103 роки тому армія УНР розбила більшовиків у бою за Вознесенськ


23:1116.04.2023

16 квітня 1920 року відбувся один з драматичних епізодів Першого Зимового походу – бій за Вознесенськ.

Як це було – в матеріалі «Військового кур’єру».

Станом на той момент Армія УНР, переслідувана більшовицькими частинами, мусила відійти з Херсонщини і перейти на правий берег р. Південний Буг для продовження збройної боротьби. Було вирішено зробити цей перехід в районі м. Вознесенськ.

Передислокувавшись форсованим маршем з Долинської до Вознесенська за 4 дні, надвечір 14 квітня зосередившись у вихідному районі. У Вознесенську перебувало до кількох тисяч червоного війська, посиленого артилерією і восьмигарматним бронепотягом.

На нараді у командуючого Армією генерал-хорунжого Михайла Омеляновича-Павленка було затверджено план дій. Після розвідки 15 квітня, о 3 годині ранку 16 квітня розпочався генеральний штурм трьома дивізіями Армії – Київською, Волинською і Запорізькою. Розосередившись у бойові порядки, піхота встановила контакт з ворогом, але не могла здійснити прорив через повну відсутність набоїв. Вирішальне значення мала рішуча атака кінноти на чолі з начальником штабу армії Долудом, яка прорвала ворожі порядки, а також ініціатива артилеристів, які вслід за кіннотою висунули одну гармату вперед і кількома останніми набоями нанесли удар по залізничному мосту. Щоб не бути відрізаним на лівому березі Південного Бугу, ворожий бронепотяг стрімко «передислокувався» з-під залізничної станції Вознесенська через міст за межі міста – і цим вирішив долю штурму.

Оборона більшовиків почала сипатися. З спогадами очевидців, українська піхота, не маючи змоги підтримати атаку вогнем, імітувала постріли хлопками долонь, через що події під Вознесенськом іноді називають «боєм під аплодисменти».

В результаті успішного штурму було знищено до 650 комуністів, однак найважливішим досягненням було те, що у Вознесенську був захоплений великий склад військової амуніції, зокрема 2 мільйони рушничних і 32 тисячі гарматних набоїв. Армія УНР отримала змогу продовжувати операції на повну силу, а на початку травня вона вийде з ворожого запілля і з’єднається з українськими військами, що діяли під контролем Уряду УНР та у співпраці з польським військовим командуванням.

У березні 2022 року під Вознесенськом буде зупинено і розгромлено російське угрупування 49-ї загальновійської армії, що наступало у ході повномасштабного вторгнення з південного напрямку.

Як повідомляло Інше ТВ, Згадати все. Вознесенськ — місто, яке відбило одну з найбільш значущих російських атак (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube