У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО)


09:4711.06.2024

У кардіологічному центрі Миколаївської обласної лікарні упровадили нову методику оперативного лікування блокади серця. Це – імплантація електрода штучного водія ритму серця (кардіостимулятора) селективно в пучок Гіса. Проведено вже декілька успішних операцій.

Про упровадження нової методики, а також стан прооперованих пацієнтів розповів О.В.Шабільянов – завідувач кардіологічного центру Миколаївської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України, лікар вищої категорії, кандидат медичних наук.

З офіційної ДОВІДКИ кардіоцентру: у кардіологічному центрі хірургічне лікування блокад серця виконується з 2000 року. За цей час проведено майже 3,5 тисячі таких операцій.

Наші кардіохірурги освоїли імплантацію усіх типів сучасних штучних водіїв ритму серця. Пишаємося тим, що протягом майже двадцяти чотирьох років такі операції в області проводяться безкоштовно.

З 2000 року всі ці хворі під постійним наглядом наших лікарів. Підбір і корегування різних режимів роботи кардіостимулятора дозволяє багатьом прооперованим хворим вести практично нормальний спосіб життя упродовж 15 років (якщо не проводити своєчасне налаштування в середньому кардіостимулятор працює 8-10 років). Приємно, якщо є такий позитивний результат. Він свідчить, що своїм пацієнтам наші спеціалісти приділяють багато уваги, роботи та часу.

У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 1
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 11
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 3
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 12
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 5
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 13
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 7
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 14
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 9
У кардіоцентрі Миколаєва застосовують сучасну методику оперативного лікування блокади серця (ФОТО) 15

– Олександре Володимировичу, чи означають успішні результати проведених операцій новий етап в лікуванні?

– Так і є, наука не стоїть на місці, впроваджуються нові методики на обласному рівні. Одна із них – це імплантація електрода кардіостимулятора у фізіологічну точку серця, яку віднедавна здійснюють на базі нашого кардіологічного центру. Імпульс від кардіостимулятора по спеціальному електроду, який вживлюється в серцевий м’яз, стимулює роботу серця з заданою спеціальним електронним пристроєм (програматором) частотою. Це допомагає зберегти життя і працездатність та якість життя хворого на довгі роки.

Але імплантація електрода в м’яз серця не є фізіологічною. Тому в США, європейських країнах розроблена методика фізіологічної імплантації електрода ШВР (штучного водія ритму) в пучок Гіса або ліву ніжку пучка Гіса, яка увійшла в сучасні рекомендації і вже впроваджена у провідних клініках України.

На нашій базі ми теж провели декілька успішних операцій за цією методикою, яка крім високої кваліфікації кардіохірургів Олійника Валентна Петровича та Мазепи Володимира Григоровича потребує спеціального обладнання, якого у нас не було.

Нам допоміг Старченко Віктор Олексійович, який свого часу був нашим пацієнтом.

На сьогоднішній день проблему вирішено, нову методику ми можемо ставити на потік, за це ми – медичні працівники та пацієнти, вдячні спонсору. Проведені операції успішні, самопочуття прооперованих пацієнтів нормальне.

– А які ще види оперативного лікування кардіологічних хворих проводяться у кардіоцентрі Миколаївської обласної клінічної лікарні?

– Крім імплантації штучних водіїв ритму (ШВР) усіх типів, не тільки хворим з блокадами серця, а й із життєвонебезпечними порушеннями ритму серця та критичної стадії серцевої недостатності (альтернатива пересадки серця) приблизно 200 операцій на рік, –

також виконуємо з 2004 року первинні коронарні втручання (ПКВ):

– коронаровентрикулографії (≈ 1200 за рік), – з 2007 року стентування коронарних судин (≈ 500-550 за рік), у тому числі хворим з гострим інфарктом міокарду (≈ 400 за рік).

За цей час проведено понад 20 тисяч ПКВ (первинних коронарних втручань).

Усі первинні коронарні втручання для таких хворих з гострим інфарктом міокарду, як учасники бойових дій, ліквідатори аварії на ЧАЕС, інших пільгових категорій – безкоштовні.

На жаль, один із ангіографів потребує заміни.

Робота обох ангіографів дозволить виконувати набагато більше операцій. Якщо потрібно надати складну допомогу, і ми не можемо справитись своїми силами, то направляємо хворих в один із них закладів Києва, де вони її і отримують.

Адже навіть під час війни не переривалась співпраця зі столичними фахівцями. Ми тісно співпрацюємо і з Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова, Центром серця МОЗ України, НАІ хірургії і трансплантології імені О.О.Шалімова, Інститутом кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М.Д. Стражеска Національної академії медичних наук.

До речі, столичні фахівці постійно приїздять у Миколаїв консультувати наших хворих. Складні випадки відбирають до себе на оперативне лікування.

У тісній співпраці з Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова на базі кардіологічного центру проводяться операції на відкритому серці під керівництвом професора Попова Володимира Владиславовича.

Перші операції спільно проведені ще у далекому 2002 році, повторні у 2020 та 2021 роках, але була вимушена перерва, що пов’язана з війною. Як тільки стало можливо, у 2023 році наше співробітництво було відновлено.

Цьогоріч вже проведено 10 успішних операцій. Ця робота буде продовжуватись і надалі.

Мені, як завідувачу кардіологічним центром, дуже приємно, коли хворі приходять, і кажуть, що у вас колектив професіоналів, а людяність і професійність – дві його провідні риси.

Попри роботу в умовах військового стану всі медпрацівники – і лікарі, і медичні сестри, і санітарочки – справжні патріоти, сповна віддають себе і хворим, і своїй роботі.

Інтерв’ю провела

Олександра Ментель, журналіст. На фото 1: Під час операції на відкритому серці під керівництвом професора Попова Володимира Владиславовича (у кардіоцентрі Миколаївської обласної лікарні).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube