У Миколаєві суд відмовився заарештувати військового, у якого виник конфлікт з поліцією, та звернувся до прокуратури щодо його незаконного затримання


22:1215.02.2023

Слідчим суддею Центрального районного суду м.Миколаєва Іваном Дірком було розглянуто клопотання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою капітану ЗС України, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345 КК України, та скаргу на незаконне затримання останнього.

Про це повідомили в пресслужбі Центрального районного суду м.Миколаєва, передає Інше ТВ.

Відповідно до матеріалів клопотання, військовослужбовець, перебуваючи на одному з блок-постів в Херсонській області, з метою перешкоджання співробітнику поліції вилученню екскаватора, який перевозився без документів, спрямував на останнього автомат, дославши патрон у патронник.

Допитаний у судовому засіданні підозрюваний пояснив, що з початку повномасштабного вторгнення є військовослужбовцем ЗС України. Має трьох дітей та дружину, яких відправив за кордон. На даний час служить в Херсонській області, перебуває переважно на островах між лівим і правим берегом Дніпра.

В їхній частині тривалий час перебував екскаватор, за допомогою якого вони будували оборонні споруди, машина дійсно без документів, та хто його власник, не відомо. Коли екскаватор зламався, він домовився зі знайомим волонтером, і той повіз машину на ремонт. В дорозі волонтера було зупинено на блокпосту, і він зателефонував капітану з проханням посприяти у вирішенні проблеми.

Підозрюваний прибув на блокпост з двома бійцями і наказав продовжити транспортування екскаватору. Співробітник поліції, щоб завадити цьому, пішов в його бік, при цьому, автомат підозрюваного був, як зазвичай, направлений вперед. Водночас жодних дій, спрямованих на вбивство, військовослужбовець не вчиняв.

Після цього вони поїхали до відділу поліції, де підозрюваний пояснив ситуацію керівництву, вони дійшли згоди, і він повернувся до місця несення служби. За кілька годин йому зателефонували і викликали до поліції, він приїхав та був затриманий.

Прокурор під час розгляду клопотання вказав, що законодавством не передбачено обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.345 КК України та вказав, що можливо обрати запобіжний захід у виді особистого зобов’язання.

За результатами розгляду слідчим суддею встановлено, що підозра у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 ст.345 КК України дійсно є обґрунтованою.

Водночас, суд не може обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою, як вказано у погодженому прокурором клопотанні слідчого, яке надійшло до суду, оскільки це суперечить чинному законодавству. Прокурор взагалі не мав права погоджувати таке клопотання для подання до суду.

Наявність зазначених у клопотанні ризиків також не доведена в повній мірі.

Окрім цього, слідчий суддя дійшов висновку, що затримання підозрюваного відбулось всупереч вимогам чинного законодавства, більш того, мало місце умисне незаконне затримання останнього, що утворює склад кримінального правопорушення, передбаченого ст.371 КК України.

За такого суд ухвалив визнати затримання підозрюваного незаконним, відмовити у задоволенні клопотання про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою, покласти на нього обов’язки з’являтись за викликом до суду, прокурора, слідчого.

Направити до Миколаївської обласної прокуратури копію ухвали для внесення в ЄРДР відомостей щодо незаконного затримання підозрюваного заступником начальника СВ ХРУП ГУ НП в Херсонській області.

Направити до Офісу Генерального прокурора України копію ухвали для прийняття до прокурора Херсонської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону заходів дисциплінарного реагування.

Як повідомляло Інше ТВ, СБУ затримала зрадника, який «зливав» ворогу дані про оборону Миколаєва (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube