Site icon inshe.tv

В рідному селі на Миколаївщині відкрили меморіальну дошку миколаївському льотчику, який героїчно загинув на Київщині в перші дні російського вторгнення (ФОТО)

29 квітня у селі Мартинівка Прибужанівської громади на подвір’ї місцевого ліцею відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої Герою-земляку Геннадію Матуляку.

Саме в цей день Геннадію Матуляку мало б виповнитись 46 років. Але йому назавжди буде 44, бо він героїчно загинув на Київщині в перші дні повномасштабного російського вторгнення.

Про це повідомляють «Вісті Вознесенщини».

Відкрили меморіальну дошку батьки загиблого льотчика – Василь Федорович та Марія Федорівна. На заході були присутні рідні, близькі, друзі Геннадія, представники влади, військові 61 окремої механізованої бригади.

Геннадій Васильович Матуляк народився 29 квітня 1977 року у родині військовослужбовця. З 1984 по 1994 рр. навчався у Мартинівській середній школі. У 1998 році закінчив Харківський інститут льотчиків Військово-повітряних Сил (тепер – Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба), у 2007 році – Харківський аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», у 2022 році – Національний університет оборони України ім. Івана Черняховського. Проходив службу у Вознесенську, Херсоні, Миколаєві. Пройшов кар’єрний шлях від льотчика до спершу старшого льотчика, пізніше – начальника відділення підготовки даних інструкторів, начальника розвідки, заступника командира авіаційної ескадрильї, а потім став і командиром авіаційної ескадрильї 299 БрТА. Здійснив свою заповітну дитячу мрію про підкорення неба – оволодів МІГ-29, Л-39, Су-25.

У ніч з 23 на 24 лютого по команді «Тривога» підполковник Геннадій Матуляк помчав на службу. З неба знищував війська загарбників, виконував бойові вильоти над Херсонською та рідною Миколаївською областями, знищував ворожу техніку. Зранку 25 лютого 2022 року на півночі Києва в районі міста Гостомель героїчно знищив колону техніки російських окупантів. Після того полетів знову працювати по Київщині, але близько сьомої ранку під час повітряного бою російський винищувач влучив у літак Геннадія Матуляка, він був ведучим. Льотчик почав виводити літак, аби захистити село, адже під ним розташувався великий розважальний комплекс. Уже навіть встиг потягнути катапульту, аж після другого влучання літак і пілот спалахнули. Машина впала за кілька кілометрів від села Глібівка Вишгородського району у лісосмузі. Літак падав на домівки людей, проте в останні секунди свого життя пілот зміг відвести падаючий штурмовик від житлової забудови села в ліс. Був похований місцевими жителями біля місця катастрофи. У Миколаєві офіцера перепоховали у квітні, після того, як Київщину звільнили від окупантів.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, 28 лютого 2022 року указом Президента України Геннадію Васильовичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». 14 грудня 2022 року на честь нашого земляка названо одну з вулиць Києва. 24 лютого наказом Головнокомандувача ЗСУ Геннадію Матуляку присвоєно чергове військове звання полковник (посмертно).

Як повідомляло Інше ТВ, 25 лютого в лісі поблизу села Глібівка, що на Київщині, неподалік міста Гостомель, було відкрито пам’ятник. Рік тому на цьому місці героїчно загинув льотчик миколаївської бригади тактичної авіації підполковник Геннадій Матуляк.

Exit mobile version