Водопостачання Миколаєва: вже виділено понад 1 млрд.грн. на відновлення магістральних трубопроводів, на запуск Жовтневого водосховища треба ще 300 млн.грн.


18:3322.09.2023

Чому не відновлено питне водопостачання Миколаєва? Скільки коштів вже виділено і скільки ще треба виділити?

На ці питання на брифінгу дав відповіді гендиректор МКП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко, передає Інше ТВ.

На початку брифінгу Борис Дуденко знов повторив свою тезу про те, що росіяни використали проти миколаївців «новий вид зброї».

«Агресор застосував новий вид зброї по відношенню до нашого міста, випробувати новий вид зброї – залишити півмільйонне місто без водопостачання. Йому це не вдалося. Йому не вдалося знищити наше місто, йому не вдалося знищити громаду, йому не вдалося громаду залякати. Дякуючи тим рішенням, які були прийняті в Миколаївській міській раді, безпоседеньо Олександром Сєнкевичем, його командою, за підтримки ОВА, нам вдалося зберегти систему водопостачання, систему водовідведення, а також дати надію нашим містянам, що ми вистоїмо, ми переможемо. І оця частина життєдіяльності міста все-таки буде працювати, і ми зможемо наше місто не втратити, як це планував наш ворог», – сказав Борис Дуденко.

Гендиректор «Миколаївводоканалу» пояснив, що наразі неможливо відновити питне водопостачання міста з Дніпра.

«Сьогодні ми ще, нажаль, не маємо питного водопостачання, але намагаємось робити все можливе для того, щоб повернути довоєнну якість води. Сьогодні ми отримуємо воду з іншого джерела водопостачання. Вона не має ще питної якості. І, гадаємо, що тільки після того, як нашим славним воїнам ЗСУ вдасться ще трошки посунути війська агресора, ми зможемо почати роботи з повного відновлення довоєнного водопостачання. На сьогоднішній день, нажаль, постійні обстріли наших споруд і систем не дають можливості навіть не те щоб розпочати роботи, а безпечно знаходитись на нашій станції водозабору. Три, п’ять, десять обстрілів на добу ми маємо, постійний контроль над цією територією противник здійснює. І якщо тільки відбувається якийсь незначний рух – автомобілів чи людей, зразу починаються обстріли, за 5-10 хвилин. Тому це питання у нас поки що стоїть на паузі, ми чекаємо успіхів наших воїнів», – сказав Борис Дуденко.

Щодо нового джерела водопостачання Борис Дуденко не сказав нічого з міркувань безпеки і просив про це не дуже говорити, бо війна не скінчилась, і не треба давати противнику інформацію.

Приділив увагу гендиректор МКП «Миколаївводоканал» і озвученій на Конгресі місцевих і регіональних рад ідеї повернення до використання Жовтневого водосховища. Причому вже в цьому році.

«Жовтневе водосховище було 16 років тому зупинене. Ми хочемо наповнити його в тому стані, в якому воно зараз є, відновити напірні трубопроводи і насосні станції, які подавали воду на очисні споруди, і тим самим мати вже джерело водопостачання, яке забезпечить нам зимовий період. Бо не маємо ми досвіду працювати по тій системі, по якій ми працюємо зараз… Прийняття цього рішення залежить від органів державної влади, тому що кошти потрібні значні – біля 300 млн.грн. для того, щоб зробити всі ті роботи, про які я зараз кажу. Ми розуміємо, що бюджет міста, бюджет області не зможуть самостійно цього реалізувати», – сказав Дуденко.

Якщо ця пропозиція не буде прийнята, є інші варіант, про який гендиректор не розповідав, але зауважив, що якість залишиться такою же.

Також Борис Дуденко заперечив, що виділених на відновлення водопостачання Миколаєва коштів (сукупно – і державою, і донорами) достатньо.

«Кожного місяця місто Миколаїв виділяє Миколаєву кошти в сумі 25 млн.грн. – оплата енергії, покупної води, ПММ, зарплата працівників. Для операційної діяльності нам допомагає Червоний Хрест і ЮНІСЕФ – це постачання хлору і матеріалів для очистки води… Донорськими організаціями надано допомоги на 267 млн.грн. (основні засоби, трубна продукція і т.п.)…

Ви всі чули, що виділені дуже значні кошти на відновлення трубопроводів по місту Миколаєву. Йде мова про понад 1 млрд.грн. На ці кошти будуть відновлені основні магістральні трубопроводи, які забезпечують місто водою. Вони дуже постраждали внаслідок використання солоної води. І до цього вже було дуже багато проблем, але солона вода, яку ми використовували в минулому році, їх майже знищила. Але це основні трубопроводи, і ці значні кошти будуть використані для того, щоб їх відновити. Права замовника передані ОВА, оскільки кошти були виділені на них, виготовлені проекти, вони пройшли експертизу. Зараз по цих проектах будуть проводитись тендерні процедури, обиратись підрядники, вже будуть розпочинатись роботи в цьому році. Який об’єм цих робіт буде виконаний в цьому році та в наступному, буде зрозуміло після того, як будуть проведені тендери. «Миколаївводоканал» бере участь в контролі виконання цих проектів, бере участь як консультант, коли виникають питання, як погоджувальна рада щодо тих чи інших робіт згідно цих проектів.

Також Миколаївська міська рада виділила нам 115 млн.грн. Вони будуть використані теж для деяких проектів – співфінансування з ЄІБ щодо виконання проектів по кредитним та грантовим коштам, також потрібно закінчити роботи по реконструкції очисних споруд водопроводу (ми почали їх в минулому році за державні кошти, було виконано робіт на приблизно 46 млн.грн., треба ще виконати робіт на 23 млн.грн.). Також виділені кошти на відновлення асфальтно-бетонного покриття після ремонтних робіт (зараз 230-240 адрес, на яких потрібно провести благоустрій)», – сказав Борис Дуденко.

Як повідомляло Інше ТВ, Начальник Миколаївської ОВА спрогнозував можливе погіршення якості води в Миколаєві через реалізацію проекту резервного водопостачання



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube