Російський Су-24 порушив повітряний простір Швеції


18:0915.06.2024

Російський військовий літак 14 червня ненадовго порушив повітряний простір Швеції на схід від острова Готланд у Балтійському морі.

Про це повідомили у суботу, 15 червня, шведські збройні сили, пише DW.

У заяві вказується, що російський бомбардувальник Су-24 отримав попередження, але не відреагував на нього, після чого на його перехоплення було піднято двох шведських винищувачів JAS-39 Gripen, у супроводі яких російський літак залишив повітряний простір скандинавської країни.

“Дії Росії неприйнятні і свідчать про відсутність поваги до нашої територіальної цілісності, – заявив глава шведських ВПС Йонас Вікман. – Ми стежили за всім ланцюжком подій і були готові втрутитися”.

Агентство AFP звертає увагу, що інцидент стався через три місяці після вступу Швеції до НАТО. Востаннє Росія порушила повітряний простір країни навесні 2022 року, зазначає AFP.

Готланд розташований менш ніж за 300 кілометрів від російського Калінінграда, де розташовується штаб Балтійського флоту ВМФ РФ. Згідно з шведською військовою доктриною, той, хто контролює цей острів, може значною мірою контролювати повітряні та морські перевезення у Балтійському морі. Шведський військовий гарнізон на Готланді було закрито у 2004 році, проте у 2018 році відновив службу.

Як повідомляло Інше ТВ, Фінляндія поскаржилася, що її повітряний простір порушили чотири військові літаки Росії



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube