Міндовкілля погодило створення двох нацпарків на Миколаївщині – тепер справа за Миколаївською ОВА


14:2625.10.2023

Як повідомляло Інше ТВ, Українська природоохоронна група UNCG подала до Міндовкілля клопотання про створення двох нацпарків на Миколаївщині – «Громоклійського» та «Березанського» загальною площею понад 22 тис.га.

І Міндовкілля погодило створення цих двох нацпарків.

Про це повідомили в Українській природоохоронній групі UNCG, передає Інше ТВ.

«Міндовкілля нашу пропозицію підтримало, клопотання погодило. І це означає, що створення нацпарків перейшло на наступний етап – надалі за процес відповідальні органи державної влади. Матеріали для розробки проєктів створення майбутніх НПП ми вже передали до обласної державної військової адміністрації», – кажуть в Українській природоохоронній групі.

Екологи підкреслюють, що створення нових нацпарків дозволить зберегти цінні екосистеми Березанського лиману та долин річок Березань, Сасик, Анчекрак та пониззя Бейкульського лиману, а також долини річки Громоклія та частково Інгулу.

«Ці території важливі для збереження занесених до Червоної книги України, реліктових та ендемічних видів флори та фауни. Тут будуть охоронятися оселища та види рослин і тварин, включених до Бернської конвенції. Проєктовані нацпарки важливі й для розвитку контрольованого внутрішнього туризму та рекреації на Миколаївщині.

Крім того, створення цих заповідних територій дозволить збільшити рівень заповідності Миколаївщини майже на 1%. Це необхідно для виконання вимог «Основних засад державної екологічної політики України на період до 2030 року»», – зауважують в UNCG.

Українська природоохоронна група UNCG звертають увагу, що Україні треба прискорити темпи із заповідання, адже засади державної екологічної політики вимагають цільового показника заповідності в 15% від її території. Збільшення площі природно-заповідного фонду вимагає також Стратегія біорізноманіття Європейського Союзу, де до 2023 року визначений пріоритетний показник у 30% заповідності.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube