На спорудженні зупинок-укриттів в Миколаєві невідомо куди витрачено 5,8 млн. грн. – більше третини від загальної суми, – Держаудитслужба


17:2406.10.2023

“Миколаїв тримає південь”. Чомусь цим виразом місцева влада готова виправдати все. І себе – в першу чергу. Так, Миколаїв тримає південь, але тримав би ще краще, якби не крали. Скандальна історія з переплатою за зупинки-укриття в Миколаєві отримала продовження.

В ході проведеної фахівцями Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області перевірки закупівель в комунальному підприємстві Миколаївської міської ради «Миколаївелектротранс» (далі – Електротранс або КП) перевірено наступні питання:
–    “Електрична енергія у кількості 6.876 тис. кВт⋅год” на суму 12,6 млн грн (дата договору – 23 червня 2021 року);
–    “Конструкції та їх частини “Швидкоспоруджувальні павільйони “Тимчасове укриття” (МАФ) ” на суму 15,3 млн грн у кількості 14 штук (дата договору – 19 жовтня 2022 року).

Загалом аудитори перевірили питання законності закупівлі 14-ти павільйонів на суму понад 15 млн грн безпосередньо на об’єкті контролю – КП «Миколаївлектротранс», а також шляхом проведення зустрічних звірок у контрагентів – виконавців та субвиконавців робіт. З урахуванням усіх наданих і ненаданих документів та пояснень, фахівці Управління дійшли висновку про зайве перерахування постачальнику ТОВ “Інженерно-будівельна фірма “ЕЛІТМАЙСТЕР” (далі – Елітмайстер) коштів на загальну суму 5,8 млн грн унаслідок документально непідтверджених витрат.

Так, закупівлю проведено на виконання двох рішень виконавчого комітету Миколаївської міської ради (без використання електронної системи закупівель на підставі постанови Кабінету Міністрів України № 1178 від 12.10.2022).

Рішенням від 26.09.2022 № 516 затверджено перелік зупинок у Миколаєві (34 місця), визначених для встановлення павільйонів. Електротрансу доручено вжити заходів з їх встановлення. Подальшим рішенням від 11.10.2022 № 549 Електротранс зобов’язано вжити заходів із монтажу та облаштування павільйонів відповідно до проектної документації та вимог діючого законодавства. 

Обидва рішення, з метою забезпечення їх законного виконання, містять ряд посилань на нормативно-правові акти, в тому числі на Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку, затверджений постановою КМУ від 10.03.2017 № 138 та наказ МВС України від 09.07.2018 №579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Законність виконання рішень міськвиконкому –  будівництво на визначених зупинках саме захисних споруд цивільного захисту відповідно до ДБН В.2.2-5-97, якими визначено конкретні вимоги до швидкоспоруджувальних захисних споруд.

Проте, технічна документація на павільйони, виготовлена фізичною особою – підприємцем на замовлення Електротрансу, не є проектною, не враховує ДБН В.2.2-5-97 “Захисні споруди цивільного захисту”, а розроблена з урахуванням окремих державних будівельних норм, не пов’язаних із захисними спорудами цивільного захисту. Не проводилася експертиза на міцність та випробування вибухостійкості конструкції. Натомість бралися до уваги лише ступінь навантаження та впливи, обраховані для ваги снігового покрову та вітрового тиску, а не з урахуванням дії ударної хвилі.

Механізмом створення захисних споруд шляхом будівництва передбачено визначення реальної вартості будівництва. Втім, Електротрансом безпідставно визначено предмет закупівлі як Товар (хоча насправді це є будівельні роботи). Замовник самоусунувся від контролю за ефективним і раціональним використанням коштів.

Власником Електротрансу є територіальна громада Миколаєва. Миколаївська міська рада має право спрямовувати кошти, у тому числі на поповнення статутного фонду комунального підприємства. З відкритих джерел відомо, що на той час, після укладання договору на спорудження Електротрансом павільйонів, з бюджету міста Миколаєва виділено 32 млн грн, як внески до статутного капіталу підприємства (7,7 млн – в кінці жовтня та 24,3 млн – у середині грудня 2022 року). До речі, загалом виконкомом міськради протягом 2022 року було перераховано 133 млн грн до статутного капіталу Електротрансу.

При цьому, виконком міг би самостійно здійснити цільову закупівлю будівництва цих захисних споруд за рахунок бюджетних коштів, визначивши Замовником відповідний підрозділ, або те ж саме КП «Миколаївелектротранс». Звісно, для забезпечення прозорості відповідно до вимог нормативно-правових актів.

Під час перевірки не було надано документів, підтверджуючих очікувану вартість закупівлі, визначену для виконання  робіт. ТОВ “ІБФ “ЕЛІТМАЙСТЕР” не володіє персоналом і відповідними потужностями та обладнанням для виконання зазначених робіт та безпосередньо саме їх не виконувало.

В ході зустрічної звірки в Елітмайстрі на підтвердження понесених витрат товариством надано копії оборотно-сальдових відомостей за розрахунками з 10-ма контрагентами та копії 8-ми договорів з субвиконавцями. Ніяких первинних підтверджуючих документів (платіжних доручень, актів виконаних робіт, накладних, специфікацій тощо) надано не було.

Всупереч вимог рішень виконкому Миколаївської міської ради, не забезпечено створення захисних споруд цивільного захисту у порядку, передбаченому законодавством. Освоєні кошти використано непрозоро, з недотриманням діючих вимог, у зв’язку з чим втрачено комунальних ресурсів на 5,8 млн гривень.

Контроль за готовністю павільйонів для використання за призначенням, як споруд цивільного захисту, не проводився. Паспорта та облікові картки споруд цивільного захисту відсутні. Павільйони не внесено до фонду захисних споруд. Фактично вказані споруди обліковуються КП «Миколаївелектротранс» серед основних засобів як конструкції.

До речі, рішенням виконкому міської ради від 14 червня 2023 року № 377 «Про планування та реалізацію основних завдань і заходів цивільного захисту м. Миколаєва на 2023 рік» передбачено вжити заходів з нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту із залученням того ж  Електротрансу.

Окремо про закупівлю електричної енергії. Електротрансом з порушенням Закону збільшено договірну ціну електроенергії на понад 10%.

Двічі вносились зміни шляхом укладання угод. Додатковими угодами підвищено ціну електроенергії більше, чим на 10 % від попередньої ціни, що заборонено Законом, а саме: на 20,9 % від однієї дати – з 01 жовтня 2021 року (чотири додаткові угоди), а через місяць –на 27,9 % ще чотири додаткові угоди з 01 листопада 2021 року.

Якщо розрахувати відсоток зростання ціни від узгодженої договірної ціни, то вона зросла на 89%. Оплату здійснено тільки за ціною кожної четвертої угоди. Таким чином, ціна багато разів зростала з порушенням законодавчо встановленого обмеження. Як результат, Електротранс зайво сплатив ТОВ “Прикарпатенерготрейд” 3,36 млн грн.

До речі, Управління неодноразово зверталось до керівника Електротрансу про надання персональних даних для складання адміністративного протоколу за допущені порушення в частині закупівлі електроенергії, проте, запитувана інформація та копії відповідних документів не надавались.

P.S. Матеріали перевірки закупівель у КП «Миколаївелектротранс» (акт перевірки закупівель від 14.04.2023 № 15-14-13/12) передано до Бюро економічної безпеки України, яким внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72023000410000018 від 29.05.2023 (з питань закупівлі електричної енергії) та долучено до матеріалів кримінального провадження за №72023000400000009 від 20.02.2023 (з питань закупівлі швидкоспоруджувальних павільйонів «Тимчасове укриття») за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

Вказаний матеріал оприлюднений з письмового дозволу слідчих органів, зазначили в аудитслужбі.

Як повідомляло Інше ТВ, в грудні 2022 року в Миколаєві розгорівся скандал через бетонні укриття на зупинках – їх вартість завищена майже втричі (ФОТО, ВІДЕО).

Про це тоді на своїй сторінці на фейсбуці написала Юлія Міскевич, яка порівняла зупинки-укриття, споруджені за бюджетний кошт і за меценатські кошти, і опублікувала кошторис меценатської будови, розміщеної біля «Новуса» на вул. Космонавтів.

З критикою громадської діячки не погодився мер Олександр Сєнкевич і звинуватив її в бажанні «хайпанути» – мовляв, у цих споруд різна товщина стін. Однак Юлія Міскевич тоді ж заміряла товщину стінок у меценатській споруді, і виявилось, що вона дорівнює 30 см, а не 15 см, як вказував міський голова. Також активістка настоювала на тому, що мер каже неправду, і що все, що закуповується чи будується за бюджетний кошт, має мати прозорий кошторис.

В кінці травня цього року активістка Юлія Міскевич виклала на своїй сторінці в Фейсбук лист-відповідь від Управління Південного офісу Держаудитслужби України, в якому мовиться, що «КП ММР «Миколаївелектротранс» зайво сплачено коштів постачальнику ТОВ «ІБФ «ЕЛІТМАЙСТЕР» (код ЄДРПОУ 42891325) на загальну суму 5 834,27 тис.грн., чим завдано шкоди (збитків) КП ММР «Миколаївелектротранс» на цю ж суму» за зупинки-укриття.

2 червня директор КП ММР «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана провів брифінг, на якому представив свою позицію щодо означеного питання: «…це було або непрофесіоналізм, або було зроблено для дискредитації як місцевої влади, так і обласної влади, загалом дискредитації влади в країні в період війни – нам було написано порушення на суму в 5,8 млн. при здійсненні цих закупівель». Також Ю.Сметана додав, що «Миколаївелектротранс» подав судовий позов до Держаудитслужби.

На КП «Миколаївелектротранс» правоохоронці проводили обшуки.

Мер Миколаєва назвав перевірку встановлених КП «Миколаївелектротранс» зупинок-укриттів замовною



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube