Як литовські фахівці допоможуть відновити мережу АТ «Миколаївобленерго»


07:0403.11.2022

АТ «Миколаївобленерго» спільно з Міжнародним енергетичним кластером (МЕК) планують реалізувати перший масштабний проєкт щодо відновлення енергетичної інфраструктури міста та області.

Що передбачає ця ініціатива, в які терміни та за яких умов вона може бути реалізована, пише Mind з посиланням на координатора МЕК Мантаса Нашленаса.

За словами координатора МЕК Мантаса Нашленаса, після початку активних бойових дій в Україні фахівці Міжнародного енергокластеру швидко відновили роботу. Вже наприкінці червня почали розглядати можливі варіанти допомоги та приєднання до загальної ініціативи відновлення мережі електроенергії як магістральних, так і розподільчих мереж. Для цього в МЕК є вся команда експертів та фахівців на міжнародному рівні, наукові та технологічні ресурси, а також компетентний персонал, який має багаторічний досвід, готовий максимально швидко вирішити актуальні питання.

Виходячи з можливостей кластера та потреб України у відновленні енергетичної інфраструктури, 4 жовтня 2022 року в Києві підписали Меморандум про співпрацю між Міністерством енергетики України та Міжнародним енергетичним кластером за сприяння Міністерства закордонних справ Литви та Міністерства енергетики Литви.

Початковим етапом передбаченого Меморандумом співробітництва було визначено роботи щодо ситуації з мережами АТ «Миколаївобленерго».

Обсяг руйнувань цих мереж сьогодні становить близько 90%. Враховуючи це, було ухвалено рішення не відновлювати старі мережі, а спираючись на план перспективного розвитку АТ «Миколаївобленерго», з урахуванням внесення зумовлених війною коректив, розробити та надалі реалізувати проєкт реновації енергетичної інфраструктури Миколаєва та Миколаївської області.

Наразі формується проєкт технічного завдання на проєктування реновації енергетичної інфраструктури АТ «Миколаївобленерго» з урахуванням Єврокодів відповідно до вимог законодавства України, гармонізованого зі стандартами ЄС. У роботі беруть активну участь наукові партнери кластера, експерти та фахівці Литви, вносячи свої зауваження та коригування з урахуванням сьогоднішніх реалій.

Реновація енергетичної інфраструктури Миколаєва та Миколаївської області передбачає переведення розподільчих мереж на клас напруги 20 кВ із застосуванням реклоузерів, вакуумних вимикачів та іншого сучасного обладнання. Це дозволить автоматизувати процеси їх функціонування, підвищить надійність та безпеку.

Впровадження широко застосовуваних в ЄС трансформаторів класу напруги 20 кВ замість трансформаторів класу напруги 35 кВ, що використовуються на пострадянському просторі, підвищить оперативність їх комплектації та заміни.

Терміни та етапи робіт з реновації енергетичної інфраструктури Миколаєва та Миколаївської області будуть визначені в проєкті технічного завдання, що готується, і передбачені в договорі, укладання якого заплановано на листопад 2022 року.

За словами координатора МЕК Мантаса Нашленаса, зараз не дуже коректно обговорювати вартість проєкту на етапі підготовки технічного завдання в умовах безперервних обстрілів міста та області. Але він підкреслив, що фінансувати цей проєкт планується за рахунок коштів зовнішніх донорів.

Довідка: МЕК – об’єднання підприємств з досвідом роботи в електроенергетичному секторі, науково-дослідних та проєктних установ, створене у 2018 році українськими та литовськими спеціалістами за підтримки Посольства Литви в Україні. Його мета – комплексний підхід до реалізації проєктів та формування центру компетенцій у сфері електроенергетики. Спеціалізація підприємств кластеру охоплює весь цикл будівництва енергетичних об’єктів від проєктування до постачання необхідного обладнання та будівельно-монтажних робіт.

Як повідомляло Інше ТВ, на початок вересня збитки, нанесені російськими обстрілами автопарку «Миколаївобленерго», склали 12 млн.грн.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube