Перейменування Южноукраїнська на Миколаївщині: Нацкомісія зі стандартів державної мови висловилась з приводу «Південноукраїнська (ДОКУМЕНТ)


19:1927.10.2023

Як повідомляло Інше ТВ, з 4 по 23 вересня в Южноукраїнську проходило опитування мешканців міста шляхом заповнення анкети щодо нової назви. На вибір пропонувалась одна з трьох назв – Південноукраїнськ, Гард, Бугогард. І більшість містян висловились за Південноукраїнськ.

Після опитування щодо перейменування міста Южноукраїнськ народний депутат України Артем Чорноморов звернувся до Національної комісії зі стандартів державної мови і попросив надати експертну думку щодо можливості зміни назви міста Южноукраїнськ на Південноукраїнськ, оскільки переважна більшість жителів обрала саме цей варіант.

Відповідь Нацкомісії нардеп оприлюднив на своєму телеграм-каналі, передає Інше ТВ.

«…назва Південноукраїнськ (як і інші назви, що були в переліку анкетування-опитування, про які нам стало відомо з листа виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради та додатків до нього) не порушує норм державної мови. Найменування «Південноукраїнськ» є калькою з російського «южноукраинск»… Часткові застереження, які не мають сили імперативу, можуть стосуватися лише небажаної омонімії, до якої призводить найменування населених пунктів за ознакою географічного розташування. Але така практика поширена в Україні…», – зокрема, йдеться у листі Нацкомісії.

Сам нардеп запевнив, що «в залі для голосувань буде підтримувати зміну назви  міста на Південноукраїнськ».



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube