46 податкових повідомлень – рішень на суму понад 1 млн грн, з початку року надходження з транспортного податку до місцевих бюджетів склали 1 млн гривень.

Галина Боненко звернула увагу на основні податкові зміни щодо загальних процесів адміністрування податку на майно з фізичних осіб, передбачені Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», зокрема у частині не нарахування та не сплати податку за земельні ділянки, що забруднені вибухонебезпечними предметами та за знищені або пошкоджені об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, спричинені збройною агресією російської федерації.

Фахівчиня також нагадала, що зробити звірку щодо об’єктів оподаткування з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, орендної плати, сформувати та надіслати податкову звітність тощо можна за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет платника податків».

Крім того додала, що у випадку виявлення розбіжностей громадяни можуть надати уточнюючі документи до Центрів обслуговування платників та виправити неточності.

Нагадаємо: Торгуєте алкоголем у роздріб – платіть! На Миколаївщини з початку року перерахували до бюджетів 63,6 млн. грн. акцизу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube