Якою може бути політика Гарріс щодо України, що кажуть експерти


11:5425.08.2024

Прийнявши висунення від Демократичної партії на посаду президента на виборах у листопаді, Камала Гарріс пообіцяла підтримувати Україну у війні проти Росії.

Вона також підтвердила свою підтримку НАТО, та нагадала про те, що вона допомагала створювати коаліцію з понад 50 країн на підтримку України.

“Як президент, я буду твердо підтримувати Україну та наших союзників по НАТО”, – сказала Гарріс, пише Голос Америки.

Кореспонденти Голосу Америки поспілкувалися з низкою експертів зі закордонної політики, які намагалися спрогнозувати, якою буде політика Гарріс щодо України в разі, якщо їй вдасться вибороти листопадові президентські вибори.

Майкл Кіммедж, професор історії Католицького університету Америки, вважає, що той факт, що Гаррсі згадала про Україну у своїй програмній промові, свідчить про те, що підтримка України є важливою для неї, і здачі інтересів України на якихось переговорах з Путіним не відбудеться.

“Сигнал, який вона дала, і це саме по собі важливо, означає, що це питання було для неї дуже важливим, підтримка України дуже важлива, і що будь-які переговори чи угоди з Путіним, звичайно, неможливі в короткостроковій перспективі”, – вважає аналітик.

Проте, він каже, що політика Гарріс у цьому сенсі суттєво не відрізнятиметься від нинішньої політики президент Джо Байдена.

“Ніщо на це не вказує на даний момент”, – каже він.

Кіммедж прогнозує, що якщо зміни відбудуться, то вони стосуватимуться американської економічної політики та, можливо, позиція щодо Росії стане жорсткішою.

“Але це будуть незначні зміни. Я думаю, що загалом ви побачите продовження послідовної підтримки”, – вважає Кіммідж.

Під цим він має на увазі і те, що збільшити допомогу Україні, так як би цього хотіли українці, щоб вони могли перемогти, а не просто продовжувати воювати, також буде складно, бо нинішня підтримка, на його думку, це – максимум того, що може схвалити Конгрес.

“Тож я вважаю, що з точки зору України варто планувати, враховуючи той факт, що це – базовий рівень підтримки, і він не підвищиться суттєво, і що підтримка, яка існує нині, може насправді послабнути. І нема гарантії, що Конгрес схвалить ще один запит на фінансування”, – каже Кіммідж.

Колишній посол в Україні, аналітик Атлантичної ради, Джон Гербст вважає, що Україна отримала дуже мало уваги на з’їзді демократів і це розчарувало багатьох оглядачів.

Натомість професор політології Університету Сан-Дієго Михайло Алєксєєв, вважає, що питання України важливе не лише для зовнішньої, але і для внутрішньої політики США, бо Гарріс пов’язала боротьбу українців з базовими цінностями самих американців – свободи, демократі, вибору, можливостей, патріотизму. І це цінності, за які вмирають українці, наголошує він.

“З точки зору підтримки України та формування глобальної політики це дуже важливо. І навіть якщо про Україну не було багато сказано, те, що було сказано, було дуже фундаментальним”, – вважає Алексєєв.

Нагадаємо: “Буду твердо підтримувати Україну та наших союзників по НАТО”, – Камала Гарріс вже як кандидат в президенти США (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube