Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ)


12:1919.01.2024

З початку січня 2024 року на сайті Баштанської територіальної громади було оголошено онлайн-опитування щодо перейменування міста Баштанка та вулиці 1 Травня, оскільки Український інститут національної пам’яті включив місто Баштанка до Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку та підлягають перейменуванню відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

26 грудня 2023 року у Баштанці відбулось громадське обговорення у формі «круглого столу» щодо перейменування міста Баштанка, учасники якого наполягали, що Баштанка – це історична назва міста, і що треба відстоювати свою позицію перед Українським інститутом національної пам’яті.

Сьогодні, 19 січня, Баштанський міський голова Олександр Береговий повідомив, що перейменування міста не буде – назва «Баштанка» залишається, передає Інше ТВ.

«До Баштанської міської ради надійшов лист від Українського інституту національної памʼяті, в якому йдеться, що після експертного аналізу історичної довідки, яку надала наша мерія, ухвалено висновок про неналежність назви «Баштанка» до символіки російської імперської політики.

Це наша маленька перемога у питанні відстоювання інтересів нашої громади та її повну історичну приналежність до України.

Щиро дякую краєзнавцям, історикам та освітянам, які провели фахову наукову роботу для підтвердження автентичності назви міста. Я вдячний працівникам міськради, які вчасно підготували необхідні документи та всім баштанцям, які долучилися до онлайн-опитування про збереження найменування центру громади. А також висловлюю подяку Інституту національної памʼяті за ухвалене об’єктивне рішенням в інтересах нашого краю, України та історичної справедливості», – йдеться в дописі Баштанського міського голови.

Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ) 1
Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ) 5
Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ) 3
Перейменування Баштанки на Миколаївщині не буде (ДОКУМЕНТ) 6

Як повідомляло Інше ТВ, тривають обговорення щодо перейменування міста Первомайськ на Миколаївщині.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube