Мер Миколаєва прокоментував підрив пам’ятників в Миколаєві: рішення повинно прийматися на державному рівні, а на місцевому – виконуватись (ВІДЕО)


11:5504.11.2022

Міська влада Миколаєва вважає, що держава повинна запровадити якісь додаткові механізми (мабуть, закону про декомунізацію недостатньо, – прим.Інше ТВ), яким чином повинні відбуватися демонтаж пам’ятників і перейменування вулиць в рамках боротьби з тоталітарним минулим.

Про це сьогодні, 4 листопада, на брифінгу в Media Center Ukraine – Ukrinform сказав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, передає Інше ТВ.

«У нас за останній час невідомі особи зруйнували 2 пам’ятника вибухівкою. Моя позиція така: в Миколаєві вистачає вибухів від російських ракет, тому будь-які подібні підриви на території міста сьогодні неприпустимі. Тим паче, що вони так само, як і російські ракети, руйнують майно наших жителів – вікна, будинки, дахи. Хто це робить, нам невідомо. Ми чекаємо якоїсь інформації від наших правоохоронних органів, тому без їхніх когось звинувачувати я не буду. Це можуть бути люди з Миколаєва або поряд з ним, або взагалі російські диверсанти. Це провокація і спроба роз’єднати громаду Миколаєва, та цього ніколи нікому не вдасться зробити – миколаївці сьогодні об’єднані, ми сильні, ми готові протистояти будь-якому ворогу до Перемоги», – прокоментував мер.

Також Олександр Сєнкевич сказав про те, що якщо руйнація пам’ятників – це справа рук місцевих активістів, то «це робиться не від великого розуму», бо, наприклад, останній зруйнований пам’ятник знаходився на братській могилі, де поховано більше 80 людей – бійців, які звільняли Миколаїв від німецько-фашистських загарбників.

Щодо долі пам’яток в рамках боротьби з наслідками тоталітаризму та русифікації, міський голова зауважив, що в Миколаєві демонтовано всі пам’ятники, які були рекомендовані до демонтажу у 2015-2016 роках.

«Деякі (пам’ятники) демонтували пізніше, на деяких пам’ятках ліквідували залишки російського режиму – зірки, барельєфи Леніна. Це повинно бути на рівні держави запроваджені якісь механізми, яким чином повинно це відбуватись. Ми вже під час війни перейменували вулицю Московську – сьогодні вона має назву Маріупольська, це одна з центральних вулиць Миколаєва. Власне, інші вулиці у нас були перейменовані ще до повномасштабного вторгнення. Була створена комісія, яка займалась питанням перейменування вулиць, більшість з них отримали свої історичні назви, які були до цього, деякі отримали нові назви. Сьогодні ми розуміємо, хто в нас ворог, хто в нас друг, і сьогодні на гарячу голову не повинні з’явитися вулиці, які треба буде після війни перейменовувати і не створювати напруження в соціумі. Вважаю, що на державному рівні це рішення повинно прийнятися, а на місцевому – виконуватись», – сказав Сєнкевич.

Як повідомляло Інше ТВ, вчора, 3 листопада, вночі невідомі підірвали пам’ятник «Скорботна мати» на братський могилі 80 миколаївських підпільників та жертв фашизму 1941-1945 рр.

Пізно ввечері 19 жовтня в Миколаєві «ліквідували» пам’ятник радянським міліціонерам (ФОТО).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube