Site icon inshe.tv

Трудова повинність як альтернатива мобілізації, або чому українці не хочуть масово вмирати за Батьківщину

Трудова повинність як альтернатива мобілізації, або чому українці не хочуть масово вмирати за Батьківщину 1

Мільйон дронів, два мільони, виробництво дронів вдома, РЕБи за рахунок громад, Орбан і Фіцо, привид Трампа… Все це про одне – про те, що нам свою простягнуту до світу руку треба максимально зайняти створенням того, що ми просимо.

Коли сказали про закриття київського метро – думала, техногенне ЧП – це прикриття для розташування там підземних виробництв зброї. Скільки міфів і легенд про засекречені гілки метро, які не використовуються, але є. Це виглядало б оптимальним – Київ захищений ППО, в столиці сконцентровані трудові і інтелектуальні резерви, в метро вже є необхідний мінімум комунікацій. Не в одеських же катакомбах починати, і не в горах зараз лупати скелі, хоча за 2 роки можна було передбачити й таке.

За обставин нестачі всього, що потребує фронт, максимально зайняти людей роботою, здається максимально логічним. Тим більше, що влада в нашу здатність робити зброю вірить, якщо пропонує збирати дрони на кухні. Так само логічною виглядає і трудова повинність як альтернатива мобілізації, яка б зняла напругу в суспільстві і покінчила б з принизливими ловами чоловіків  на вулицях. Військові підрозділи, які вирішили питання поповнення особового складу через рекрутинг, свідчать про те, що готових наближати перемогу із зброєю в руках достатньо, але люди хочуть розуміти, де, з ким і яким чином вони будуть ризикувати життям, і не хочуть бути безправним і безсловесним ресурсом із зав’язаними очима, від якого геть нічого не залежить.

Загалом суспільство не проти мобілізації, а якраз за, свідчать соцопитування. Можливо, українці, які тут залишилися, розуміють мобілізацію ширше, і хотіли б мати можливість вибору? Бо не всі готові померти. Навіть за Батьківщину. Чому?     

В сучасній Україні не вчили, що «раньше думай о родине, а затем о себе», а підкреслювали, що найцінніше для держави – саме життя громадян. Крім того, у світі відкритих кордонів Батьківщина, особливо для молоді, перестає буди чітко окресленим клаптем землі, а сприймається чимось безграничним, як цей світ. Чимось, що є єством кожного, що всередині, а не зовні. Бо виїхати із своєї країни, пересуватися світом в пошуках кращої роботи і кращого життя – це нормально, це не зрада. Звичайно, війна перевертає все, але не всі здатні до кардинально швидких змін самих себе.

В Росії інакше, там з дитсадка вбивається про готовність померти за державну велич, за «можем повторить», за все, що завгодно, тому що «лучше, чем от водки и от простуд». В результаті ми маємо два світи на колись єдиному просторі. І один із кордонів йде саме по ставленню до життя та смерті.

Коли ми були ошелешені сентенціями Соловйова, що людина народжується, щоб померти, що в смерті немає нічого страшного, що померти – це гордість і героїзм, коли Кирило майже те ж саме нав’язував своїй пастві і обіцяв вбивцям і мародерам прощення всіх гріхів і майже святість, ми думали, що це якийсь пропагандистський зальот. Виходить, ні, саме все це й малося на увазі – визначення якості сучасного громадянина РФ готовністю померти. Якщо говорити про російську тьмутаракань – таки да, альтернатива невелика, і цінність життя там так само мізерна.

Чого хочуть українці? Справедливості і гарантій того, що влада зробить все, що повинна, щоб максимально забезпечити і захистити кожного воїна на фронті і після. Справедливої мобілізації, бо те, що є зараз, сприймається як узаконене корупційне полювання на тих, хто не може відкупитися. А обіцяне посилення відповідальності для ухилянтів – як підвищення корупційних ставок для тих, хто в схемі.

Завдяки обов’язковій праці для фронту і перемоги, що і є трудовою повинністю, можна було б збільшити і фінансове забезпечення воїнів, можливо, навіть в рази. І зменшити нашу залежність від іноземних партнерів, тому що багато з того, що ми від них отримуємо, могли б робити самі. І вони тільки за, виходячи з того, що ми від них чуємо.

І третє. Залучення до створення конкретних ресурсів для перемоги багатьма українцями було б сприйняте з радістю. Навіть пенсіонерами, які теж хочуть бути корисними. Крім того, робота, хоча б часткова зайнятість незайнятих через війну людей, суттєво вплинула б на моральне оздоровлення суспільства. Бо чим більше людина сконцентрована на створенні корисного продукту, тим менше лишається сил і часу на копирсання у стихійних чи умисно створених хвилях зрад і паніки.    

Для того, щоб зберегти свою психіку для майбутнього, ми маємо сприйняти те, де зараз знаходимось. Сприйняти і зрозуміти, що суспільство зараз в глибокій депресії – ми так розлучаємось з ілюзією швидкої перемоги чи бодай швидкого закінчення війни. Майже через 2 роки війни ми знаходимося в середині процесу глобальної світової руйнації, навколо розпадаються чи розділяються сім’ї, ми втрачаємо матеріальне, сумніваємося в духовному, відмовляємося від культурного. Українців розриває між «ми найкращі, ми авангард прогресивної Європи, ми майбутнє світу» та – «кому ми взагалі потрібні, сильні світу пограються нами і викинуть». І це теж неабиякий дисонанс всередині нації, який розхитує і руйнує. Правда десь посередині, і вона у вічному «допоможи собі сам», тоді бажаючих допомогти тобі теж буде більше.

У нас є чудовий досвід єдності, який додає сил і віри. В нас є почуття гумору, яке не забрала навіть війна. У нас є готовність допомагати ближнім і бути корисним державі. Нам не вистачає тільки сил, щоб позбавитися ілюзій і сприймати світ таким, яким він є, без страху перед майбутнім.  

Улюблений тост українців – «шануймося, бо ми того варті». Але мало хто знає, що друга його частина – «рятуймося, бо тверезієм». Це теж вибір – рятуватися від тверезості чи рятуватися тверезістю.

Оксана Тихончук.

Exit mobile version